Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, susține că alegerea României pentru un astfel de eveniment va aduce numeroase beneficii țării noastre. Ministrul spune că este un semnal clar al faptului că România, contează, atât la nivelul NATO şi al Uniunii Europene.

Eveniment important la București

„Alegerea Bucureştiului ca loc de desfăşurare a Ministerialei are multiple semnificaţii. Şi mă bucur că în zilele următoare „toţi ochii” vor fi aţintiţi spre Bucureşti, pentru că, în mod real, timp de câteva zile, cele mai importante subiecte pentru securitatea regională, europeană şi euroatlantică vor fi dezbătute aici. Este un semnal clar al faptului că România, în această parte a lumii, contează, atât la nivelul NATO şi al Uniunii Europene, cât şi la nivel internaţional, în general.

În ce priveşte substanţa reuniunii, vreau să subliniez că proximitatea Mării Negre, regiunea cea mai serios afectată de războiul declanşat de Rusia împotriva Ucrainei, este de asemenea în centrul atenţiei. România a pledat de-a lungul anilor pentru recunoaşterea semnificaţiei strategice a regiunii pentru Alianţă, iar războiul declanşat împotriva Ucrainei este cea mai cruntă expresie a îngrijorărilor noastre de-a lungul timpului.”, a spus Bogdan Aurescu.

Reuniunea NATO, o oportunitate pentru promovarea priorităţilor României

De asemenea, ministrul de Externe a subliniat că acest eveniment este o oportunitate pentru promovarea priorităţilor României la nivelul NATO.

„Reuniunea de la Bucureşti reprezintă o expresie a solidarităţii aliate cu statele Flancului Estic, precum şi a angajamentului NATO de a continua susţinerea pentru Ucraina şi de a sprijini celelalte state partenere din regiune, precum Republica Moldova şi Georgia. De altfel, ţara noastră joacă un rol deosebit de activ la nivel regional, european şi euroatlantic, mai ales în contextul războiului ilegal purtat de Rusia împotriva Ucrainei.

Organizarea reuniunii în România este o oportunitate pentru promovarea priorităţilor României la nivelul NATO, a rolului şi contribuţiei României la Alianţă, precum şi a importanţei strategice a Mării Negre. Astfel, în primul rând voi reafirma, în cadrul reuniunii, priorităţile României pe linie de securitate şi apărare, cu accent asupra implementării cât mai rapide a tuturor deciziilor privind consolidarea Flancului Estic al NATO, în special la Marea Neagră.

De asemenea, voi accentua necesitatea continuării consolidării Alianţei, la toate nivelele, în contextul ameninţării fără precedent reprezentate de Rusia, care demonstrează că Alianţa rămâne cea mai de succes organizaţie politico-militară din istorie.”, a mai spus ministrul de Externe.

Dmitro Kuleba participă la reuniunea NATO

Bogdan Aurescu a ținut să menționeze că la această reuniune NATO va prticipa inclusiv ministrului Afacerilor Externe ucrainean Dmitro Kuleba.

„Provocările cu care ne confruntăm, atacurile directe şi repetate împotriva păcii, stabilităţii şi prosperităţii pe continentul european, culminând cu războiul brutal dus de Federaţia Rusă în Ucraina demonstrează clar importanţa de a rămâne fermi şi uniţi în apărarea valorilor şi principiilor noastre democratice.

Situaţia actuală de securitate din Ucraina, implicaţiile războiului brutal declanşat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei pentru securitatea euroatlantică şi a regiunii Mării Negre, precum şi modalităţile de intensificare a sprijinului pentru Ucraina vor fi abordate atât în cadrul discuţiilor în format aliat, cât şi, mai ales, în cadrul sesiunii dedicate exclusiv Ucrainei, din seara zilei de 29 noiembrie, cu participarea ministrului Afacerilor Externe Dmitro Kuleba.

În cadrul sesiunii, aliaţii şi Ucraina vor realiza un schimb de opinii privind ultimele evoluţii din teren, inclusiv impactul atacurilor brutale ale Federaţiei Ruse asupra populaţiei ucrainene şi infrastructurii civile, şantajul energetic practicat de Rusia, dar şi încălcările repetate ale drepturilor omului.”, a mai spus ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, potrivit Agerpres.