Piaţa din Constanţa a crescut cel mai mult, potrivit asociaţiei. Numărul firmelor de profil de aici este cu 70% mai mare decât în urmă cu un an. Pe locul al doilea în clasament se situează Braşovul, cu un avans de 37%, urmat de Cluj-Napoca (+30%), Iaşi (+26%), Bucureşti (+12%) şi Timişoara (+10%). Totuși, în cifre absolute, cele mai multe agenţii imobiliare se află în Bucureşti. Cu 1.030 de firme care prestează servicii imobiliare, Capitala cumulează aproape o treime din jucătorii activi din piaţă.
„Am constatat apariţia multor jucători noi în piaţă care încearcă să îşi facă loc în această efervescenţă. Rămâne însă acută problema profesionalizării pieţei, aceasta fiind printre ultimele profesii liberale fără o asociaţie (oficială) care să coaguleze practicanţii şi care să contribuie la o normare a practicilor de lucru, precum şi la educarea profesioniştilor afiliaţi”, a declarat Răzvan Cuc, preşedinte RE/MAX România şi membru al CPI.
Apetitul românilor pentru imobiliare este evidenţiat şi de evoluţia preţurilor. Suma medie solicitată pentru apartamentele noi şi vechi scoase la vânzare în toată România a consemnat un avans de 6,7% în prima jumătate din 2017, până la 1.120 de euro pe metru pătrat util, potrivit indicelui imobiliare.ro.
Cea mai mare creştere, de 10%, a avut loc în Cluj-Napoca, la mică distanță situându-se Iaşiul, cu un avans de 9,6%. Următoarele poziţii în topul marilor oraşe ale ţării sunt ocupate de Timişoara (+8,2%), Constanţa (+7,3%), Braşov (+6,2%) şi Bucureşti (+5,4%).