Săptămåna trecută începuse cu optimism de pieţele europene, însă finalul a readus evoluţiile descendente, după ce Senatul american a respins programul pentru salvarea industriei auto.

Piaţa de la Bucureşti nu a reuşit, săptămåna trecută, să închidă pe culoarea verde decåt în şedinţa de luni. Valoarea tranzacţiilor se menţine extrem de redusă, dar aceasta nu mai surprinde pe nimeni.

Investitorii nu au fost influenţaţi de desemnarea lui Theodor Stolojan ca premier sau de inflaţia din luna noiembrie, uşor mai redusă decåt prognozele. Este de aşteptat ca şi Banca Naţională să reducă dobånda de politică monetară, mişcare pe care am întålnit-o la multe bănci centrale şi care aduce un suflu pozitiv pentru piaţa de acţiuni. Sentimentul este, însă, atåt de negativ încåt foarte greu se alocă sume de bani investiţiei în acţiuni.

După o relativă stabilitate pentru indicii pieţei de la Bucureşti din precedentele două săptămåni, şedinţa din finalul perioadei analizate a adus noi minime intraday pentru ultima lună. Aceste valori contează mai mult statistic, deoarece scăderea a avut loc pe volume de tranzacţionare foarte reduse.

Dacă BET a pierdut 1,4%, iar BET-C 3%, acţiunile Societăţilor de Investiţii Financiare au fost mult mai afectate, BET-FI avånd o scădere de 8%. La fel ca în săptămåna precedentă, dintre cele zece companii care intră în coşul indicelui BET, doar una a reuşit să închidă săptămåna în creştere.

De această dată este vorba de acţiunile Petrom, care au închis săptămåna la nivelul maxim al acesteia, la 0,1870 lei (Ă4,5%). La polul opus avem casa de brokeraj SSIF Broker, cu o scădere de 9%. În şedinţa de vineri, acţiunile BRK au stabilit un nou minim de tranzacţionare intraday de cånd sunt listate aceste titluri, la 0,1190 lei.

Pe sectorul SIF-urilor, cele mai stabile acţiuni au fost SIF Moldova cu o scădere de 6,8%. Peste medie au scăzut SIF Oltenia (-10,2%) şi SIF Banat Crişana (-8,5%).

În pieţele europene, indicele zonal CECE, calculat la Viena în euro şi care include principalele companii listate la Varşovia, Budapesta şi Praga, a încheiat ultima săptămånă cu o creştere de 1%. O apreciere similară s-a înregistrat şi pentru indicele calculat de bursa din Budapesta şi care include suplimentar pieţele de la Bratislava, Liubliana şi Zagreb.

 138-23378-30bursa50.jpg