Cercetarea, publicată în Nature Water, arată că vegetația terestră stochează aproximativ 786 km3 de apă, adică doar aproximativ 0,002% din cantitatea totală de apă dulce stocată pe Pământ.

Timpul necesar pentru ca apa să treacă prin plante (denumit timp de tranzit sau timp de rotație) și să se întoarcă în atmosferă este unul dintre cele mai rapide din ciclul global al apei, variind de la doar cinci zile pe terenurile cultivate până la 18 zile în pădurile veșnic verzi cu frunze cu ace. Tranzitul apei prin plante este deosebit de rapid în culturile agricole, pășuni și savane.

Rezultatele evidențiază rolul dinamic al vegetației în ciclul apei

În comparație cu media anuală globală de 8,1 zile pentru ca apa să treacă prin plante de la intrare la ieșire, se estimează că apa din lacuri are nevoie de 17 ani, iar apa din ghețari are nevoie de 1600 de ani. Autorul principal al studiului, Dr. Andrew Felton, a declarat că cea mai mare parte a apei care revine din sol în atmosferă o face prin intermediul plantelor, dar până acum nu știam cu adevărat cât timp îi ia acelei ape să treacă prin plante.

Echipa de cercetare a combinat estimările privind timpul de tranzit al apei prin plante cu timpul de tranzit al apei prin atmosferă (aproximativ 8-10 zile) și timpul de tranzit al apei prin sol înainte de a fi preluată de plante (aproximativ 60-90 de zile). Au rezultat cinci ani de estimări lunare ale stocării apei și ale timpului de tranzit la o rezoluție spațială de 9 km2.

Timpul de tranzit al apei prin vegetație

Timpul de tranzit al apei prin vegetație a variat considerabil în funcție de diferitele tipuri de acoperire a solului, climă și anotimpuri.

Terenurile cultivate din întreaga lume tind să aibă timpi de tranzit foarte similari și foarte rapizi, ceea ce indică faptul că schimbarea utilizării terenurilor poate omogeniza ciclul global al apei și poate contribui la intensificarea acestuia prin reciclarea mai rapidă a apei înapoi în atmosferă, unde se poate transforma în ploi abundente, scrie sciencedaily.com.

Rezultatele sugerează că timpul de tranzit al apei prin plante este probabil să fie foarte sensibil la evenimente precum despădurirea, seceta și incendiile de vegetație, care vor schimba în mod fundamental timpul necesar pentru ca apa să curgă prin ciclul apei.