Numărul cazurilor de COVID-19 este în creștere pe perioada verii, atât în Europa cât și în România. Având în vedere această situație se iau măsuri în unele spitale din țară pentru a preveni răspândirea virusului. Astfel, masca redevine obligatorie pentru personalul medical și pentru pacienți și vizitatori în cadrul unității Spitalului Județean de Urgență din Slatina.
Purtarea măştii de protecţie la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina este obligatorie începând de luni, atât pentru personal cât şi pentru pacienţi şi vizitatori, în contextul creşterii numărului de cazuri de infectări cu virusul SARS-CoV-2, a informat managerul unităţii medicale, Angela Nicolae. Totodată, începând de luni, au fost introduse restricţii privind deplasarea pacienţilor internaţi în spital.
Noi măsuri, luate de Spitalul Județean de Urgență Slatina
Conform noilor măsuri de protecţie introduse începând de luni, personalul spitalului are obligaţia să poarte măşti de protecţie de unică folosinţă atât în interiorul cât şi în exteriorul secţiilor şi compartimentelor.
Accesul în spital fără mască de protecţie este interzis, fiind obligaţi să poarte mască de protecţie atât aparţinătorii şi vizitatorii cât şi pacienţii internaţi aflaţi în curs de investigare şi tratament.
Spitalul va intensifica şi măsurile de triaj epidemiologic al personalului simptomatic. De la începutul acestei luni şi până în prezent, la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Slatina, la Unitatea de Primire Urgenţe, s-au prezentat mai mult de 30 de persoane infectate SARS-CoV-2, iar în cadrul Secţiei Boli Infecţioase erau internaţi luni şapte pacienţi infectaţi cu acest virus.
Managerul spitalului menţionează că persoanele confirmate cu infecţia cu SARS-CoV-2 se pot adresa Centrului de Evaluare şi Tratament Antiviral, din cadrul Secţiei Boli Infecţioase, pentru investigaţii şi tratament în regim ambulatoriu. Centrul funcţionează zilnic, în intervalul orar 8,00 – 14,00.
Numărul cazurilor va crește pe perioada verii
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat că se aşteaptă la „niveluri ridicate” de cazuri de COVID-19 în această vară în Europa şi a făcut apel la monitorizarea îndeaproape a virusului după o triplare a cazurilor zilnice luna trecută.
„Pe măsură ce ţările din Europa au ridicat măsurile sociale care erau în vigoare, virusul va circula la niveluri ridicate în timpul verii”, a declarat Hans Kluge, director regional OMS pentru Europa.
„Virusul nu dispare doar pentru că ţările încetează să-l monitorizeze. El continuă să contamineze, continuă să se modifice şi încă ucide”, a subliniat el într-o declaraţie scrisă pentru AFP.
Având la bază subvarianta Omicron BA.5, numărul de cazuri din aproximativ cincizeci de ţări din zona OMS Europa s-a apropiat de 500.000 pe zi în ultima săptămână a lunii iunie, de la circa 150.000 pe zi la sfârşitul lunii mai, potrivit datelor publicate de organizaţie. Aproape toate ţările europene prezintă un număr în creştere al cazurilor de infectare, Portugalia, Luxemburg, Franţa, Grecia, Cipru, Germania şi Austria având cea mai mare incidenţă.