Revelionul este pentru foarte mulţi oameni cea mai aşteptată sărbătoare din an. Deşi ceremoniile cu ştaif din lume sunt, în special din cauza distanţei foarte mari, mai mult pentru cei lipsiţi de grija zilei de mâine, tot mai mulţi români aleg să vadă pe viu marile spectacole de Anul Nou, puse în scenă de ţări precum SUA, Australia, Brazilia sau China. capital.ro vă prezintă cinci dintre cele mai renumite astfel de evenimente, pe care cei mai mulţi români sunt obişnu
Revelionul este pentru foarte mulţi oameni cea mai aşteptată sărbătoare din an. Deşi ceremoniile cu ştaif din lume sunt, în special din cauza distanţei foarte mari, mai mult pentru cei lipsiţi de grija zilei de mâine, tot mai mulţi români aleg să vadă pe viu marile spectacole de Anul Nou, puse în scenă de ţări precum SUA, Australia, Brazilia sau China. capital.ro vă prezintă cinci dintre cele mai renumite astfel de evenimente, pe care cei mai mulţi români sunt obişnuiţi să le vadă la televizor.
O sărbătoare ţinută de un secol
Cu o tradiţie de peste un secol, celebrarea trecerii în noul an din Time Square este nelipsită de pe ecranele televizoarelor din toată lumea în noaptea de Revelion. Este o sărbătoare de care newyorkezii sunt foarte mândri, la care atât localnicii, cât şi oameni din toate colţurile planetei vin să se lase fascinaţi de măiestria organizatorică a americanilor.
Străzile din jurul Times Square sunt închise traficului şi se aglomerează după ora 18:00, pe 31 decembrie. Trebuie să vii aici echipat cu haine groase, mâncare şi cu multă răbdare. Ar fi bine să moderezi consumul de lichide şi să te asiguri că treci pe la WC înainte, pentru că înotând prin marea de oameni care se adună în Times Square îţi va fi foarte greu să mai ajungi la o toaletă.
Odată cu lăsarea serii, trecerea fiecărei ore este marcată de lumini şi efecte speciale, iar în jurul orei 22:00 încep transmisiunile live, iar petrecerea, alimentată de muzică, se încinge. Ultimele secunde ale anului sunt marcate de coborârea mingii de cristal, o tradiţie care datează de la cumpăna dintre anii 1907 şi 1908.
Poţi combina Revelionul în New York cu o croazieră, oferta Best Tourism fiind de la 2.840 de euro de persoană, care include transport cu avionul, transferuri, 10 nopţi cazare cu mic dejun în hoteluri de 3 stele (Los Angeles, Las Vegas, Miami şi New York) şi 7 nopţi de cazare pe vasul de croazieră Costa Fortuna 4* cu pensiune completă în Caraibe.
La Eturia, pentru un sejur de 7 zile în metropola americană preţul pleacă de la 1.040 de euro de persoană, la care se adaugă şi taxele de aeroport de 380 de euro.
Fiesta cu samba la Copacabana
Plaja Copacabana din Rio de Janeiro este gazda unei alte petreceri celebre în toată lumea, unde clima este mult mai generoasă, iar oamenii ceva mai „dezbrăcaţi”, atât de haine, cât şi de inhibiţii. Muzica e dată la maximum, toată lumea dansează samba, iar la 12:00 noaptea admiră un superb foc de artificii, care durează în jur de 30 de minute.
Apropierea noului an marchează începutul a ceea ce brazilienii numesc „Fiesta de Lemanja”. Oamenii se adună pe plajele din Rio în această perioadă a anului, încărcaţi cu flori şi daruri pentru Lemanja, Zeiţa Apei, conform religiei Umbanda. Astfel, de pe plaja Copacabana se pot vedea numeroase lumânări plutind pe apă.
Preţul unui pachet de Revelion la Rio de Janeiro, la Hotel Mirasol, de 4 stele, situat la 5 minute de Plaja Copacabana este de la 1.890 de euro pentru o persoană, transport cu avionul, transferuri, 13 zile cazare cu mic dejun, tur de oraş Rio de Janeiro, intrările la obiectivele turistice, excursia opţională la cascada Iguassu. Detalii pe www.besttourism.ro.
La agenţia Celendo Tours & Travels, un sejur de 8 nopţi, la JW Marriott, de cinci stele, costă 2.500 de euro de persoană care include biletul de avion (Bucureşti – Paris – Rio de Janeiro şi retur), dar nu şi taxele de aeroport, care ajung la 435 de euro. Preţul include şi tururi la Muntele Sugar Loaf, Stadionul Maracana şi Sambodromul.
