SIF Transilvania intenţionează să majoreze pragul de deţinere la 5%, de la 1% în prezent. Măsura nu este posibilă însă decât prin modificarea legii de funcţionare a SIF-urilor.

Revenirea bursei din luna martie şi începutul lunii aprilie a avut un impact pozitiv major pentru Societăţile de Investiţii Financiare (SIF), care au reuşit să crească peste media pieţei. Indicele BET-FI, care monitorizează evoluţia celor cinci SIF-uri, a recuperat, de la începutul lui martie şi până joia trecută, aproximativ 84%, fiind aproape de o dublare a minimului din acest an, înregistrat în februarie. SIF-urile au beneficiat din plin de revenirea pieţelor de capital internaţionale şi de imbunătăţirea formală a situaţiei locale. Indiferent dacă revenirea este doar o corecţie pozitivă a trendului descendent sau este semnalul unei intrări într-o perioadă mai lungă de consolidare, investitorii care au „mers cu piaţa“ au avut de câştigat substanţial. Aprecierea de peste 80% nu este foarte mare pentru o cotaţie care a pierdut peste 75% anul trecut, însă valoric înseamnă un profit foarte bun pentru cei care au speculat titlurile.

O creştere aproape de maximul permis de sistemul de tranzacţionare (15%) a avut SIF Oltenia în şedinţa de joia trecută. Urcarea a fost provocată în principal de anunţul vânzării participaţiei de 22,56% de la Automobile Craiova, cel mai probabil către Ford România, pentru suma de 75,25 milioane lei. Astfel de ştiri au susţinut aprecierea SIF-urilor în ultimele săptămâni, pornind de la posibilitatea înregistrării contabile a profitului în ciuda deprecierii portofoliului şi ajungând până la oferirea de dividende după ce, iniţial, se decisese renunţarea la acordarea celor aferente anului trecut.

Mai multe acţiuni în portofolii

Un eveniment important în ultimul timp a fost şi decizia acţionarilor SIF Transilvania (SIF3) de a renunţa la pragul de deţinere de 1%. Hotărârea a rămas, deocamdată, doar în stadiul de proiect. „Orice persoană poate dobândi cu orice titlu sau poate deţine, singură ori cu persoanele cu care acţionează în mod concertat, acţiuni emise de societate, dar nu mai mult de 5% din capitalul social, iar exerciţiul dreptului de vot este limitat la 1% din capitalul social“, spune Mihai Fercală, preşedintele SIF Transilvania. Limitarea dreptului de vot a fost pusă de către conducerea SIF pe seama posibilelor interpretări legate de o înţelegere cu investitorii mari, care nu sunt de acord cu limitarea deţinerii.

Pragul limitat de acţiuni ce pot fi achiziţionate, chiar şi la 1%, reprezintă o problemă doar pentru investitorii mari, instituţionali sau persoane fizice. Un pachet de un procent din SIF 3, la capitalizarea de la mijlocul săptămânii trecute, valoarează circa 3,6 milioane lei, sumă care nu se află la dispoziţia investitorilor mici. Totuşi, proiectul preşedintelui SIF3 are parte de susţinerea acestora, deoarece poate aduce investitori instituţionali, majorând lichiditatea zilnică a acţiunilor SIF şi a bursei. Casele de brokeraj s-au plâns ani la rând de dificultăţile pe care le au în atragerea fondurilor de investiţii din cauza lipsei unor pachete valoroase de acţiuni. „Cele câteva companii mari, cum este Petrom, au free-float foarte mic, iar SIF-urile, care sunt şi titluri lichide, au limită la deţinere, ceea ce nu este normal“, spune Adrian Simionescu, preşedintele Vienna Investment Trust.

