Reușita pierderii în greutate s-ar putea ascunde în paharul cu apă? Descoperirile aparțin medicului cercetător Akira Takahashi de la Spitalul de Neurochirurgie Tesseikai, din Japonia, care a dorit să examineze mai atent afirmațiile potrivit cărora băuturile carbogazoase pot ajuta la pierderea kilogramelor în plus. După cum arată lucrarea, efectele măsurate sunt foarte mici.

„Impactul CO2 în apa carbogazoasă nu este o soluție pentru pierderea în greutate”, avertizează Takahashi.

„O dietă echilibrată și activitatea fizică regulată rămân componente esențiale ale gestionării durabile a greutății”, explică el.

Ce se întâmplă în organism când bem apă minerală

Când bem apă carbogazoasă, dioxidul de carbon (CO2) din ea intră în sânge. Celulele roșii din sânge îl transformă apoi în bicarbonat, reducând aciditatea celulelor și, ulterior, contribuind la cât de repede este consumată glucoza.

Asta înseamnă că rămâne mai puțin zahăr sub formă de grăsime. Pentru a măsura impactul acestei reacții chimice în lanț și accelerarea ulterioară a metabolismului glucozei, Takahashi a analizat cifrele raportate pentru un alt proces care introduce CO2 în organism: hemodializa, scrie ScienceAlert.

Acest tratament pentru bolile renale este destinat în primul rând curățării sângelui și eliminării deșeurilor, atunci când rinichii nu mai pot face acest lucru. Ca rezultat, introduce și mai mult CO2 în sânge, iar asta poate spune ceva despre efectele băuturilor carbogazoase.

CO2 din apa carbogazoasă poate ajuta la pierderea în greutate?

În timpul unei ședințe tipice de hemodializă de patru ore, sunt procesați aproximativ 48.000 de mililitri de sânge, ceea ce duce la o reducere de aproximativ 9,5 grame de glucoză. Având în vedere impactul mult mai mic al consumului unui pahar de apă minerală, impactul asupra greutății poate fi mai mic.

CO2 din apa carbogazoasă poate ajuta la pierderea în greutate prin îmbunătățirea absorbției de glucoză și a metabolismului în celulele roșii din sânge”, scrie Takahashi în lucrarea sa.

„Cu toate acestea, cantitatea este atât de mică încât este greu să ne așteptăm la efecte ale scăderii în greutate doar de la CO2 din apa carbogazoasă”, subliniază el.

Noua cercetare se bazează pe studii anterioare, care sugerează că băuturile carbogazoase nu influențează pofta de mâncare, deși consumul apei minerale este o alegere mai sănătoasă decât o băutură carbogazoasă cu zahăr.

Implicații

Atunci când vine vorba de pierderea în greutate, sunt implicați o mulțime de factori, care diferă de la o persoană la alta. Takahashi subliniază unele dintre problemele pe care le pot provoca sau agrava băuturile carbogazoase, care trebuie luate în considerare, inclusiv sindromul colonului iritabil și boala de reflux gastro-esofagian.

„Apa carbogazoasă poate avea unele efecte asupra sistemului digestiv, în special pentru persoanele cu stomac sensibil sau afecțiuni gastro-intestinale preexistente”, scrie Takahashi.

„Moderația este cheia pentru a evita disconfortul, în timp ce vă bucurați de posibilele beneficii metabolice ale apei carbogazoase”, adaugă acesta.

Cercetarea a fost publicată în ”BMJ Nutrition Prevention & Health”.