Vineri, pe data de 15 septembrie, președintele Klaus Iohannis a participat la reuniunea „Justiție 2023: prioritățile sistemului de justiție și Raportul privind statul de drept – context național și european”. Acesta a vorbit despre ridicarea MCV pentru România și Bulgaria.
Klaus Iohannis a precizat că România este un stat de drept
Potrivit șefului statului, putem concluziona că România este un stat de drept. Cu toate acestea, nu trebuie să încetinim lupta anticorupție, a subliniat el.
„Este o zi fericită pentru România astăzi. Probabil ați aflat: este oficial. MCV pentru România s-a finalizat. Este notificarea Comisiei Europene de astăzi.
După părerea mea, este o mare reuşită a României. A durat mult, s-a lucrat mult şi intens şi, în final, am reuşit. Cred că putem să concluzionăm că România s-a schimbat, este un stat de drept, este un stat cu o justiţie funcţională şi, totuşi, trebuie să subliniez, nu este momentul să încetinim lupta anticorupție, ci este momentul să accelerăm lupta împotriva drogurilor, este momentul să accelerăm lupta împotriva evaziunii fiscale. Dar, astăzi, acum, este o zi frumoasă pentru România”, a declarat liderul de la Cotroceni.
România s-a maturizat
Președintele a adăugat că România s-a maturizat, iar sistemul judiciar a devenit mai eficient. Potrivit acestuia, MCV a generat un dialog între țara noastră și Uniunea Europeană.
„A fost un drum lung, timp de 17 ani, pe care îl încheiem acum. Democrația românească s-a maturizat, iar sistemul judiciar și-a creat anticorpii necesari. Am răspuns eficient disfuncționalităților, continuând cu hotărâre lupta împotriva marii corupții. Sistemul judiciar a trecut prin schimbări legislative frecvente, unele respinse puternic, încercări de subordonare din partea unor politicieni, o criză pandemică. MCV a fost mai mult decât un instrument, a generat un dialog constant între România și UE. A determinat pe termen lung un mod de lucru integrat. România și-a asumat patru mari direcții de acțiune și a livrat rezultate.
Avem un nou cadru legislativ prin noile legi ale justiției. Integritatea în funcții publice e fundamentală pentru a construi încrederea în instituții.”, a spus el.
Lupta împotriva corupției trebuie să continue
Lupta împotriva corupției trebuie să rămână o preocupare constantă, a adăugat șeful statului. Are nevoie de rezultate palpabile. Principiul că nimeni nu e mai presus de lege trebuie reconfirmat prin fiecare anchetă profesionistă, a subliniat acesta.
Acesta a mai spus că, într-un context internațional complicat, ridicarea MCV atestă angajamentul definitiv pro-european al României. PNRR reprezintă o oportunitate de a construi un sistem judiciar puternic.
„Felicitări tuturor pentru ridicarea, finalizarea Mecanismului de Cooperare și Verificare, un obiectiv strategic, de importanță majoră pentru România, a fost atins.
Domnule președinte al Senatului, domnule prim-ministru, domnule președinte al Curții Constituționale, doamnă ministru a justiției, domnule viceprim-ministru, ministru al afacerilor interne, doamnă ministru al afacerilor externe, doamnelor și domnilor senatori și deputați, domnule președinte al Consiliului Superior al Magistraturii, domnule procuror general, domnule procuror-șef al DNA, doamnă procuror șef a DIICOT, doamnă vicepreședinte al Înaltei Curți de Casație și Justiție, Excelență, distinşi invitați,
Astăzi este o zi extrem de importantă, nu doar pentru sistemul de justiție, ci este o zi importantă pentru România și pentru cetățenii săi”, a declarat acesta.
Ridicarea MCV, o reușită a întregii societăți românești
Ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare, anunțată oficial în urmă cu puțin timp de către Comisia Europeană, este o reușită a instituțiilor statului şi a întregii societății românești, a precizat șeful statului. La finalul unui lung proces de atentă monitorizare, obiectivele din cadrul MCV au fost îndeplinite cu succes de Romania, a adăugat el.
„Prin tratatul de aderare la Uniunea Europeană, ne-am luat angajamentul ferm de a ne asuma valorile europene, de a construi instituții puternice și de a promova legi care să protejeze cetățenii și să asigure o justiție corectă.”, a spus președintele Klaus Iohannis.
