Contextul economic actual face ca România să fie în prezent o destinație căutată de investitorii din întreaga lume. Mai mult, creșterea numărului de tranzacții este o tendință globală, generată de situația pozitivă a evoluției economice, iar cele mai numeroase tranzacții au loc în industria bunurilor de larg consum și în sectorul industrial.
Situația a fost vizibilă și anul trecut, când valoarea totală a tranzacțiilor realizate în România s-a ridicat la 3,6 miliarde dolari, în creștere cu 23% față de anul precedent. „În 2015 a continuat efervescența anului precedent”, spune Florin Vasilică, liderul departamentului de asistență în tranzacții din EY România, în raportul companiei despre fuziunile și achizițiile din 2015. „Stabilitatea macroeconomică a readus sentimentul pozitiv în perspectivele de afaceri și a dat încredere investitorilor pentru implementarea strategiilor de dezvoltare”, mai arată acesta.
Anul trecut s-a încheiat în forță prin anunțul de preluare a 51% din KMG International de către China Energy Company (CEFC), tranzacție care s-a finalizat în aprilie anul acesta. Tranzacția face parte dintr-o serie de acorduri între China și Kazahstan în valoare de 4 miliarde dolari, ce se vor desfășura în industria petrolului și gazelor, a telecomunicațiilor și a energiei nucleare. Transferul în care sunt cuprinse și rafinăriile din România, Petromidia Năvodari și Vega Ploiești, ca și rețeaua de distribuție combustibili a Rompetrol, a fost evaluată la circa 500 milioane – 1 miliard de dolari. Rompetrol Rafinare are un capital social de 4,4 miliarde lei, din care statul român încă deține 44,6% și a obținut anul trecut un profit net de 84,2 miliarde lei.
Sectorul bancar se consolidează
Vânzarea acțiunilor pe care Ion Țiriac le mai deținea la UniCredit Țiriac Bank către UniCredit, evaluată de presă la peste 700 milioane dolari, a ținut capul de afiș al tranzacțiilor din acest sector anul trecut. Dar domeniul bancar este încă departe de a fi consolidat, iar tranzacții sunt așteptate în continuare, chiar dacă 2016 a adus legi ce nu sunt favorabile instituțiilor bancare, precum legea dării în plată.
Banca Comercială Carpatica, societate aflată în dificultate în ultimii ani, a fost preluată de Nextebank (redenumită apoi Patria Bank), instituție financiară aflată în portofoliul administratorului de capital de risc Axxess Capital. Cumpărătorul a participat cu 98 milioane lei la o majorare de capital de la finele anului trecut, apoi a achitat 23 milioane lei pentru achiziția unui pachet care i-a majorat participația la 54,8% din acțiunile băncii. În prezent, după o nouă majorare de capital, Patria Bank deține 64,16% din Carpatica.
O tranzacție care aduce în România unul dintre cele mai mari grupuri financiare este cea prin care Grupul german Ergo a achiziționat integral compania de asigurări generale Credit Europe Asigurări-Reasigurări. Ergo este parte a gigantului internațional Munich Re, care intră astfel pe piața locală a RCA. Valoarea tranzacției nu a fost dezvăluită, dar indică interesul pe care marile corporații internaționale îl au față de piața autohtonă de profil, chiar dacă și în acest domeniu avem parte de un an agitat (ca urmare a majorării semnificative a primelor RCA).
Industria alimentară, la mare căutare
O vânzare importantă a avut loc la începutul anului, când Albalact Alba Iulia, cea mai mare companie cu capital majoritar autohton din industria laptelui, a fost preluată de BSA International, parte a grupului Lactalis. Pentru compania fondată și dezvoltată de familia Ciurtin, francezii au plătit 90 milioane euro (407 milioane lei) pentru 70% din acțiunile companiei listate la BVB, sumă în care sunt incluse și datoriile nete ale societății (118 milioane lei). Grupul de companii Albalact a încheiat anul trecut cu un profit net de 12,63 milioane lei, la venituri nete de 444 milioane lei.
Tot în zona de producție mai avem câteva tranzacții importante, printre preluarea Rio Bucovina de grupul Maspex Wadowice, cel care deține brandurile Tedi și Tymbark, achiziționarea fabricii de înghețată Alpin 57 Lux de grupul leton Foond Union (aflat în proprietatea afaceristului rus Andrey Beskhmelnnitskiy), și cumpărarea producătorului de patiserie Frozen Bakery de la grupul austriac GoodMills de către suedezii de la Lantmannen Unibake. Valorile tranzacțiilor nu au fost făcute publice, dar sunt estimate între 20 și 40 milioane euro.
Se cunoaște, în schimb, prețul achitat de compania malteză Premier Capital, parte a grupului Hili Ventures, a lanțului de fast-food McDonalds, deținute de McDonalds Restaurant Operations INC din SUA. Maltezii au plătit 65,3 milioane dolari pentru cele 66 de restaurante McDonalds, achiziționând un pachet de 90% dintre acțiuni, restul de 10% intrând în proprietatea lui Daniel Boaje, directorul general executiv al lanțului de restaurante.