Primul mare oraş care intră în Noul An
Metropola australiană Sydney ste una dintre primele oraşe care intră în noul an. De cum ajungi aici, ai senzaţia că locuitorii de acolo pregătesc tot anul pentru grandiosul spectacol de Revelion.
Barurile cele mai cunoscute sunt cele din jurul Circular Quay şi străzile adiacente George Street. În ultima zi a anului, de la ora 16:00, transportul public este retras, iar taxiurile sunt foarte greu de găsit. Aşa că cel mai bine pentru turişti este să stea cât mai aproape de zona unde vor sărbători Revelionul. Arcadele Harbour Bridge sunt luminate de jocuri grandioase de artificii. Seara, 55 de vase luminate anunţă spectacolul de lumini şi sunete.
Primele artificii sunt lansate la ora 21:30, iar cel mai bun loc pentru a le admira este dealul Observatorului din Sydney. La momentul 0, un val enorm de artificii se revarsă asupra oraşului, zgomotul este asurzitor, spectacolul pirotehnic la o scara atât de mare, încât ai senzaţia ca podul din Sydney explodează şi se va prăbuşi în apele oceanului.
La Best Tourism, tarifele pentru un pachet de Revelion de cinci nopţi la Sydney, la hoteluri de 3 sau 4 stele, pornesc de la 3.596 de euro pentru o persoană, care include biletul de avion şi transferurile, excursii la Blue Mountains şi Jenolan Caves, Great Ocean Road, tururi panoramice de oraş în Sydney şi Melbourne.
Revelion „luminat” în mijlocul deşertului
Un alt oraş în cu o petrecere de „jack-pot” la cumpăna dintre ani este Las Vegasul. Străzile sunt animate de petrecăreţi, toată lumea bea pe stradă la petrecerea în aer liber, dar sunt şi numeroase cluburi care organizează petreceri de Revelion, în cazul în care nu vrei să îngroşi rândurile miilor de turişti care ocupă străzile Las Vegasului.
„Aici se desfăşoară câteva dintre cele mai populare spectacole ale lumii, iar Freemont Street a devenit simbolul distracţiei la sfârşit de an. Acrobaţii impresionante, spectacole de lumini şi concerte ale unor artişti celebri sunt trecute în «meniul» petrecerii de Revelion”, a descris, pentru capital.ro, Cristian Pandel, managerul Christian Tour, atmosfera din capitala jocurilor de noroc.
Pentru 20 de dolari, turiştii pot participa la evenimentul Tribute-Palooza, în care opt formaţii imită vedete. Tot aici are loc legendara paradă Pasadena Tournament of Roses. La momentul cel mai aşteptat al nopţii, milioanele de lumini şi artificii care inundă oraşul.
Oferta Christian Tour de Revelion în Las Vegas este la hotelul de cinci stele Mandalay Bay Resort & Casino, unde preţurile pentru 9 nopţi pornesc de la 1.569 de euro şi includ transport cu avionul, transferuri, micul dejun.
La Travel Expert, pentru un sejur de 7 zile la un hotel de 3 stele din Las Vegas de Anul Nou trebuie să scoateţi din buzunar 1.390 euro, preţ care include biletele de avion fără taxe, transferurile şi un tur de o zi la Marele Canion.
Bila coborâtă la miezul nopţii, „geamăna” din Hong Kong
Deşi Anul Nou pe care îl sărbătorim noi nu se ridică la importanţa Anului Nou Chinezesc în Hong Kong, şi aici are loc o sărbătoare cu renume în toată lumea.
Localnicii şi miile de turişti se adună în centrul oraşului pentru a celebra intrarea în noul an, admirând luminile din port. Foarte interesant este faptul că şi Mallul Times Square susţine un ceremonial de coborâre a bilei, în ultimele secunde ale anului, precum cel din New York, numit „Times Square Apple Countdown”.
„Hong Kong-ul merită să fie ales de Revelion pentru focurile de artificii unice în lume, lansate de pe prima linie de zgârie nori, în Portul Victoria. Aici se sărbătoreşte Revelionul de două ori: la sfârşitul lunii decembrie şi în februarie 2010 – Anul Nou Chinezesc”, a explicat pentru capital.ro, Aurelian Bratosin, manager Butterfly Tourism.
Preţurile pachetelor de Revelion la Hotelul Excelsior, de patru stele, pleacă de la 1.990 de euro de persoană, în oferta Christian Tour. Pachetul include transportul cu avionul, transferurile şi 6 nopţi de cazare cu mic dejun.
La Butterfly Tourism, puteţi opta pentru un Revelion de 5 stele, la Hotel Harbour Grand, unde tarifele pornesc de la 1.565 de euro de persoană. Pachetul presupune transportul cu avionul, transferurile, 7 nopţi de cazare cu mic dejun (bufet), tur de oraş cu ghid local şi un însoţitor român de grup.