Problema investitorilor instituţi-onali străini nu este totuşi foarte presantă în acest moment, în condiţiile în care străinii sunt mai puţin prezenţi pe piaţă, iar ofertele „promoţionale“ se găsesc şi pe pieţele dezvoltate. Pe de altă parte, însă, preţurile actuale ale SIF-urilor sunt foarte bune, de trei sau patru ori mai mici decât valoarea unitară a activului net (VUAN). La SIF Transilvania, spre exemplu, va-loarea activelor raportată la numărul de acţiuni era, la începutul lunii, de 1,04 lei, iar preţul, chiar şi după creşterile de săptămâna trecută, se situa la 0,38 lei. Pachetul de 1% din capitalul social al SIF3 valora în urmă cu un an de aproape patru ori mai mult, titlurile fiind tranzacţionate la peste 1,5 lei. Ceea ce înseamnă că ridicarea pragului de deţinere ar atrage mai mulţi investitori, dispuşi să îşi deschidă poziţii semnificative pe termen lung.

Ridicarea pragului de deţinere întâmpină însă piedici legale. Decizia acţionarilor de a modifica actul constitutiv al societăţii ar trebui însoţită de modificări ale legilor în vigoare. Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) nu a avizat hotărârea acţionarilor SIF3, cerând aplicarea legilor din acest moment. Eliminarea pragului de deţinere ar trece SIF Transilvania în rândurile societăţilor comerciale normale, ceea ce nu este posibil în condiţiile în care SIF-urile au reglementări speciale din partea autorităţilor, inclusiv în ceea ce priveşte provizionarea valorii deprecierilor activelor.

Piedici în legislaţie

Deocamdată, este clar că ridicarea pragului nu poate fi făcută decât prin deschiderea unui proces, prin care conducerea SIF să demonstreze că limitarea este neconstituţională. „Această prevedere legală poate fi modificată numai într-un litigiu. Este singurul fir de care te poţi agăţa pentru majorarea pragului“, a declarat, pentru Mediafax, Floriean Firu, director general adjunct SIF Transilvania.

Societăţile de Investiţii Financiare rămân, în ciuda deprecierilor activelor de anul trecut, companii foarte atractive, cu portofolii importante şi cu o lichiditate peste media pieţei. Modificarea pragului de deţinere ar fi benefică pentru evoluţia cotaţiilor, iar temerile legate de influenţarea pieţei de către investitori care acţionează concertat nu ar trebui să existe în condiţii normale de piaţă reglemen­tată. Din păcate, suspiciunile prezente pe piaţa autohtonă sunt cu atât mai mari cu cât societăţile implicate sunt mai valoroase. Iar cele cinci SIF-uri valorează în continuare peste un miliard de euro.

154-28873-29_mihaifercala_15_c.jpg«Orice persoană poate dobândi sau deţine acţiuni emise de societate în limita a 5% din capitalul social, iar exerciţiul dreptului de vot este limitat la 1%.»
Mihai Fercală, preşedinte SIF Transilvania

2,04 mld. lei a fost capitalizarea cumulată a celor cinci SIF-uri la finalul şedinţei de joia trecută, când indicele BET-FI a urcat cu 14,77%, maximul admis de sistemul de tranzacţionare, creştere foarte rară pentru SIF-uri

Preţuri mici la SIF

Banat-Crişana Cu o capitalizare de 428,1 miliarde lei, adică 0,78 lei pe acţiune, SIF1 se află la 47% din VUAN-ul de 1,47 lei.

Moldova Valoarea de piaţă de 321,8 milioane lei, adică 0,62 lei, reprezintă mai puţin de 40% din VUAN.

Transilvania Capitalizarea de 362,6 milioane lei, adică 0,381 lei, este mult sub valoarea unitară de 1,04 lei pe acţiune.

Muntenia Reducere de aproape 60% pentru titlurile cu valoarea de piaţă de 0,615 lei şi un VUAN de 1,4555 lei.

Oltenia Cu o capitalizare de 432,2 milioane lei, adică 0,745 lei, SIF5 oferă o reducere de 55% din VUAN.

Maxime anuale

Cotaţia SIF Transilvania a atins, joia trecută, un nou maxim al anului în curs, la valoarea de 0,381 lei pe acţiune. Titlurile marchează astfel o creştere de peste 40% faţă de ultima cotaţie a anului trecut, dar înregistrează o depreciere de 84% faţă de cursul de închidere din 2007, când acţiunea se afla în apropiere de maximul acelui an.

154-28874-29_g_260x60.jpg