Elena Mateescu anunță păstrarea atenționării de cod galben, până la orele 20:00
Elena Mateescu, directorul general al Administrației Naționale de Meteorologie, a prezentat prognoza meteo pentru orele imediat următoare, în cadrul unei apariții televizate.
Conform declarațiilor Elenei Mateescu, în următoarele ore vom rămâne sub incidența unei atenționări meteorologice de cod galben, până la ora 20:00.
Atenționarea a fost emisă în legătură cu intensificările de vânt în zona Moldovei și nord-estul Munteniei.
În aceste zone se așteaptă rafale cu viteze între 55 și 65 km/h. De asemenea, se prognozează intensificări ale vântului cu viteze mai scăzute, cuprinse între 45 și 55 km/h, în restul Munteniei. Fenomenul va apărea local și în Dobrogea și Oltenia.
Directorul ANM a anunțat vreme înnorată. În special în Moldova, și precipitații mixte în zonele montane înalte, la altitudini de peste 1500 de metri. Prin urmare, accentul rămâne pe intensificările vântului.
„Rămânem sub incidența unei atenționări meteorologice de cod galben, până în această seară la 20:00, ce vizează de această dată intensificările de vânt, pentru zona Moldovei dar și partea de nord-est a Munteniei, acolo unde rafalele vor depăși 55-65 km/h.
Vor fi intensificări ale vântului cu viteze mai reduse, de 45-55 km/h și în restul zonei Munteniei, dar și local în Dobrogea și Oltenia.
Vor fi înnorări în special în Moldova, dar și precipitații mixte în zona montană înaltă, la altitudini de peste 1500 m.
Deci rămân de interes intensificările de vânt”, a declarat Elena Mateescu.
Temperaturi specifice iernii în Moldova și estul Transilvaniei
Elena Mateescu a indicat că, din punct de vedere al temperaturii, ne așteaptă o creștere a căldurii, în special în sudul țării. Deși maximele sunt în declin în prezent, se estimează că vor ajunge între 11 și 13 °C.
Această prognoză este opusă temperaturilor din Moldova, în nordul țării, care în prezent se situează în jurul a 2…3 °C. Această discrepanță în temperaturi se va menține până la finalul săptămânii.
Potrivit Elenei Mateescu, se preconizează ca temperaturile minime să scadă în nopțile următoare, apropiindu-se de normalul pentru această perioadă a anului sau chiar sub acesta, în special în depresiunile din estul Transilvaniei.
Există posibilitatea să înregistrăm valori de -9…-10 °C, în timp ce în restul țării temperaturile minime vor fi cuprinse între 4…5 °C.
„Din punct de vedere termic, contăm pe o vreme mai caldă în special în jumătatea sudică, pentru că maximele, chiar dacă și astăzi sunt în scădere, vor înregistra valori între 11 și 13 °C, comparativ cu zona Moldovei de exemplu, care la această oră, în jumătatea nordică, înregistrează valori de doar 2…3 °C.
Acest ecart rămâne de interes până la sfârșitul acestei săptămâni.
Trebuie să menționăm și temperaturile minime, care pe parcursul următoarelor nopți, vor fi unele coborâte, care se apropie de normalul datei din calendar, și chiar ușor sub acesta, mai ales în depresiunile din estul Transilvaniei, unde este posibil să consemnăm valori de -9…-10 °C, comparativ cu 4…5 °C în restul țării”, a precizat directorul ANM pentru Antena 3 CNN.