Instituțiile Uniunii Europene, în special Comisia Europeană, au fost alături de noi pe tot acest parcurs, a mai precizat el. În continuare, l-a mulțumit pentru onestitate, deschidere, dialogul constructiv și pentru sprijin, precum și tuturor decidenților din România care au contribuit la obținerea acestui rezultat atât de așteptat.
Sistemul judiciar a parcurs perioade dificile
Sistemul judiciar a traversat perioade dificile de-a lungul timpului, schimbări legislative frecvente – unele respinse puternic de reprezentanții sistemului judiciar, de profesiile juridice sau de societatea civilă, încercări de subordonare a justiției din partea unor politicieni, o criză pandemică fără precedent, a mai afirmat liderul de la Cotroceni.
„Mecanismul de Cooperare și Verificare a reprezentat mai mult decât un instrument însoțit de vizite de monitorizare și rapoarte de progres. Acesta a generat un dialog constant între instituțiile naționale și Comisia Europeană. Și implicit, un efort susținut, determinând astfel pe termen lung un mod de lucru integrat în activitatea constantă a celor mai importante instituții din sistemul judiciar. România și-a asumat patru mari direcții de acțiune și a livrat rezultatele concrete și foarte bune pe fiecare dintre ele.
Mă refer la: garantarea unui proces judiciar transparent și eficient, inclusiv prin întărirea rolului Consiliul Superior al Magistraturii, la coduri de procedură civilă și penală moderne, la înființarea unei agenții de integritate. Și cea de-a patra direcție: la continuarea cu hotărâre prin anchete profesioniste și imparțiale a luptei împotriva corupției la nivel înalt.
Avem un nou cadru legislativ pentru organizarea și funcționarea sistemului judiciar, prin noile legi ale justiției și revizuire a codului penal și a codului de procedură penală. Integritatea în funcții publice este fundamentală pentru a construi încredere în instituții și salut demersurile tuturor celor care promovează această valoare socială, de la autorități, mass-media, societate civilă, până la reprezentanți ai mediului academic sau cetățeni. Lupta împotriva corupției trebuie însă să rămână o preocupare constantă. Combaterea corupției la nivel înalt are nevoie și pe mai departe de eforturi constante și de rezultate palpabile.”, a mai declarat președintele Klaus Iohannis.
Nimeni nu este mai presus de lege
Șeful statului a mai precizat că principiul conform căruia nimeni nu este mai presus de lege, trebuie să se reconfirme prin fiecare anchetă realizată cu profesionalism, într-un termen optim şi cu respectarea tuturor drepturilor și libertăților fundamentale.
„Doamnelor și domnilor, misiunea sistemului judiciar rămâne una fundamentală pentru parcursul unui stat democratic. O justiție independentă și puternică ne asigură că generațiile viitoare vor putea trăi într-o țară în care legea este respectată, în care drepturile și libertățile cetățenilor sunt protejate în mod efectiv, iar fiecare cetățean îşi poate valorifica potențialul.
Într-un context internațional complicat, într-o perioadă marcată de crize suprapuse, ridicarea MCV atestă angajamentul definitiv pro-european al României, în spiritul valorilor pe care s-a clădit Uniunea Europeană, precum respectarea drepturilor omului, a libertății, a democrației, a egalității, a statului de drept și a dreptului persoanelor care aparțin minorităților naționale.
Planul Național de Redresare și Reziliență reprezintă o oportunitate de a consolida acest important succes de etapă şi de a investi într-un sistem judiciar puternic, inclusiv prin măsuri precum evaluarea și actualizarea legislației privind cadrul de integritate sau programe de formare în domeniul integrității.
Deficitul de personal din sistemul judiciar, infrastructura optimă, accelerarea procesului de digitalizare, dialogul în interiorul acestui sistem, asigurarea securității rapoartelor juridice, sunt doar câteva dintre subiectele care trebuie să rămână în atenția tuturor decidenților chemați să identifice soluții viabile.
În același timp, creșterea eficienței actului de justiție, promovarea integrității în viața publică, lupta împotriva corupției la toate nivelurile și consolidarea capacității instituțiilor din sistemul judiciar, nu se opresc prin ridicarea MCV. Aceste obiective sunt deja parte integrantă din viața societății noastre, iar la nivelul Uniunii Europene, România se va înscrie în continuare în tabloul general european, alaturi de toate statele Uniunii, prin intermediul mecanismului privind statul de drept în Uniunea Europeană, consolidat din 2022, cu recomandări specifice de țară”, a conchis Președintele Klaus Iohannis.