Serviciul militar revine în Europa

Europa revine la serviciul militar obligatoriu, motivată de necesitatea de a-și consolida apărarea împotriva unei posibile agresiuni ruse. În condițiile în care încrederea în sprijinul militar al Statelor Unite pentru un eventual conflict cu Rusia a scăzut, țările membre NATO trebuie să găsească modalități de a genera și menține un număr suficient de militari pregătiți.

Recrutarea militară rămâne un subiect controversat în multe țări europene. Totuși,  NATO nu are de ales.

Alianța trebuie să se asigure că dispune de forțe armate capabile să facă față unei agresiuni. NATO și-a propus să aibă 300.000 de militari pregătiți pentru a fi activați într-o lună și încă 500.000 disponibili în șase luni. Cu toate acestea, Uniunea Europeană a semnalat probleme în atingerea acestor obiective în unele state membre.

În ciuda declarației că obiectivele de recrutare au fost atinse, experții militari avertizează că NATO ar putea face față doar unui conflict de scurtă durată, de până la șase luni, cu resursele actuale. Această evaluare subliniază necesitatea unei planificări pe termen lung și a unei capacități de răspuns rapid.

Europa, harta
SURSA FOTO: Pexels

Reintroducerea conscripției

Mai multe națiuni europene au reintrodus sau extins serviciul militar obligatoriu, o măsură determinată de amenințarea crescândă din partea Moscovei. Letonia, de exemplu, a reintrodus conscripția în ianuarie. În același timp, Norvegia și-a dublat bugetul de apărare. Țara recrutează și femei în condiții egale. Germania, de asemenea, a propus reintroducerea serviciului militar voluntar.

Finlanda servește drept exemplu, având capacitatea de a activa peste 900.000 de rezerviști, cu 280.000 de militari gata de acțiune imediată. În mod similar, Suedia și Norvegia mențin un număr semnificativ de rezerviști și au adaptat conscripția pentru a include atât bărbați, cât și femei.

armată, miitari, serviciu militar
SURSA FOTO: Pexels

Transformarea NATO

De la anexarea Crimeei de către Rusia în 2014 și sprijinul acordat separatiștilor pro-ruși din estul Ucrainei, NATO și-a revizuit strategia. Nu în ultimul rând, și-a și sporit capacitățile defensive.

Purtătorul de cuvânt al NATO, Farah Dakhlallah, subliniază că Alianța a implementat cele mai cuprinzătoare planuri de apărare de la Războiul Rece. În prezent, Alianța are peste 500.000 de soldați pregătiți.

Europa nu are de ales decât să reintroducă serviciul militar obligatoriu pentru a-și asigura apărarea.