Alexandru Rafila a fost întrebat astăzi dacă situația din spațiul european s-ar putea repeta și în România. Mai exact, este vorba despre Austria, care a introdus o serie de restricții împotriva pandemiei de COVID.
În acest sens, ministrul Sănătății susține că până la momentul actual nu au exista discuții în Guvern în acest sens, însă situația este monitorizată. El a adăugat că într-adevăr, există un trend ascendent, însă nu unul îngrijorător. Rafila a prezentat și situația din unitățile sanitare.
„Nu am discutat în Guvern în niciun fel introducerea resticțiilor. Monitorizăm situația. Trendul este ascendent, rata de reproducere a infecției este 1,13, de fapt era ieri 1,13, deci e clar că trendul este crescător.
Nu observăm, și ăsta e lucrul îmbucurător, creșteri ale numărului de cazuri în spitale – nu mă refer la secțiile de terapie intensivă, unde există totdeauna o întârziere de…puțin mai târziu lucrul ăsta – mă refer la numărul de cazuri internate în spitale; avem în jur de 2.700 de persoane internate în secțiile COVID, ceea ce nu pune niciun fel de probleme”, a spus Alexandru Rafila.
Evoluția pandemiei de COVID în România
Totodată, ministrul a adăugat că dacă evoluția va fi una nefavorabilă, vor exista discuții însă acestea nu vor viza neapărat restricții.
„Monitorizăm situația și, în funcție de evoluție, vom discuta dacă este cazul, nu neapărat pentru restricții, dar măcar pentru un anumit cadru care să reglementeze mai bine această problemă”, adăugat el.
Întrebat ce înseamnă un anumit cadru, ministrul spune că este vorba despre modul de administrare al unităților sanitare, mai exact, măsuri suplimentare legate de personal, sau modul de aplicare al paturilor.
„Vom vedea dacă este necesar să luăm măsuri suplimentare privind personalul, modul de alocare a paturilor legate de asistența medicală la nivelul unor județe sau la nivelul municipiului București. Lucrurile sunt diferite. Cele mai mari rate de incidență sunt în București – peste 6, Cluj – peste 5, Timișoara – peste 4. În rest, incidenţele la nivelul fiecărui județ sunt relativ reduse”, a mai spus el.
Rafila, despre restricțiile locale
Rafila susține că ar putea fi luate măsuri locale, însă înainte de a lua o decizie este nevoie de discuții în acest sens. „Ar putea fi măsuri locale, dar, repet, astea sunt lucruri care trebuie să le discutăm și să poată să fie aplicate și să fie acceptabile și la nivelul populației”, a mai spus acesta.
Ministrul a mai fost întrebat dacă, având în vedere gradul foarte scăzut de vaccinare în general nu numai legat de COVID-19, ia în calcul ca parte a ajutorului umanitar oferit de România Ucrainei și refugiaților ucraineni vaccinarea sau oferirea posibilității de vaccinare.
În acest sens, ministrul susține că această posibilitate este oferită deja. „Ea este oferită. Această posibilitate este oferită nu numai pentru vaccinurile COVID, ci și pentru celelalte vaccinuri care sunt incluse în calendarul românesc de vaccinare, dar sigur sunt lucruri care sunt superpozabile pentru România și Ucraina. În gradul de acoperire vaccinală redus din Ucraina, nu cred că era dator lipsei vaccinurilor, ci mai degrabă politicii interne de sănătate publică”, a adăugat acesta.