Intrarea României în liga pieţelor emergente este cea mai mare realizare a ţării în plan economico-financiar din ultimii ani, iar dezvoltarea pieţei de capital reprezintă un deziderat inclusiv pentru îndeplinirea criteriilor de convergenţă pentru adoptarea euro, a declarat Sergiu Oprescu, Preşedinte al Consiliului Director al Asociaţiei Române a Băncilor.

„Piaţa de capital din România intră într-o nouă etapă de dezvoltare. Intrarea în liga pieţelor emergente este poate cea mai mare realizare a României în plan economico-financiar din ultimii ani. De altfel, dezvoltarea pieţei de capital reprezintă un deziderat inclusiv pentru îndeplinirea criteriilor de convergenţă pentru adoptarea monedei unice euro. Această clasificare reprezintă un element transformator al pieţei de capital din România, dar şi un imbold pentru creşterea importanţei acesteia în susţinerea antreprenorilor şi a economiei României”, a spus Sergiu Oprescu.

Asociaţia salută decizia FTSE Russell privind promovarea pieţei de capital din România la statutul de piaţă emergentă secundară (Secondary Emerging). Conform ARB, accederea pieţei de capital din România la statutul de piaţă emergentă secundară ar putea genera un apetit sporit din partea fondurilor administrate specializate pe pieţele emergente, creşterea capitalului disponibil şi a preţurilor acţiunilor companiilor listate. Aceste dezvoltări ar putea impulsiona noi listări de companii.

„Parteneriatul dezvoltat prin intermediul iniţiativelor legislative şi al dialogului permanent al membrilor Comisiei Pieţe de Capital şi Trezorerie din ARB cu Banca Naţională a României, Autoritatea de Supraveghere Financiară, Bursa de Valori Bucureşti şi Depozitarul Central s-a concretizat în îmbunătăţirea cadrului legislativ şi a aspectelor operaţionale aplicabile tuturor participanţilor şi investitorilor care accesează piaţa de capital din România, fiind un factor semnificativ în obţinerea de către România a statutului de piaţa emergentă. Mulţumim pe această cale tuturor părţilor implicate în acest demers important pentru România. ARB are o viziune integrată asupra pieţei financiare din România şi va continua eforturile pentru a aduce piaţa de capital din România la acelaşi nivel cu pieţele dezvoltate din Europa”, a menţionat Ioana Apa, preşedintele Comisiei Pieţe de Capital şi Trezorerie din cadrul ARB.

Potrivit Asociaţiei, FTSE Russell, companie parte a London Stock Exchange Group, este un lider în furnizarea de indici global, furnizând soluţii inovatoare pentru investitori din întreaga lume. FTSE Russell calculează mii de indici care măsoară şi evaluează pieţele şi clasele de active din mai mult de 80 de ţări, acoperind 98% din piaţa investibilă/de capital la nivel global. Anunţul publicat de FTSE Russell vine ca urmare a procesului de evaluare formală al FTSE Russell, care presupune implicarea autorităţilor de reglementare şi a burselor de valori locale prin intermediul discuţiilor directe şi a unor chestionare formalizate alături de un calendar anual prestabilit de comunicare şi implementare.

Asociaţia Română a Băncilor menţionează că, prin intermediul membrilor săi, combină expertiza locală cu cea europeană şi globală şi este angajată strategic în dezvoltarea de practici aplicabile la nivelul întregii industrii financiare, în linie cu standardele internaţionale şi cu reglementările Uniunii Europene.