Leul se va menţine aproape de nivelul de 4,26 unităţi pentru un euro, în următoarele trei luni, dar se va aprecia la 4,1 unităţi pentru un euro până în septembrie 2010, după ce România va depăşi problemele politice actuale, potrivit unui sondaj Reuters în rândul analiştilor.

Pe ansamblul Europei Centrale, analiştii anticipează pentru următoarele luni o întărire uşoară a monedelor din regiune, faţă de euro, în timp ce zlotul polonez se va apreciat cu 8% într-un interval de 12 luni.
Potrivit sondajului efectuat în intervalul 1-6 octombrie în rândul a 46 de analişti, estimările referitoare la principalele monede din regiune sunt uşor superioare celor din septembrie, în pofida problemelor din piaţă din ultimele câteva săptămâni.
Coroana cehă, zlotul polonez şi forintul unguresc s-au apreciat cu 16%-19% în raport cu euro, de la minimele atinse în prima parte a anului 2009 din cauza temerilor legate de stabilitatea financiară a regiunii.

Cu ochii pe noi

Ratele de schimb valutar sunt din nou în centrul atenţiei, în condiţiile în care investitorii evaluează riscurile la adresa redresării globale şi incertitudinile din Europa Centrală privind perspectivele de dezvoltare, bugete şi politică.
Marek Belka, director la FMI, a avertizat că investitorii diferenţiază tot mai mult activele din regiune, iar guvernele trebuie să ia noi măsuri în vederea garantării disciplinei bugetare, pentru a asigura redresarea.

Isărescu: Deprecieri de sub 4% nu au relevanţă economică

„Nu este nici nevoie şi nici bine pentru economia românească ca leul să se mai deprecieze. Asta nu înseamnă că nu vor mai fi mişcări în jos şi în sus. De fapt, noi nici nu considerăm că mişcări de 2-3 până la 4% au semnificaţie economică”, a afirmat Isărescu la şedinţa parlamentarilor din comisiile de buget-finanţe de audiere a candidaţilor pentru consiliul de administraţie al BNR.

El s-a întrebat unde ar trebui să se situeze deficitul de cont curent dacă leul ar continua să se deprecieze.

„Ne-am duce spre surplus, ceea ce nu este benefic pentru o ţară emergentă. Avem nevoie de intrări de capital, importuri de tehnologie…”, a mai spus Isărescu.

SURSA:Mediafax