Într-o dezbatere organizată de TVR cu aspiranții la alegerile prezidențiale 2024, Călin Georgescu a discutat despre o inițiativă controversată, și anume, despre reintroducerea serviciului militar obligatoriu.

Răspunsul său ferm a subliniat importanța acestuia pentru consolidarea identității naționale și a valorilor fundamentale ale țării.

Reintroducerea serviciului militar obligatoriu – o prioritate pentru Călin Georgescu

În cadrul discuției de la TVR, Georgescu a fost întrebat direct dacă, în eventualitatea câștigării alegerilor, ar sprijini reintroducerea serviciului militar obligatoriu. Răspunsul său a fost categoric afirmativ.

„Strict la întrebarea dumneavoastră, răspunsul este da, pentru că înnobilează poporul, înnobilează tinerii, înnobilează practic țara.

Pentru simplul fapt că, dincolo de orice fel de înțelegere a acțiunii militare, care totdeauna și-a servit țara, este o chestiune de demnitate, este o chestiune de onoare, este o chestiune de istorie națională, este o chestiune care te înnobilează, pentru simplul fapt că ai o forță interioară, cum se vede de altfel și în alte țări, care te face să înțelegi mult mai bine ce înseamnă rolul tău din punct de vedere național, din punct de vedere al interesului național, din punct de vedere al suveranității naționale și în special refacerea cultului onoarei și demnității pe care am pierdut-o de foarte mult timp”, a declarat Georgescu.

Negocierile cu NATO și UE, în prim-plan

Călin Georgescu a făcut, de asemenea, clarificări în privința acuzațiilor care i-au fost aduse referitor la o presupusă intenție de a scoate România din NATO și Uniunea Europeană.

El a catalogat aceste afirmații drept false, explicând că prioritățile sale vizează promovarea interesului național în cadrul negocierilor internaționale.

„Vreau să fiu un preşedinte care pune ţara şi poporul lui pe primul loc: cooperare, diplomaţie, eleganţă onoare, diplomaţie continuă şi este interesul naţional pe primul loc cu toate ţările lumii, inclusiv cu NATO şi Uniunea Europeană.

Am fost acuzat că vreau să scot România din NATO şi Uniunea Europeană. Fals. Nu am spus acest lucru niciodată. Am spus însă că vreau să negociez şi vreau să pun interesul naţional pe primul loc pentru că nu putem accepta orice. Trebuie negociat totul în avantajul poporului român”, a declarat Georgescu.

Atacuri la adresa contracandidaților

Într-un alt punct al discursului său, Georgescu a criticat-o pe candidata USR, Elena Lasconi, acuzând-o că ar promova intrarea României în conflictul din Ucraina. Potrivit lui, aceasta ar susține în totalitate directivele NATO și ale Uniunii Europene, fără a ține cont de impactul asupra poporului român.

Georgescu a relatat că, în cursul zilei de ieri, a observat cum președintele Comitetului Militar al NATO, amiralul olandez Rob Bauer, a adresat un apel către toți oamenii de afaceri din țările membre NATO, îndemnându-i să se pregătească pentru un scenariu de război și să își ajusteze toate liniile de produse în acest sens.

El s-a întrebat cum ar putea fi posibil un astfel de demers fără a consulta mai întâi și fără a discuta cu țările membre, considerând acest lucru o rușine și o jignire adusă tuturor țărilor membre NATO.

„În acelaşi timp am văzut ieri cum doamna Lasconi a făcut o declaraţie de război, nu dată mie, ci dată ţării întregi. Germania ieri a spus că se pregăteşte de un război militar, iar doamna Lasconi, ca omul partidelor aservite, a declarat dimineaţă acelaşi lucru, spunând în plus că orice va cere NATO şi Uniunea Europeană va respecta.

Păi cum poţi să respecţi totul? Deci de aici se vede că, practic, se cere poporului român prin doamna Lasconi să intre în războiul din Ucraina”, a transmis Georgescu.