Revelion 2024. Care sunt cele mai ieftine orașe în care poți întâmpina noul an?
Revelion 2024. Care sunt cele mai ieftine locații turistice în care poți petrece noaptea dintre ani? Potrivit revistei financiare The Economist, cele mai ieftine orașe din străinătate sunt Damascul (Siria) și Teheranul (Iran).
Damasc este cea mai bătrână capitală din întreaga lume. De-a lungul timpului, Capitala Siriei a fost martora unor evenimente istorice și minuni importante pentru istoria omenirii. De exemplu, pe drumul său, Dumnezeu Fiul, Iisus Hristos, i s-a arătat lui Saul, convertindu-l la dreapta credință şi transformându-l în Sfântul Apostol Paul. Damasc găzduiește și una dintre cele mai vechi moschei din întreaga lume (Marea Moschee din Damasc), adăpostind capul Sfântul Ioan Botezătorul.
La rândul său, Teheran găzduiește o varietate de atracții turistice, apreciate la nivel internațional pentru frumusețea lor. De exemplu, Palatul Golestan, Tronul din Marmură, Tronul Păunului, Palatul Saadabad, Palatul Niavaran, Moscheea Imam Khomeini și Mausoleumul Khomeini.
Care sunt cele mai scumpe orașe din întreaga lume?
Conform sursei citate anterior, în prezent, cele mai scumpe orașe din întreaga lume sunt Zurich (Elveția) şi Singapore (Singapore).
Cele două orașe sunt urmate de New York (SUA), Geneva (Elveția), Paris (Franța), Copenhaga (Danemarca) și Tel Aviv (Israel).
Patru orașe europene se regăsesc printre primele zece din cauza inflației persistent ridicate în sectoarele alimentare și de îmbrăcăminte, precum și din cauza aprecierii euro față de dolar. Această ierarhizare este exprimată în dolari, reflectând conversia valutară a diferitelor țări în această monedă. Creșterea valorii euro în raport cu dolarul se reflectă direct în creșterea prețurilor în zona euro, favorizând astfel orașele din această regiune.
Geneva ocupă locul al treilea (la egalitate cu New York-ul), Parisul se plasează pe locul șapte înaintea capitalei daneze Copenhaga, care se situează pe locul opt, la egalitate cu Tel Aviv, acesta din urmă fiind liderul clasamentului în 2021.
În schimb, orașele americane au înregistrat scăderi în clasament: Los Angeles (locul al șaselea) și San Francisco (locul zece).
Cea mai semnificativă cădere în ierarhie o întâlnim în cazul orașelor Moscova (locul 142) și Sankt Petersburg (locul 147), afectate de deprecierea rublei, consecință a sancțiunilor impuse Rusiei în urma invadării Ucrainei.
În acest an, preţurile au crescut în medie cu 7,4%, o uşoară încetinire faţă de inflaţia record din 2022.