Beatrice Mahler: Europa de Vest se pregătește pentru intrarea într-un nou val pandemic
„În ultima săptămână, lucrurile au stagnat, nu suntem într-o zonă care să ne îngrijoreze, dar în continuare vin pacienți care se internează, în continuare avem situații în care formele sunt severe și sperăm totuși ca valul acesta să ajungă într-un timp care să ne ajungă o zonă de confort. Deocamdată lucrurile nu sunt în acel moment.
Europa de Vest se pregătește pentru intrarea într-un nou val pandemic, pandemia nu s-a încheiat, vom avea cazuri destul de multe și în acest an. La noi cazurile sunt în scădere și va urma o perioadă liniștită dar acest lucru nu înseamnă că nu trebuie să monitorizăm ce se întâmplă și că trebuie să renunțăm la vaccin.
Variantă mutantă nu circulă în România. Sunt cazuri de pacienți cu Varianta Omicron 2. Numărul de cazuri nu este la un nivel alarmant”, a declarat şefa Institutului de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta” din București, Beatrice Mahler.
În ce condiţii ne putem confrunta cu valul 6
La rândul său, Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Matei Balș a explicat în ce condiții ne putem confrunta cu valul 6 de COVID-19.
„Omicron nu a plecat. Eu am spus-o de mai multe ori. Chiar dacă pandemia nu s-a închis cred că ceea ce a însemnat impact al populației a fost până acum. Când spun lucrul ăsta mă refer la nişte parametrii foarte clar, număr de spitalizări, contează ocuparea paturilor de ATI, dar mai e un lucru importat în cât timp se întâmplă cele două, dacă e o dinamică care să pună presiune.
Vor fi creşteri, s-a întâmplat în toată Europa, dar nu au crescut numărul de spitalizări, nu sunt probleme foarte mari în terapie. Ceea ce este important este dacă varianta doi de Omicron vine cu o patologie mai mare. Ori, după părerea mea, problema este cu oamenii vulnerabili care, din păcate, fac forme severe şi critice în continuare. Eu cred că trebuie să rămânem echilibrați. La un moment dat virusul pierde din agresivitate”, a declarat medicul Adrian Marinescu la Antena 3.
Deltacron, noua variantă a virusului
Această nouă variantă de coronavirus a fost deja identificată în câteva state europene, însă într-un cerc destul de restrâns.
„Ca urmare a reducerii numărului de teste în lume ne aflăm în dezavantaj pentru a putea urmări în mod eficient noua tulpină”, a comentat la o conferinţă de presă responsabila tehnică a OMS pentru COVID-19, Maria Van Kerkhove.
Aceasta a amintit că după doi ani de pandemie există o capacitate globală de diagnosticare şi secvenţiere genetică a coronavirusului considerabilă, la care deja se renunţă pe măsură ce pandemia se consideră încheiată sau mai puţin gravă, informează Agerpres.
Van Kerkhove a spus însă că este important să fie menţinute şi utilizate aceste capacităţi „deoarece cât timp virusul rămâne în circulaţie există şi mai multe posibilităţi să sufere mutaţii. Posibilitate unei recombinări (a variantelor) rămâne în continuare valabilă”, a precizat ea.
OMS a denumit Deltacron această combinaţie de variante. Ea a fost detectată într-un număr redus de cazuri în Franţa, Ţările de Jos şi Danemarca.