Precizările acestuia vin în contextul în care Ministrul Sănătății a declarat că starea de urgență va fi necesară dacă vom ajunge la 10.000 de cazuri noi în decurs de 3-4 zile. Rafila consideră însă acest lucru este puțin probabil și speră că nu se va ajunge în această situație.
„Cu siguranță un element care trebuie luat în considerare este legat de capacitatea sistemului de sănătate de a primi pacienții, mai ales cei cu formele grave, și de a-i trata. Cred că acolo va fi punctul de inflexiune. Nu e așa de important numărul de cazuri diagnosticate, cât cel mai important este numărul de cazuri care fac forme grave de infecție și care au nevoie de asistență medicală care la un moment dat nu mai poate fi acordată și se ajunge la un număr mare de decese”, a spus profesorul Alexandru Rafila, la Digi24.
Ce spunea Ministrul Sănătății
Nelu Tătaru a spus despre revenirea stării de urgență că se va întâmpla doar într-un scenariu catastrofal.
„Altceva e să apară 10.000 de cazuri într-o săptămână jumătate, două şi alta e să apară 10.000 de cazuri în 4-5 zile. Atunci este impunerea unei stări de urgenţă. În condiţiile în care avem aceste 10.000 de cazuri în 3-4 zile la nivelul întregii ţări se impune starea de urgenţă, când avem aceste 10.000 de cazuri în trei oraşe diferite atunci carantinăm acele oraşe”, a declarat ministrul Sănătăţii Nelu Tătaru într-un interviu pentru Agerpres.
Despre creșterea numărului de cazuri din ultima perioadă, Ministrul Sănătății declară că nu este de ajuns pentru declararea stării de urgență.
„De patru săptămâni a urmat o creştere uşoară, progresivă, pe care ne-am asumat-o în contextul acestor relaxări, dar nu era numai partea noastră, este şi partea de colaborare a celorlalţi. O dată cu nerespectarea unor reguli am putut vedea şi o transmitere comunitară accentuată. Acele aglomerări urbane, că a fost litoral, că a fost Valea Prahovei, au dus spre extensia acestui nou număr de cazuri. O creştere care a fost progresivă accelerată în ultimele două săptămâni. Nu instituim starea de urgenţă doar pentru două zile în care am avut un număr crescut de cazuri de peste 500. Instituim acea stare de urgenţă, care este apanajul preşedintelui, în contextul în care avem o perioadă cu transmitere accentuată, la un moment dat, o creştere a numărului de cazuri exponenţial, poate şi dublări de la o zi la alta, într-un context în care transmiterea comunitară este accentuată”, a mai spus Tătaru.