Revenirea dolarului? Ce gluma!

ofertei de valuta nu a mai facut necesara interventia BNR. Cursul euro a avut o crestere inferioara celei de pe pietele internationale, astfel ca de la 40.998 lei, la inceputul saptamanii, acesta a urcat vineri la 41.077 lei, sub maximul de 41.438 lei, din 6 ianuarie.Dolarul a "valsat" o singura zi cu un curs de peste 33.000 lei, coborand apoi cu 933 lei, pana la 32.203 lei.In piata la termen de la Sibiu pretul futures al euro pentru scadenta 30 ianuarie s-a mentinut la 41.300 lei, valoare stabi

ofertei de valuta nu a mai facut necesara interventia BNR. Cursul euro a avut o crestere inferioara celei de pe pietele internationale, astfel ca de la 40.998 lei, la inceputul saptamanii, acesta a urcat vineri la 41.077 lei, sub maximul de 41.438 lei, din 6 ianuarie.Dolarul a „valsat” o singura zi cu un curs de peste 33.000 lei, coborand apoi cu 933 lei, pana la 32.203 lei.In piata la termen de la Sibiu pretul futures al euro pentru scadenta 30 ianuarie s-a mentinut la 41.300 lei, valoare stabilita inca de la sfarsitul lui decembrie. Pretul dolarului a urcat pana la 33.200 lei, pentru ca apoi sa scada pana la 32.700 lei.Pentru BNR ramane insa marea problema a balantei de plati, avand in vedere ca la sfarsitul lui noiembrie gradul de acoperire (al rezervei valutare) era de 4,2 luni de importuri, valoare identica cu cea de la sfarsitul lui 2002, in ciuda cresterii rezervei sale valutare. In perioada ianuarie – noiembrie 2003, contul curent al balantei de plati a inregistrat un deficit de 2.499 de milioane de euro, cu 85% mai mare decat cel inregistrat in aceeasi perioada din 2002.Va trebui ca reglajele BNR sa fie foarte fine, avand in vedere ca in acest an deprecierea leului fata de euro trebuie sa fie de maximum 7 – 8%, fata de 18% anul trecut, in timp ce analistii internationali dau drept foarte posibila atingerea unei paritati de 1,35 sau chiar 1,40 dolari/euro.In ciuda avertismentelor oficialilor Bancii Centrale Europene referitoare la aprecierea prea mare si rapida a euro, pietele internationale au raspuns prin cresterea cererilor de moneda unica. In raportul lunar al BCE sunt confirmate declaratiile presedintelui sau, francezul Jean-Claude Trichet, subliniindu-se necesitatea stabilizarii pietelor financiare, intr-o perioada in care volatilitatea lor este foarte ridicata, iar cresterea euro poate crea efecte negative pentru economia europeana.Cresterea euro este pusa de catre analisti pe seama indeciziei ministrilor de finante din eurozona, care par a accepta aprecierea, dorind doar ca aceasta sa nu fie prea rapida. La inceputul saptamanii trecute, ei si-au exprimat nemultumirea fata de cresterea accelerata a monedei unice pana in apropierea unui maxim record de 1,29 dolari. Comentariile lor nu au continut insa detalii concrete. Astfel, ministrul austriac de finante, Karl-Heinz Grosser, nu s-a declarat „preocupat de nivelul monedei euro” care „nu este prea mare fata de media de 1,20 dolari estimata in ultimii 30 de ani”, tinand cont de fostele monede europene de dinainte de 1999.Se pare ca imensele deficite comerciale si federale americane atarna mai greu decat declaratiile europene. Este evident ca pentru scaderea euro sunt necesare comentarii mult mai agresive si semnale clare privind interventiile directe, asa cum procedeaza de mai multa vreme Banca Centrala a Japoniei, care a cheltuit anul trecut 187 mld. USD pentru a proteja economia nipona de o apreciere prea ridicata a yenului.

„2004 va fi un an cu evolutii surpriza”
Probabila scadere a dolarului din primul semestru s-ar putea adanci in a doua jumatate a anului. Recomand investitorilor sa foloseasca pretul aurului drept indicator al tendintei paritatii euro/dolar. Chiar daca America se afla in plin an electoral, evolutia paritatii nu e neaparat rationala, cum s-ar putea crede.Este foarte posibil ca pana la sfarsitul anului aurul sa atinga un pret de 500 de dolari/uncie (de la 411 de dolari/uncie in prezent), pragul suport aflandu-se intre 382 si 404 de dolari, cu un posibil semnal de cumparare la 389 dolari. Depasirea pragului de 416 de dolari uncia poate duce la atingerea celui de 500 de dolari.Cum se traduce aceasta evolutie? Testarea de catre aur a pretului suport poate impinge euro spre zona de 1,20 dolari. Insa o continuare a cresterii pretului unciei ar putea duce paritatea la 1,40 – 1,50 dolari/euro. 2004 va fi un an intens, cu evolutii surprinzatoare si volatilitati mari ale paritatii, in comparatie cu 2003, care a fost un „an de trend”. Dovada sta scaderea de la 1,2898 la 1,2344 dolari, de zilele trecute, care a fost perceputa mult prea repede ca o „revenire a dolarului”, situatie expusa apasat de media. A urmat insa rapida corectie a euro.