Vești bune pentru mulți români care vor să își deschidă o afacere. Ministrul propus pentru Antreprenoriat şi Turism, Daniel Cadariu, spune că vrea continuarea programului Start-Up Nation, care s-a încheiat în 2020, dar cu mici modificări. Astfel, nu va mai exista o limită minimă de angajați.
Mai mult, acesta anunță deblocarea proiectului de Lege a turismului şi a dat asigurări că din luna decembrie se vor încheia contractele şi se vor face plăţile pe programul HoReCa destinat sprijinirii sectorului în urma pandemiei.
Vești bune pentru mulți români
„Din acest moment în care am putut să mă interesez de problematica pe componentele acestea din cadrul Ministerului Economiei, am determinat câteva urgenţe. Şi acestea sunt: programul Start-Up Nation, unde sunt în momentul de faţă în jur de 40 de milioane de lei care trebuie achitate pe contracte existente. Mai există acum o verificare care trebuie făcută de parteneri, adică de bănci. Ne dorim o nouă ediţie. Programul a fost pornit în 2018 şi s-a încheiat în 2020.
Dorim o nouă ediţie, dar cu mici modificări, fără a mai condiţiona de numărul de salariaţi, pentru că acolo, ştim, e vorba doar despre 200.000 de lei maximum pentru un agent economic, iar dacă îi obligi să aibă un număr prea mare de salariaţi nu le-ajung acei bani pentru a plăti salarii. Apoi avem problema acelor scheme speciale de ajutor a agenţilor economici afectaţi de pandemie”, a anunțat Cadariu, în Parlament, după audierile din comisiile de specialitate, reunite.
Zeci de milioane euro au rămas necheltuite
Astfel, în cadrul Măsurii 1, în momentul de faţă, din prima etapă au rămas necheltuiţi 65 de milioane de euro.
„S-au depus deja în jur de 33.000 de cereri de finanţare şi acestea trebuie analizate, trebuie încheiate contractele şi făcute plăţile. Şi aici există o modificare. Acolo vorbim de microgranturi pentru microîntreprinderi fără salariaţi. Vor putea accesa – şi deja s-au depus aceste cereri – şi întreprinderile mici, şi cele familiale şi profesiile liberale şi alţii”, a menţionat Daniel Cadariu.
De asemenea, ceea ce priveşte Măsura 2, este necesară suma de 537 de milioane de lei pentru a acoperi restanţele, întrucât aici a fost o supracontractare.
„Pe Măsura 2, spre deosebire de Măsura 1, a fost o supracontractare şi stau în aşteptare aproximativ 3.000 de dosare. Este necesară o sumă de aproximativ 537 de milioane de lei pe care trebuie să o bugetăm de aşa manieră încât să putem face plăţile. Nu în ultimul rând, e vorba de programul pentru HoReCa, unde, din cele peste 10.000 de cereri depuse, au fost aprobate 8.500 şi unde, începând cu luna decembrie, deja urmează să încheiem contractele şi să facem plăţile. Astea sunt urgenţele pe care le-am găsit pentru aceste domenii la Ministerul Economiei actual”, a susţinut acesta.
Sectorul Turismului, prima urgență
Totodată, pe sectorul turismului, prima urgenţă este, în opinia viitorului ministru, este Legea turismului.
„Sunt anumite ţinte, dacă mă refer la turism, prima urgenţă din punctul meu de vedere o reprezintă Legea turismului, care este blocată – în acest moment – undeva în Parlament. Sper să o putem rediscuta cu reprezentanţii domeniului turismului şi să îi dăm o formă finală şi să intre în vigoare. Avem în vedere că la noi, în România, ponderea turismului în PIB, dacă e să luăm în calcul raportările INS pe 2018, este de doar 2,9%.
În ţările foarte dezvoltate, din punctul acesta de vedere – Grecia, Spania, Italia – ponderea este de 14% – 15%. Până şi vecinii noştri din sud, bulgarii, au o pondere de 12%. Or, din punctul acesta de vedere, Legea turismului este o ţintă principală a ministerului”, a subliniat ministrul propus.
Daniel Cadariu a primit miercuri aviz favorabil pentru funcţia de ministru al Antreprenoriatului şi Turismului, din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului.