Va fi greu pentru Simona Halep

Simona Halep nu mai este de ceva vreme pe prima poziție în clasamentul WTA, loc pe care l-a deținut vreme de 64 de săptămâni. Cu toate acestea, din cauza prelungirii suspendării și căderii ei din top 1.000, participarea ei la turneele importante ar putea fi dificilă pe viitor.

În cazul unei reveniri pe terenul de joc, din poziția actuală, Simona Halep nu poate emite pretenții de la turneele mari decât în cazul în care organizatorii îi acordă un wildcard. Sportiva ar putea rata turnee importante precum Wimbledon sau US Open dacă organizatorii nu vor face acest gest.

Astfel, Simona ar putea fi nevoită să participe la turnee din Asia, Africa sau Europa de Est, care au o valoare mai redusă și care se desfășoară în localități mai puțin cunoscute sau orașe mai mici.

În plus, chiar dacă este greu de imaginat, Simona Halep ar putea să rateze și turnee din România. Mai exact, ar putea să nu participe la turneul de la Brașov, care este dedicat jucătorilor clasați pe locurile 700 – 1.000.

O revenire nu e imposibilă

Ultimul meci oficial jucat de Simona Halep acum aproape un an, în runda inaugurală a turneului de la Flushing Meadows. Simona Halep pierdea atunci în trei seturi în fața ucrainencei Daria Snigur, înainte de a fi testată pozitiv la Roxadustat și, mai târziu, suspendată din circuitele WTA și ITF.

O revenire nu este însă imposibilă, după cum spune și fostul tenismen Ilie Năstase, care a vorbit recent despre cazul Simonei Halep. El are încredere în sportivă și este convins că are șanse să revină în circuit. Ilie Năstase spune că Simona este încă tânără, a rămas în contact cu tenisul și „nu a plecat pe munte undeva, să rămână închisă”.

„În niciun caz nu este sfârșitul carierei pentru ea”, a declarat fostul mare tenismen.

Suspendată de aproape un an

Simona Halep este suspendată provizoriu din octombrie anul trecut, după ce a fost testată pozitiv la Roxadustat în timpul US Open, în august 2022. Această moleculă interzisă stimulează producția de globule roșii și este interzisă de Agenția Mondială Antidoping (AMA/WADA). Halep riscă până la patru ani de suspendare în acest caz.

Ulterior, Agenția Internațională pentru Integritatea Tenisului (ITIA) a confirmat că Simona Halep „a fost acuzată de o altă încălcare separată a Programului antidoping din tenis, în legătură cu nereguli în pașaportul său biologic de sportiv (ABP)”.

Pașaportul biologic al unui sportiv face posibilă monitorizarea diferiților parametri sanguini pe o perioadă lungă de timp și ajută la identificarea potențialelor încălcări ale regulilor antidoping.