Mai mulți foști membri ai partidului lui Dacian Cioloș au anunțat că își vor face un grup politic în Camera Deputaților.
Biroului permanent al Camerei Deputaţilor a anunțat, joi, că un număr de 10 deputați care au părăsit USR vor să se alăture grupului parlamentar REPER. Documentul a fost trimis la Comisia juridică pentru un punct de vedere.
Foștii membri ai USR își înființează un grup parlamentar
„În baza dispoziţiilor art.13 din cadrul Regulamentului Camerei Deputaţilor, vă aducem la cunoştinţă prin prezenta decizia de constituire în cadrul Camerei Deputaţilor a grupului parlamentar REPER compus din cei 10 deputaţi independenţi semnatari ai prezentei informări ca formă de exercitare a dreptului prevăzut de către dispoziţiile art. 64, alin 3 din Constituţia României. Menţionăm că deputaţii semnatari au fost aleşi în cadrul alegerilor din decembrie 2020 din partea Alianţei Electorale USR PLUS, iar la momentul actual nu sunt membri ai niciunui partid politic.
Înfiinţarea grupului parlamentar îşi găseşte fundament şi în Decizia CCR nr. 85/2019, potrivit căreia constituirea unui grup parlamentar care nu a existat la începutul legislaturii este posibilă, atâta timp cât nu se va ajunge la reprezentarea în Parlament a unor partide care nu au obţinut mandate la alegeri.
Având în vedere că niciunul dintre semnatarii prezentei informări nu este la momentul actual membru al vreunui partid politic, nu este incidentă interdicţia prevăzută de către art. 19 alin. 1 din cadrul Regulamentului Camerei Deputaţilor”, se arată în document, potrivit Agerpres.
Cine se află pe lista semnatarilor?
Totodată, pe lista semnatarilor se află: Cristian Paul Ichim, Cristina Rizea, Daniel Toda, Lorant Zoltan Sas, Oana Cambera, Simina Tulbure, Alin Prunean, Andrei Lupu, Tudor Benga şi Cătălin Teniţă.
USR se confruntă cu un val de demisii
La sfârșitul lunii iunie, fostul ministru al Sănătății, Ioana Mihăilă, și-a dat demisia din USR și i s-a alăturat lui Dacian Cioloș în partidul REPER.
„Mă alătur REPER cu speranța că vom reuși să construim împreună o platformă în care politicile de sănătate să poată fi dezbătute, în care profesioniștii din domenii diferite să poată să contribuie pentru alinierea serviciilor medicale românești la aceleași standarde de calitate cu cele europene”, a declarat atunci Ioana Mihăilă.