Medicii specialişti și cercetătorii din România au vorbit despre vaccinarea anti-covid, evoluția pandemiei, dar și despre ce va urma în următoarele săptămâni. Aceștia trag un semnal de alarmă și susțin că doar cei care vor supraviețui vor putea sărbători Revelionul.
„Maratonul Informării” despre COVID-19 a durat 12 ore, iar mai mulți medici și specialiști din România au răspuns la cele mai importante întrebări despre vaccinare şi au oferit informații şi explicaţii în privinţa imunizării.
Cătălin Apostolescu, managerul Spitalului Matei Balș susține că se poate și mai rău de atât, precizând că doar o parte dintre români vor sărbători Revelionul dacă vor supraviețui, iar alții se vor lupta să supraviețuiască după Revelion.
„Da, se poate și mai rău. Depinde ce vrem să facem, avem la dispoziție mijloacele de a opri pandemia, dacă le folosim va fi bine, dacă nu le folosim poate să fie și mai rău. Revelionul îl vor sărbători doar cei care vor supraviețui. Cei care vor un nou an trebuie să aibă grijă să supraviețuiască”, a spus acesta.
Totodată, el a subliniat faptul că ar fi nevoie de o schimbare a legislației în România, pentru pandemie.
„Avem nevoie de legi, pandemia este echivalentul unui război. Avem nevoie de legi pentru pandemie, nu putem pleca la război cu legi de pace. Dacă acum ar izbucni război România – Bulgaria soldații ar spune că au program până la 8 și dacă vrem să lupte după ora 8 va trebui să le plătim orele suplimentare?”, a ma spus Cătălin Apostolescu.
La rândul său, șeful DSU, Raed Arafat a precizat că scăderea numărului de vaccinări este efectul eșecului certificatului verde la votul din Parlament. El a dat exemplu diferența de cifre în doar 24 de ore, precizând că asta înseamnă că românii se vaccinau doar pentru certificatul verde și nicidecum pentru siguranța lor.
„Haideți să corelăm scăderea vaccinării cu ce s-a întâmplat în Parlament, a eșuat votul pe certificatul verde astăzi, când aveam peste 100.000 de vaccinați, a două zi am coborât la 50 și ceva de mii și a treia zi după 40 de mii. Înseamnă că o parte din populație se vaccina că era implementat certificatul verde. Când au văzut că certificatul verde nu se mai implementează nu s-au mai vaccinat. Aici e categoria populației tinere care consideră că nu-i afectează pe ei prea mult”, a mai spus șeful DSU.
Medicul pneumolog Florin Mihălțan susține că cele mai multe persoane internate sunt nevaccinate, iar riscurile cele mai mari le prezintă oamenii peste 65 de ani.
„Nouă din zece internați în acut sunt nevaccinați. Al zcelea este, de obicei, în grupa de risc majoră, un om peste 65 de ani, cu o multitudine de comorbidități. Cei vaccinați sunt protejați, cei nevaccinați sunt primii candidați”, a spus acesta.
Coronavirusul generează tulburări de memorie
Gabriel Tatu-Chițoiu, medic cardiolog a vorbit despre efectul vaccinului, care protejează populația de complicații, acesta fiind și motivul principal pentru care persoanele cu risc din străinătate au fost primele vaccinate.
„Efectul vaccinului este unul favorabil, adică îl protejează de complicații. Acestea este motivul pentru care în toate țările vaccinarea a început cu aceste persoane, cu risc foarte crescut”, a spus acesta.
Ioana Mîndruță, medic neurolog susține că noul coronavirus generează tulburări de memorie, de gust și de miros, iar unele dintre ele revin chiar și după infectarea cu noul coronavirus.
„Din punct de vedere neurologic, sunt simptome care se pot răspândi săptămâni, luni. Întâlnim pacienți care din ce în ce mai mult acuză tulburări de memorie, de concentrare, de atenție, tulburări de gust și miros care persistă sau revin la distanță de momentul infecției acute”, a spus ea.
Medcul de familie Valeria Herdea, a vorbit despre un eveniment în care un adolescent, care a fost infectat cu noul coronavirus, a venit cu o capacitate pulmonară de 50%.
„Un copil de 15 ani, fotbalist, a venit după COVID și capacitatea lui pulmonară era de 50%. Aia e realitatea zdrobitoare în care a venit părintele cu el: `Ce fac?`. `V-ați vaccinat?`.`Nu`. `De ce?`. `Păi mi-a fost teamă, că dacă o să pățim ceva de la vaccin?`.
Uite prețul! Prețul era acel copil căruia i-ai distrus visul! Copilul se uită disperat la mine când i-am spus: o perioada de timp, între 2-6 luni o să o iei progresiv, o să facem exerciții de respirație, o să mergi la salina, mergem la pneumolog, facem, vedem ce e cu ține. Asta e realitatea! Dincolo de tot ce povestim noi aici, dimensiunea umană a suferinței este zdrobitoare!”, a adăugat aceasta.