În sectorul comerțului preponderent alimentar poate fi introdusă și tranzacția prin care rețeaua de 86 de supermarketuri Billa, deținută de Rewe International, a trecut în proprietatea Carrefour contra unei sume de circa 95 milioane euro. Tranzacția a inclus și proprietățile imobiliare pe care Billa Invest Construct, parte a Rewe, le are în țara noastră. Rewe International rămâne în România cu magazinele Selgros, Penny Market și XXL Mega Discount.
Infrastructură și IT
Industria IT&C rămâne una dintre cele mai importante pentru PIB-ul României și nu încetează să fie interesantă și pentru investitori. Ponderea acestei industrii în PIB a ajuns la 6% anul trecut și este așteptat un avans și în 2016, mai ales în condițiile în care au fost realizate investiții mari, susținute prin ajutoare financiare și de statul român. O tranzacție importantă realizată anul acesta este preluarea Netcity, compania care a dezvoltat rețeaua de fibră subterană din București, parte din grupul UTI, de către Direct One, operatorul unei rețele naționale de 5.500 km de fibră optică, parte a grupului de firme controlate de antreprenorii Teofil Mureșan și Simion Mureșan, care dețin grupul Electrogrup din Cluj Napoca. Tranzacția este estimată la 30 – 35 milioane euro și arată o altă tendință majoră din industrie, respectiv dezvoltarea centrului IT din Cluj Napoca.
Tot în zona de infrastructură, dar de această dată online, este tranzacția dintre Provuis și Wirecard. Fondul polonez de investiții Innova Capital a vândut procesatorul de tranzacții cu cardul Provus către germanii de la Wirecard. Cumpărătorul a achitat 32 milioane euro pentru compania Provus, care deține pachetul integral al Romcard, platforma de plăți online.
Interesul pentru IT-ul românesc se vede și prin achiziția TotalSoft, producătorul de software fondat de Liviu Drăgan, de căte compania turcă Logo Software. Turcii au achitat 30,2 milioane euro pentru compania cu o cifră de afaceri de 24 milioane euro anul trecut și un profit net de 2,9 milioane lei, în scădere de la 6,3 milioane lei în 2014.
În zona de online avem și comerțul, care a continuat creșterea și a ajuns anul trecut la un total al vânzărilor de 1,4 miliarde euro. Cel mai mare jucător din online, retailerul eMag, parte a grupului Naspers, nu s-a oprit nici anul acesta din achiziții și a preluat PC Garage de la acționarul majoritar al acestuia, Marius Ghenea, o tranzacție estimată la circa 5 milioane euro.
Industrie și farma
Industria, prelucrătoare și grea, rămâne o importantă componentă a economiei, cu fabrici care atrag și acum investitori. Spre exemplu fondul de investiții Axxess Capital a vândut către fondul de investiții polonez Enterprise Investors pachetul de 40% din acțiunile Noriel Impex, companie care produce și vinde jucării pentru copii, iar pachetul majoritar este deținut de familia Constantinescu, fondatoarea societății. Tranzacția este estimată la circa 30 milioane euro. Noriel deține în România și capacități de producție, dar și o rețea de 48 de magazine.
Din sectorul de producție motoare electrice, unde nu mai avem prea multe unități de producție, avem anul acesta tranzacția prin care omul de afaceri George Copos a vândut Ana Imep concernului japonez Nidec, tranzacție evaluată la aproximativ 20 milioane euro. Dar nu doar investitorii străini s-au implicat în achiziții, ci și cei români. Vrancart Adjund a cumpărat pachetul majoritar de acțiuni al producătorului de hârtie pentru carton ondulat Rom Paper Brașov de la acționarii acestuia, Nicoleta și Claudiu Puchin, acțiuni pentru care s-a plătit circa 4,5 milioane euro.
Industria de sănătate trece prin schimbări chiar mai mari, cu achiziții atât în zona de retail farma, cât și în cea de servicii medicale. Sensiblu, rețeaua de farmacii parte a grupului A&D Pharma, preia 78 de farmacii Rețeta deținute de grupul Polisano printr-o tranzacție estimată la circa 20 milioane euro. Polisano operează 100 de farmacii, sub sigla Rețeta și Polisano, iar Sensiblu are o rețea de peste 400 de unități.
Sectorul de servicii medicale are parte de o consolidare asemănătoare celei din zona financiar-bancară, în care companiile mari le cumpără pe cele mai mici. Anul acesta este de remarcat interesul pentru serviciilor stomatologice, după ce anul trecut s-au realizat multe tranzacții cu unități spitalicești sau clinici medicale. Astfel, MedLife, cel mai mare operator privat de servicii medicale, a preluat 60% din acțiunile Dent Estet, lanțul de clinici stomatologice, care deține șase unități în București și una în Timișoara. Tranzacția a fost evaluată la 7 milioane euro.