Susținătorii lui Călin Georgescu pregătesc un protest masiv

Rețeaua de socializare TikTok a devenit scena unui val de mobilizare în rândul susținătorilor lui Călin Georgescu, candidatul independent la alegerile prezidențiale din România, al cărui parcurs electoral a fost întrerupt în urma deciziei Curții Constituționale de a anula alegerile din 6 decembrie.

Protestele sunt planificate pentru weekendul 21-22 decembrie, moment ce coincide cu data la care mandatul președintelui Klaus Iohannis ar fi trebuit să se încheie, dacă acesta nu ar fi fost prelungit.

TikTok folosit ca instrument al mobilizării sociale

Platforma TikTok a fost invadată de videoclipuri care promovează protestele, majoritatea folosind cuvinte-cheie precum „revoluție” și „diaspora vine acasă”. Deși mulți susținători ai lui Georgescu declară că intenționează să protesteze pașnic, alții instigă la violență.

Un mesaj viral spune: „Ieșim și distrugem toate sediile PSD.PNL.USR.UDMR. Spargem și incendiem. Asta e promisiunea diasporei. Noi am VOTAT.”

Într-un alt videoclip, un susținător al lui Georgescu lansează amenințări directe: „Ascundeți-vă în gură de șarpe pentru că venim peste voi. Nu vom mai asculta nici de sfatul lui Călin Georgescu de a fi pașnici. O să vă mănânce animalele.”

Pe lângă apelurile la acțiune, mulți protestatari au recurs la gesturi simbolice pentru a-și exprima nemulțumirea. Printre acestea se numără tăierea buletinelor de identitate, în semn de protest față de anularea alegerilor prezidențiale.

Contextul politic și anularea alegerilor

Protestele vin într-un climat politic tensionat. Pe 6 decembrie, Curtea Constituțională a anulat alegerile prezidențiale, invocând manipularea alegătorilor, deși secțiile de vot din diaspora erau deja deschise, iar turul doi era programat pentru 8 decembrie.

calin georgescu
SURSA FOTO: Inquam Photos / George Călin

Călin Georgescu, candidat independent cu viziuni pro-ruse, ar fi trebuit să se confrunte cu Elena Lasconi, reprezentanta USR, în turul final al alegerilor.

Această decizie a generat indignare în rândul susținătorilor lui Georgescu, care consideră că anularea alegerilor reprezintă un atac la adresa democrației. Mai mult, prelungirea mandatului președintelui Klaus Iohannis pe termen nedeterminat a alimentat acuzațiile de blocaj democratic, crescând tensiunile sociale.

Apelurile lui Călin Georgescu la calm

În ciuda furiei din rândul susținătorilor săi, Călin Georgescu a încercat să tempereze spiritele. În ziua anulării alegerilor, el a publicat un mesaj pe Facebook, îndemnând la proteste pașnice:

„Dragii mei, votul este un drept câștigat. De aceea este dreptul nostru să fim mâine în fața secțiilor de vot. Așteptați să fiți primiți, așteptați ca democrația să învingă prin puterea voastră. Unul lângă unul la vot veți putea crea hora democrației.”

Cu toate acestea, apelurile sale par să nu fi fost auzite de toți susținătorii. Unele grupuri și-au radicalizat discursul, promovând idei care pun în pericol ordinea publică.

Acțiuni suspecte și intervenția autorităților

Situația a escaladat la începutul lunii decembrie, când autoritățile au interceptat un grup de 20 de persoane înarmate, conduse de Horațiu Potra, un fost mercenar cunoscut pentru legăturile sale cu Georgescu. Grupul transporta un arsenal către București și plănuia să participe la protestele din Capitală.

Conform anchetatorilor, gruparea rezervase mai multe camere în hoteluri din București, pregătindu-se pentru o perioadă de o săptămână, în care intenționa să se infiltreze în demonstrații. Acțiunile acestora au fost descrise de autorități drept „deranjarea ordinii și liniștii publice”.

@torsoy

♬ sunet original – Torsoy

Guvernul nu a stabilit încă o nouă dată pentru organizarea alegerilor prezidențiale, ceea ce contribuie la amplificarea tensiunilor. Partidele PSD, PNL, USR și UDMR poartă negocieri pentru formarea unei coaliții pro-europene și discută desemnarea unui candidat comun pentru viitoarele alegeri, care ar putea avea loc în primăvară.

Între timp, lideri politici precum George Simion încearcă să canalizeze nemulțumirea populară către manifestații pașnice.

„Manifestațiile pe care le vom organiza vor fi în linii pașnice. Este important să păstrăm calmul și să transmitem un mesaj clar despre drepturile noastre democratice”, a declarat acesta la Realitatea Plus.

Diaspora se întoarce în țară pentru proteste și sărbători

Perioada protestelor coincide cu momentul în care mulți români din diaspora se întorc acasă pentru sărbătorile de iarnă. Acest lucru ar putea crește numărul participanților la manifestațiile anunțate pentru 21-22 decembrie.

Pe rețelele sociale, românii din străinătate au publicat mesaje precum „Ne întoarcem acasă pentru revoluție, nu doar pentru Crăciun”.

@adrian0101011 Va Invitam La Protest Pasnic 🤝#info #romania #fyp #diaspora #bucuresti #timisoara ♬ sunet original – Diaspora

@clau.mihuta Respectati votul romanilor! 🗳️ #romania #vot #calin #georgescu #presedinte #diasporatiktok #diaspora #revolutie #presedinteleromaniei #decembrie #protest #calingeorgescu2024 #romania🇷🇴 #georgescu2024 ♬ original sound – Clau Mihuța

TikTok a evoluat de la platformă socială la instrument politic

Rolul TikTok în mobilizarea socială devine din ce în ce mai evident. Videoclipurile distribuite pe această platformă au reușit să creeze o rețea rapidă de comunicare între susținătorii lui Călin Georgescu, dar și să atragă atenția autorităților asupra posibilelor riscuri de escaladare a violențelor.

Într-un climat social deja tensionat, influența crescândă a rețelelor de socializare ridică întrebări legate de gestionarea mesajelor extremiste și de capacitatea autorităților de a menține ordinea publică în fața unor proteste care par să se transforme rapid din pașnice în violente.

Rămâne de văzut dacă apelurile la calm vor prevala sau dacă weekendul 21-22 decembrie va marca un moment critic pentru democrația din România.