Funcţionarii civili şi miniştrii care de obicei semnează pentru aceste proiecte, uneori în schimbul unor mite, au devenit ezitanţi. Chiar şi oficialii cinstiţi se tem că contractele vor atrage atenţia procurorilor şi că se vor alătura unei liste lungi de figuri publice anchetate sau încarcerate.

Pe termen lung, susţin majoritatea observatorilor, dezrădăcinarea corupţiei va aduce beneficii uriaşe pentru România, a doua cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană. Pentru moment totuşi, aceasta întârzie atât investiţiile private, cât şi semnarea de contracte pentru firme care să execute proiecte pentru stat.

Ultima victimă în materie de luptă împotriva corupţiei este fostul ministru de finanţe Darius Vâlcov, care a demisionat luna trecută după ce a fost acuzat de luare de mită. Procurorii au găsit peste 100 de tablouri, unele dintre ele de Picasso şi Renoir, precum şi lingouri de aur şi bani ascunşi în diverse locuri, printre care şi un seif. El neagă că ar fi încălcat legea.

Încetinirea procesului de luare a deciziilor ar fi contribuit la reducerea semnificativă a cheltuielilor de capital, investiţiile publice nete ca parte din PIB fiind la cel mai scăzut nivel din ultimii şapte ani, potrivit datelor Eurostat (Oficiul de statistică al UE), notează Reuters.

'În general, dacă vorbeşti cu majoritatea oamenilor de afaceri cu care am intrat în contact ei cred că lupta împotriva corupţiei este mult întârziată şi că trebuia transmis un mesaj', a declarat, pentru Reuters, Ahmed Hassan, managing partner la firma de consultanţă Deloitte din Bucureşti.

'Dezavantajul ei – şi am observat asta cel puţin în ultimul an chiar în cazul proiectelor noastre – este că pur şi simplu nu se iau decizii. Unii oameni aşteaptă, poate nu va mai depinde de mine şi altcineva va aproba. Iar asta pur şi simplu nu e bine. Uneori proiecte strategice pot fi întârziate din cauza birocraţilor prea agitaţi', a adăugat Ahmed Hassan.

Managerii companiilor sunt reticenţi în a discuta deschis care dintre proiectele lor au fost blocate, temându-se că publicitatea va duce la şi mai multe întârzieri, notează agenţia britanică de ştiri, citată de Agerpres.