BNP Paribas, cea mai mare bancă din Franţa, Deutsche Bank, lider în Germania, şi banca americană Morgan Stanley, se numără printre instituţiile financiare ale căror ratinguri pe termen lung şi scurt ar putea fi revizuite la cel mai redus nivel atins vreodată, a anunţat Moody’s.
Retrogradările, care ar urma unor măsuri asemănătoare luate anul trecut de Standard&Poor’s şi Fitch, ar putea afecta profiturile băncilor, iar unele dintre acestea nu vor mai putea să se împrumute de la fondurile de investiţii de pe pieţele monetare, care au reguli stricte de acordare a banilor. Fără acces la finanţarea din surse private, băncile sunt nevoite să vândă active şi să restrângă creditarea.
"Aş vrea să pot spune că opiniile agenţiilor de rating nu mai contează, dar, din nefericire, contează. Acesta este un pas înapoi pentru bănci, având în vedere ce progrese au făcut pentru a deveni mai sigure şi mai transparente.", a declarat Philippe Bodereau, director la Pacific Investment Management, cea mai mare companie de investiţii în obligaţiuni la nivel mondial.
În aprilie, Moody’s a precizat că retrogradările vor începe în prima parte a lunii mai cu reevaluarea băncilor italiene. Ulterior, vor fi analizate băncile din Spania, Austria, Suedia, Norvegia, Marea Britanie şi Germania.
UBS şi Credit Suisse (cele mai mari bănci din Elveţia), Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (Spania) şi Morgan Stanley (SUA) ar putea avea ratingurile pentru datorii pe termen lung retrogradate cu trei trepte, potrivit Bloomberg.
Ratingurile JP Morgan, cea mai mare şi profitabilă bancă americană, Goldman Sachs Group, a cincea ca mărime din SUA, şi HSBC, cea mai mare din Marea Britanie, ar putea fi reduse cu două trepte.