Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a declarat, sâmbătă seară, că pregăteşte un nou proiect de lege pentru cetățenii români ce intenționează să facă un stagiu militar voluntar. Noul proiect legislativ ar putea fi lansat în aproximativ o lună de zile.
„Eu nu cred că armata ar trebui să fie obligatorie”
Invitat într-o emisiune TV, Vasile Dîncu a vorbit despre stagiul militar obligatoriu și despre noul proiect legislativ pe care îl pregătește special pentru tinerii români ce își doresc să aibă o pregătire militară de bază.
„Eu nu cred că armata ar trebui să fie obligatorie. Nici economic nu este bine, nici practic nu este bine să o faci obligatorie. Avem un proiect de lege pe care o să îl lansez, cred că peste vreo lună, pentru cei care vor să facă stagiu militar în mod voluntar.
Sunt mulţi tineri care vor să aibă o pregătire militară, se accentuează acum cu ceea ce se întâmplă în Ucraina. Se accentuează această dorinţă a tinerilor de a avea un minim de pregătire militară”, a declarat Vasile Dîncu, sâmbătă seară, la Digi24.
„Am şi făcut un sondaj acum vreo 10 ani, în 2011, dacă bine îmi aduc aminte şi erau aproape 60% dintre cei incorporabili, adică cei între 18 şi 35 de ani este limita acum, această perioadă este pentru încorporare să zicem, după 35 de ani în actuala lege practic nu mai eşti încorporabil, care vor să facă armata.
Sigur că îşi doreau să facă o armată pe termen scurt, în 3-4 luni, maximum, în care să înveţe lucruri fundamentale legate de educaţie militară, să înveţe să tragă cu arma, să participe la operaţiune militară. Noi o să proiectăm un stil de armată pentru cei care vor să facă armată şi sunt sigur că o să avem foarte mulţi care o să îşi dorească”, a adăugat Vasile Dîncu.
„Armata nu mai este doar armata pe care o ştim din filmele cu război”
Ministrul Apărării Naționale a explicat faptul că tinerii români vor fi plătiți în perioada voluntariatului militar, având toate condițiile necesare la dispoziția lor.
„Vor fi plătiţi în această perioadă, li se vor asigura toate condiţiile, de la echipament la cazare gratuită, vor avea şi libertatea de a merge acasă, nu va fi o privaţiune, aşa cum era înainte în armată. Este o opţiune, dar nu poate fi o opţiune pentru toată lumea.
Suntem foarte mulţi şi nu avem nevoie acum de armate masive. Este nevoie de armate cu oameni care au o meserie foarte bună, experţi în telecomunicaţii, cei care ştiu să tragă cu puşca, oameni de toate felurile. Armata nu mai este doar armata pe care o ştim din filmele cu război”, a explicat acesta.
„Viaţa trebuie să ţi-o asumi pornind de la un ţel, de la un vis”
Spre final, Vasile Dîncu a mărturisit că a făcut armata lungă în tinerețea sa și a povestit ce lecții importante a învățat în acel an și jumătate.
„Am făcut armată lungă, am făcut un an şi şase luni. Armata m-a învăţat puţine lucruri, să zicem, pe care nu le ştiam, dar m-a învăţat câteva lucruri care sunt fundamentale pentru a trăi mai departe. M-a învăţat că nu poţi să rezişti în condiţii grele, fără solidaritate cu ceilalţi.
Camaraderia este importantă. M-a învăţat, de asemenea, că trebuie să dai mereu ceva în schimb, dacă ai primit ceva. M-a învăţat că orice am spune noi despre libertate, libertatea nu este o formă haotică de comportament de viaţă. Libertatea trebuie să fie una pe care să ţi-o asumi şi pentru care să ai un proiect”, a povestit Vasile Dîncu.
„Mi-am mai dat seama de un lucru, în armată, viaţa, până la urmă trebuie să ţi-o asumi pornind de la un ţel, de la un vis. Când nu eşti liber, visul este mult mai aproape de tine, vine contribuţia ta.
Dacă eşti în spatele unor ziduri, poţi să îţi închipui lumea şi să o faci aşa cum îţi doreşti şi când ai ieşit dincolo de ziduri, acest lucru să explodeze în viaţa ta.
Altfel, dacă eşti liber şi trăieşti haotic, nu îţi dai seama de nicio constrângere, dar nici nu îţi dai seama că ar trebui să faci ceva mai mult pentru un vis”, a mărturisit acesta.