Chiar dacă au apărut zvonuri în România, mai ales în spațiul virtual despre o posibilă revenire a stagiului militar obligatoriu, scenariul este respins de autorități. Speculațiile s-au întețit mai ales acum, odată cu criza din Ucraina și chemarea unor rezerviști la centre militare locale.
Nu se va reveni la vechiul sistem
Ministerul Apărării recunoaște însă că sunt discuții pe această temă, dar pornesc de la ideea de voluntariat. Oficialii din Ministerul Apărării spun că discuțiile despre stagiul militar se poartă în alți termeni și nu se pune problema revenirii la sistemul dinainte de ’89.
„Este adevărat că avem în discuție metode alternative, metode moderne, metode actualizate cu actualele standarde și așteptări. Este în discuție, spre exemplu, o posibilitate de a executa stagiul militar în mod voluntar. Urmează să fie dezbătută în Parlament o astfel de lege și, în momentul în care vor fi elemente concrete, cu siguranță va fi în interesul nostru să explicăm”, a declarat generalul Constantin Spânu, purtător de cuvânt al MApN.
Proiectul stabilea și plata a 2.700 de lei pe lună pentru cei care urmau stagiul militar și ar fi primit bani și când nu erau convocați, mai exact 1.500 de lei.
Rezerviștii vor mai fi chemați și în alte centre militare
Tinerii nu sunt prea entuziasmați în ceea ce privește angajările în Armată. Cu toate acestea, subiectul e redeschis acum pe fondul tensiunilor din zona ruso-ucraineană, dar nu este vorba de mobilizare, după cum spun oficialii.
„Mobilizarea nu s-ar face pe ascuns, iar faptul că există discuții ori de câte ori centrele militare desfășoară operațiuni prin sondaj, de mică amploare, de verificare a situației militare pentru anumiți rezerviști militari să știți că nu este ceva nou. Sunt activități chiar de rutină, nu vreau să liniștesc neapărat opinia publică, dar adevărul acesta este și vor mai fi în toate centrele militare astfel de chemări punctuale cu rezerviști din baza de date a Armatei României, pentru care este necesară clarificarea situației militare”, mai spune purtătorul de cuvânt al MApN.
Verificări au început să se facă de luna această în Brăila, unde au fost invitate cel mult 20 de persoane la Centrul Militar. În cazul rezerviștilor cu probleme medicale, evaluarea va fi făcută de o comisie specială și numai dacă se va ajunge la o mobilizare generală.