Prețurile solicitate de proprietari pentru apartamentele din centrul, semicentrul și nordul Capitalei au crescut cu 1,47% în luna noiembrie față de octombrie, în vreme ce prețurile solicitate de proprietari pentru apartamentele din est, sud și vest au scăzut ușor, conform unei analize HomeFinders.
”Revenirea cererii pe piața rezidențială, stabilizarea prețurilor și ieftinirea ofertelor de creditare au determinat tot mai mulți dezvoltatori să construiască proiecte adresate clasei de mijloc, în zone semicentrale, cu acces bun la mijloace de transport în comun și puncte de interes general, suprafețe mai generoase comparativ cu proiectele perferice și cu o calitate generală a construcției superioară”, explică Ionuț Bălău, managing partner în cadrul Coldwell Banker Affiliates of Romania.
Potrivit unei analize realizate de Coldwell Banker, în acest moment se află în construcție aproximativ 3.000 de locuinţe în proiecte rezidenţiale amplasate semicentral și central în București, acestea urmând a fi livrate în următoarele 12 luni, potrivit termenelor anunțate de către dezvoltatori.
CITIŢI ŞI Italienii de la Nusco îşi reiau investiţiile în proiecte de locuinţe
Dintre acestea, 66,5% fac parte din segmentul middle market, 18,1% din segmentul mass market – sunt amplasate în interiorul inelului median dar în zona de sud și au suprafețe mai reduse – și aproximativ 15,4% se adresează segmentului high – suprafețe net superioare celor din locuințele vechi similare, finisaje superioare, amplasament în zone ultracentrale.
Procentul unităților middle market a crescut de la aproximativ 15% în anii anteriori la 34% în acest an, potrivit unui studiu Coldwell Banker. ”Numărul proiectelor rezidențiale adresate clasei de mijloc va continua să crească și în 2016 în contextul dorinței a tot mai mulți cumpărători de a realiza o îmbunătățire a condițiilor locative dar și a potențialului investițional”, adaugă Ionuț Bălău.
Evoluţia preţurilor
Proprietarii apartamentelor din centrul, semicentrul și nordul Bucureștiului au solicitat un preț mediu de 69.000 de euro în noiembrie, cu 1.000 de euro mai mare decât în luna precedentă. De partea cealaltă, prețurile medii solicitate pentru apartamentele din zonele de est, sud și vest au scăzut ușor, de la 51.479 de euro la 51.200 de euro, arată datele colectate de HomeFinders.
Pe tipuri de apartamente, cele de două camere, situate în zona de centru-nord, au înregistrat din nou o creștere a prețurilor solicitate, de 1,75%, comparativ cu luna octombrie. Aici, prețul mediu se ridică la 58.000 de euro. Același tip de apartament, din estul, vestul sau sudul Capitalei, are un preț mediu solicitat de 45.000 de euro, o valoare cu 4,65% mai mare decât în octombrie.
Dacă în luna octombrie, apartamentele de trei camere din zonele centrale și de nord ale Capitalei s-au depreciat, în noiembrie, acestea au cunoscut o apreciere de 5,33%. Proprietarii acestor tipuri de locuințe solicită acum un preț mediu de 79.000 de euro. În schimb, apartamentele de trei camere din estul, sudul și vestul Bucureștiului sunt singurele care au avut în noiembrie aceeași valoare medie solicitată în urmă cu o lună: 59.900 de euro.
Prețurile solicitate pentru apartamentele cu patru camere au evoluat diferit în noiembrie, pe ambele segmente de piață, atât față de celelalte tipuri de apartamente, cât și față de luna anterioară. Valorile medii ale apartamentelor din centrul, semicentrul și nordul Capitalei au scăzut cu 4,54%, la 105.000 de euro. În zonele de est, sud și vest, scăderea a fost de 2,09%, iar prețul mediu se situează în jurul valorii de 70.000 de euro.
În ceea ce privește numărul de apartamente de două, trei sau patru camere disponibile la revânzare în luna noiembrie, acesta a crescut cu 14,42%, comparativ cu octombrie. Apartamentele de două camere dețin în continuare cea mai mare pondere din totalul de oferte disponibile la revânzare: 45,67%. La polul opus se află apartamentele de patru camere, pentru care au fost scoase pe piață oferte într-un număr mai mic decât în octombrie: 188.