Marcel Boloş, ministrul Finanţelor, a reprezentat România la reuniunea Consiliului ECOFIN de la Bruxelles, unde s-au abordat provocările economice ale Uniunii Europene şi au fost stabilite priorităţi pentru viitorul financiar. Printre subiectele de pe agenda întâlnirii s-au numărat decarbonizarea proceselor de producţie industrială, reforma vamală a UE şi revizuirea directivei privind impozitarea energiei.

La ECOFIN s-a abordat tema decarbonizării proceselor de producţie industrială

Marcel Boloş a anunţat pe reţelele sociale că a fost agreată cu Comisia Europeană o schemă de ajutor de stat pentru decarbonizarea proceselor de producţie industrială.

Aceasta face parte din programul „România Produce” şi vizează sprijinirea producătorilor din industria metalurgică şi chimică, care se confruntă cu provocări considerabile, cum ar fi consumul mare de energie şi necesitatea modernizării pentru a rămâne competitive.

„Împreună cu reprezentanții Comisiei Europene, am pus la punct ultimele detalii pentru aprobarea schemei de ajutor de stat pentru #decarbonizarea proceselor de producție industrială, inițiativă din cadrul programului „România Produce”.

Ne-am asumat să susţinem producătorii din industria metalurgică și din industria chimică, piloni ai producției industriale din România. După cum știți, se confruntă cu provocări majore: consumul mare de energie și nevoia urgentă de #modernizare pentru a rămâne competitive”, spune Boloș pe pagina sa de Facebook.

Potrivit acestuia, Comisia Europeană a aprobat anterior scheme similare în Italia și Cehia, care au avut un succes semnificativ.

”Cu un buget de 5 miliarde de lei, vrem să oferim sprijin financiar direct pentru electrificarea proceselor de producţie, utilizarea hidrogenului verde şi reducerea consumului de energie. Este o măsură practică, dar şi una de viziune. Fără acest sprijin, riscăm să pierdem investiţii şi să vedem cum alte ţări îşi transformă economiile. Mulţumesc partenerilor din echipa DG Competition pentru deschiderea cu care au primit această propunere”, a mai scris ministrul Finanţelor.

Reforma vamală a Uniunii Europene

Discuţiile la ECOFIN au inclus o propunere de reformă vamală, ce urmăreşte să reducă costurile administrative şi să digitalizeze procesele.

”Prin reducerea costurilor administrative şi digitalizarea proceselor, companiile vor beneficia de livrări mai rapide şi costuri mai mici, ceea ce se va traduce în preţuri mai accesibile pentru consumatori. Totodată, controalele vamale mai eficiente vor spori siguranţa produselor care ajung pe piaţa UE, protejând cetăţenii de mărfuri contrafăcute sau periculoase”, s-a mai menționat de către ministru.

Aceasta va permite companiilor să beneficieze de livrări mai rapide şi costuri mai mici, transformând preţurile accesibile pentru consumatori.

Eficientizarea controalelor vamale va proteja şi siguranţa cetăţenilor, prin prevenirea introducerii pe piaţa UE a mărfurilor contrafăcute sau periculoase.

Ministrul Boloş a subliniat importanţa acestor măsuri pentru stabilirea unui cadru economic sigur şi transparent în cadrul Uniunii.

Revizuirea Directivei privind Impozitarea Energiei (ETD)

O altă temă discutată a fost propunerea de revizuire a directivei privind impozitarea energiei, având ca obiectiv alinierea taxării cu obiectivele climatice ale Uniunii Europene.

Ministrul Boloş a apreciat progresul realizat în această privinţă, subliniind nevoia de a găsi un echilibru între ambiţiile climatice, specificităţile fiecărui stat membru şi competitivitatea economiei UE.

Această revizuire este esenţială pentru sprijinirea reducerii emisiilor de carbon şi pentru promovarea tranziţiei către o economie verde în cadrul Uniunii.

Planuri bugetar-structurale ale statelor membre

De asemenea, a fost adăugată pe agenda discuțiilor și capitalizarea EximBank și CEC Bank, în condiții de piață, pentru a le întări capacitatea de a susține proiectele strategice ale companiilor românești.

„Planurile bugetar-structurale ale statelor membre au fost o altă temă de pe agendă. România este una dintre cele cinci state membre care beneficiază de o perioadă extinsă de ajustare de şapte ani în cadrul procedurii de deficit excesiv. Aceasta permite reducerea treptată a deficitului bugetar, evitând dezechilibrele macroeconomice şi protejând investiţiile strategice, inclusiv cele din Politica de Coeziune şi PNRR”, a mai transmis ministrul Boloș.

Pe agenda ECOFIN s-au aflat şi planurile bugetar-structurale ale statelor membre. România a fost identificată printre cele cinci state membre care beneficiază de o perioadă extinsă de ajustare de şapte ani în cadrul procedurii de deficit excesiv.

Acest lucru permite ajustarea treptată a deficitului bugetar, evitând dezechilibrele macroeconomice şi protejând investiţiile strategice, inclusiv cele incluse în Politica de Coeziune şi PNRR.

Boloş a subliniat că aceste măsuri sunt esenţiale pentru susţinerea creşterii economice pe termen lung în România.