Băncile centrale din statele membre G7 se pregătesc pentru decizii important cu privire la ratele dobânzilor. Totul, în contextul datelor care indică o încetinire a inflaţiei. Cele mai mari economii ale lumii se vor întâlni în cadrul unei reuniuni în nordul Italiei.
Liderii G7 analizează starea economiei globale. Vor urma decizii majore privind ratele dobânzilor
Datele privind inflația din cadrul G7 vor pregăti bancherii centrali pentru deciziile cruciale referitoare la ratele dobânzilor din luna iunie. Totul, exact în momentul în care aceștia se întâlnesc în Italia pentru a discuta despre starea economiei globale.
La câteva zile după ce datele din SUA au indicat o creștere a prețurilor de consum mai mică decât se aștepta, Marea Britanie, Canada și Japonia urmează să publice cifrele pentru luna aprilie, care probabil vor arăta o tendință similară. În același timp, un raport privind salariile din zona euro va oferi dovezi esențiale pentru factorii de decizie politică.
Rata inflaţiei va trece de 2% în cele mai multe dintre economii anul acesta
Canada va da startul. Deși comercianții au redus probabilitatea unei scăderi a dobânzii la ședința din iunie la sub 50%, datorită datelor recente privind locurile de muncă care au depășit așteptările, o a patra scădere consecutivă a presiunilor subiacente asupra prețurilor în raportul privind inflația ar putea menține deschisă posibilitatea unei reduceri.
Creșterea prețurilor de consum din Marea Britanie este posibil să fi încetinit drastic – cu mai mult de un punct procentual – apropiindu-se de nivelul de 2% vizat de oficialii Băncii Angliei.
Cu o altă măsurătoare lunară prevăzută înainte de ședința BOE din 20 iunie, dovezile continue de disipare a inflației ar putea oferi factorilor de decizie politică încurajările necesare pentru a reduce costurile de împrumut și în Marea Britanie.
Cum arată situaţia din UE
Joi, Banca Centrală Europeană va publica datele privind salariile, considerate esențiale pentru a evalua dinamica de bază a prețurilor.
Creșterea salariilor negociate probabil nu a încetinit semnificativ de la sfârșitul lui 2024, ceea ce susține argumentele în favoarea prudenței, pe măsură ce oficialii se pregătesc pentru o reducere a ratei dobânzii, anunțată pentru 6 iunie, și, posibil, pentru mai multe măsuri de relaxare ulterior.
„Datele pentru începutul anului 2024 din Germania, Franța, Italia și Spania au fost deja publicate și arată că salariile negociate au crescut cu 4,3% de la an la an în zona euro în primele trei luni ale anului. Aceasta este doar o ușoară încetinire față de 4,5% înregistrată în 4T23.
Un ritm de creștere aproape constant ar fi puțin probabil să deraieze prima reducere a BCE din iunie, dar va menține factorii de decizie politică nervoși în privința angajării unei relaxări suplimentare”, explică David Powell, economist senior Bloomberg pentru zona euro.
Oficialii Băncii Japoniei ar putea ajunge la concluzii diferite
Datele de vineri din Japonia ar putea indica o încetinire a creșterii prețurilor de consum, excluzând alimentele proaspete, la 2,2% față de anul precedent, comparativ cu 2,6% în martie. O măsură mai profundă a inflației, care exclude prețurile la energie și alimentele proaspete, este prevăzută să scadă la 2,5%, după ce a coborât sub 3% în martie pentru prima dată din noiembrie 2022.
Oficialii Băncii Japoniei ar putea ajunge la concluzii diferite față de colegii lor, deoarece aceste date ar prelungi seria de rezultate la sau peste ținta de 2% pentru a 25-a lună consecutiv.
Ca urmare, aceștia ar putea susține argumentele pentru o majorare a ratei de politică monetară încă din 14 iunie, și nu mai târziu de octombrie, cu yenul depreciat fiind un factor de risc pentru o mișcare timpurie.
Toate aceste informaţii vor fi prezentate în timpul unei reuniuni a miniștrilor de finanțe și a bancherilor centrali din G-7, găzduită de Italia.
Economia globală este pe agenda discuțiilor, oferind oficialilor oportunitatea de a analiza perspectivele divergente privind ratele de dobândă între Atlantic. Europa și Canada par să se îndrepte către reduceri, însă SUA continuă să urmeze o traiectorie de creștere pentru moment.