Reuven Azar, ambasadorul Israelului în România, a avertizat că în cazul în care gruparea Hamas nu va fi distrusă, țara sa nu va fi singura care va suporta consecințele.

Hamas trebuie învinsă în Fâșia Gaza

În cadrul unei ceremonii desfășurate marți, pe 31 octombrie, la sinagoga din București, diplomatul a spus că „Hamas trebuie învinsă, dar nu printr-o acțiune de represalii sau printr-un act de răzbunare.”

„Asta, deoarece nu există vreo modalitate prin care să fie răzbunată torturarea și uciderea sălbatică a bebelușilor, femeilor și copiilor nevinovați pe care îi plângem astăzi”, a adăugat el.

Ceremonia a fost organizată în memoria atacului terorist al grupării Hamas de pe 7 octombrie, în urma căruia au fost ucise 1.400 de persoane în Israel.

La ceremonie a participat, de asemenea, Ela Chaimi, soția bărbatului cu dublă cetățenie, română și israeliană, despre care se presupune că a fost răpit și dus în Gaza de militanții organizației, împreună cu alți peste 200 de ostatici.

Liderul Hamas pentru atacul din 7 octombrie a fost ucis

Tot marți, gruparea Hamas a primit o mare lovitură. Reprezentanții armatei din Israel au anunțat că l-au eliminat pe liderul responsabil pentru atacurile Hamas de la 7 octombrie, din kibuţuri. Acesta a fost ucis în Fâşia Gaza.

Nisam Abu Ajina, era comandantul Batalionului Beit Lahiya al Hamas. Potrivit armatei israeliene, Ajina i-a comandat pe teroriștii Hamas care au comis crime sângeroase în kibuţurile Erez şi Netiv Ha’asara pe data de 7 octombrie.

Reprezentanții armatei susțin că Ajina comandase anterior Forţele Aeriene ale Hamas. Totodată, el a lucrat la dezvoltarea unor drone şi parapante pentru organizație. Aceastea ar fi fost folosite în atacul sângeros din data de 7 octombrie în Israel.

Benjamin Netanyahu a anunțat luni că „IDF şi-a extins pătrunderea terestră în Fâşia Gaza, o face în etape măsurate şi foarte puternice, avansând metodic”. Tot el susține că cea de-a treia fază a operaţiunii militare a fost începută.

Tensiunile cresc între SUA și Iran

Pentagonul anunță că armata americană şi aliaţii au fost atacați de 14 ori în Irak şi de nouă ori în Siria. Totul s-ar fi întâmplat în decurs de câteva săptămâni. Teheranul este acuzat că ar fi fost implicare în aceste atacuri. Acestea sunt tot mai numeroase de începutul războiului între Israel şi Hamas.

Trupele americane au răspuns cu lovituri asupra unor obiective importante din Siria care au legătură cu Iranul. Atacurile s-au soldat cu victime. Cu toate acestea. SUA încearcă să evite un conflict de amploare în regiune.

Acesta este și motivul pentru care represaliile au fost la nivelul minim, comparativ cu puterea de foc a SUA. Mai multe puteți citi aici.