Cine s-ar fi gândit, în urmă cu un an, să cumpere acţiuni la Imotrust, Prospecţiuni SA sau Boromir? N-au fost foarte mulţi, însă au fost cu siguranţă extrem de inspiraţi.

Revelaţiile bursiere nu au mai provenit în anul 2007 din rândul acţiunilor aflate în umbră la BVB, ci, în premieră, ele au fost în cea mai mare parte titluri de pe Rasdaq. „Fenomenul Rasdaq“ a marcat anul 2007, şi a făcut să fie digerate mai uşor rezultatele dezamăgitoare ale acţiunilor mai populare de la BVB.

În puţine cuvinte, se poate spune că a fost anul majorărilor de capital şi al proiectelor imobiliare, care au făcut ca randamentele aduse de acţiunile unor companii să ajungă, în unele cazuri, la peste 500%.

Cea mai plăcută surpriză a fost adusă de acţiunile companiei de dezvoltări imobiliare Imotrust din Arad, ale cărei proiecte rezidenţiale au ajutat-o să aducă un randament de 720% acţionarilor, incluzând acţiunile gratuite acordate în vară. Este de notorietate şi tranzacţia prin care banca de investiţii americană Morgan Stanley a cumpărat 6% din Imotrust, o dovadă în plus a atractivităţii pe care a căpătat-o compania.

Necunoscuţi în 2006, vedete în 2007

Un alt emitent care a răsărit din anonimatul pieţei electronice Rasdaq este Prospecţiuni Bucureşti, compania de prospecţiuni geologice a omului de afaceri Ovidiu Tender. Necunoscută investitorilor până anul trecut, societatea a înflorit în perioada care s-a scurs de la începutul anului şi până la sfârşitul lunii iulie, motivele cele mai importante fiind contractele bune obţinute, majorarea de capital care a avut loc în vară, prin acordarea a 11 acţiuni gratuite la una deţinută, şi, nu în ultimul rând, intrarea în acţionariat a unor fonduri de investiţii care au generat mai multă încredere din partea investitorilor. Randamentul adus pe parcursul lui 2007 a fost de 650%, însă, în ultimele cinci luni ale anului, evoluţia a fost neconvingătoare, titlurile PRSN cunoscând mai mult scăderi.

În acelaşi tipar, caracterizat de o activitate comercială mult mai transparentă şi de atragerea de fonduri şi de acţionari importanţi, s-au încadrat şi Prefab Bucureşti, care a beneficiat din plin şi de conjunctura de pe piaţa materialelor de construcţii, pe care activează, şi Boromir Buzău, care a adus un randament de peste 400% acţionarilor, datorat în mare măsură majorării de capital în numerar.

O altă categorie de revelaţii au reprezentat-o fostele fabrici care deţin terenuri mari, chiar dacă activitatea lor industrială le-a adus în pragul falimentului în ultimii ani. Creşterile de preţuri din imobiliare, combinate eventual cu anunţuri de vânzare a unora dintre aceste terenuri sau de demarare a unor proiecte de construcţie, au făcut ca titluri precum Vulcan SA, Timpuri Noi, Romaero sau altele asemănătoare, să aibă creşteri de 25% pe zi (maximul permis de sistemul de tranzacţionare) săptămâni la rând.

Fondurile străine au contribuit din plin la creşteri

Cea de-a treia categorie de emitenţi care au făcut furori anul trecut pe piaţa de capital sunt companiile de stat care au intrat în faza finală a privatizării, cele mai importante fiind Automobile Craiova şi Electroputere. Preluarea de către stat şi, mai apoi, demararea procedurii de vânzare a pachetului majoritar către Ford au făcut din acţionarii Automobile Craiova nişte oameni fericiţi. Randamentul titlurilor pe parcursul anului a ajuns la 425%. Şi la Electroputere lucrurile au stat la fel, randamentul adus fiind de 245%, ca urmare a privatizării, deşi compania nu a mai avut profit de ani buni.

„Cred că anul 2007 a fost anul companiilor Rasdaq sau anul descoperirilor de companii interesante“, consideră Andreea Ciobanu, responsabil cu departamentul de analiză la Intercapital Invest. „Prin investiţia în astfel de emitenţi, mulţi investitori au putut obţine randamente cu mult peste media pieţei. Bineînţeles că şi riscurile asumate în astfel de investiţii au fost pe măsură, şi aici mă refer la lichiditate şi transparenţă“, explică ea.

Nu numai Rasdaq a furnizat surprize plăcute în 2007, ci şi piaţa reglementată operată de BVB. Cea mai importantă ascensiune de pe această piaţă a cunoscut-o THR Marea Neagră, acolo unde acţionarul majoritar, SIF Transilvania, a vândut o parte din deţineri, reuşind să creeze o lichiditate mai bună. De asemenea, restructurarea demarată de companie şi intrarea în acţionariat a unor investitori instituţionali importanţi, precum suedezii de la East Capital, au fost printre factorii care au ajutat la obţinerea unui randament de peste 350% pe parcursul anului. Intrarea unui număr considerabil de fonduri de investiţii străine, unele dintre ele de mari dimensiuni, pe piaţa de capital autohtonă a contribuit, aşadar, la apariţia unor noi vedete la Bursă în 2007. Având în vedere că apar în continuare fonduri destul de mari, dispuse să rişte, orientate în mare măsură către piaţa românească, este de aşteptat ca şi 2008 să aducă astfel de revelaţii. Şi dacă avem în vedere că surprizele plăcute ale anului 2006, IAR, Dafora, Condmag, au slăbit ritmul în 2007, cel mai probabil va fi vorba de nume noi. Cine poate ghici care vor fi acestea, este cu un picior în rândul milionarilor.

Surprize neplacute

2007 a adus Şi dezamagiri
• Nu toate surprizele aduse de anul 2007 au fost plăcute la Bursă. Cea mai neplăcută este, probabil, în cazul producătorului de medicamente Zentiva, ale cărui acţiuni s-au devalorizat cu peste 30%, în ciuda rezultatelor financiare pozitive.

• O altă decepţie a venit de la Electroaparataj, divizată în două companii distincte, dintre care una se ocupă de latura industrială, iar cealaltă de cea imobiliară. Dacă jumătatea imobiliară, nelistată, a mers bine, terenurile deţinute fiind vândute recent pentru 60 de milioane de euro, cea industrială a înregistrat o scădere a preţului acţiunilor de aproape 20% la BVB.

• Alte deziluzii au venit din partea Petrom, cu o scădere de 10%, în ciuda conjuncturii favorabile de pe piaţa petrolului, şi Turbomecanica, ale cărei acţiuni s-au devalorizat cu 13%.

Recordurile pietei

Dintre companiile cu lichiditate rezonabilă de la Bursă, cele mai mari randamente le-au avut, în perioada 1 ianuarie – 18 decembrie 2007, cele listate pe piaţa Rasdaq, preferate de investitori români şi străini deopotrivă.

Compania Randament în 2007
Imotrust Arad 720%
Prospecţiuni Bucureşti 650%
Comnord 630%
Vulcan SA 475%
Automobile Craiova 425%
Boromir Buzău 410%
THR Marea Neagră 356%