Revine serviciul militar obligatoriu? Anunțul serii în România: Fiecare cetățean are o datorie

soldati militari romani avioane de lupta

SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

George Simion, candidatul AUR la alegerile prezidențiale, a vorbit despre planul său pentru România. Pe acesta se află o inițiativă de reformă a ONG-urilor, dar și introducerea unei forme de serviciu militar obligatoriu.

George Simion vrea o reformă privind finanțarea ONG-urilor și serviciu militar obligatoriu

George Simion, candidatul AUR la alegerile prezidențiale, a abordat joi o inițiativă de reformă privind finanțarea organizațiilor nonguvernamentale (ONG-uri) și a propus implementarea unui stagiu cetățenesc pentru toți cetățenii români sau revenirea la un serviciu militar obligatoriu timp de 3 luni.

În cadrul unui podcast al lui Codin Maticiuc, Simion a afirmat că, deși susține legea actuală ce permite firmelor să direcționeze 20% din impozitul pe profit către ONG-uri, el consideră că este esențială o transparență financiară mai mare din partea acestor organizații.

„Ca statul și instituțiile statului să fie obligate să coopereze cu ONG-urile și, mai mult, fiecare cetățean român, pentru a înțelege că are și o datorie cetățenească, ori faci un stagiu de trei luni de pregătire militară, fie activează ca voluntar, trei luni într-un ONG”, a spus el.

Liderul AUR a explicat că această măsură ar avea rolul de a responsabiliza cetățenii și de a-i stimula să se implice mai activ în viața socială. Acesta a adăugat că propunerea face parte din planul său de guvernare, care include și reglementări stricte pentru a asigura transparența surselor de venit ale ONG-urilor.

ONG-urile se opun ideii de transparență, spune Simion

George Simion a subliniat, totodată, că va susține menținerea prevederii actuale, care permite firmelor să direcționeze o parte din impozit către organizațiile nonguvernamentale, însă cu condiția ca aceste organizații să fie mai transparente în privința finanțelor lor.

„Am o singură chestiune: să fie transparente cheltuielile, care se fac cu aceste sume, ca să evităm diferite situații. Sunt bani publici”, a afirmat el.

Liderul AUR a mai menționat că anumite ONG-uri se opun ideii de a transparentiza sursele lor de finanțare, ceea ce poate stârni suspiciuni legate de proveniența fondurilor pe care le primește acele organizații.

„Foarte multe ONG-uri, de exemplu, sunt împotriva transparentizării surselor de venit și pot fi surse de venit dubioase, și de asta eu cred că trebuie să existe această transparență și în rândul ONG-urilor și cred că transparența-i binevenit. Nu știu dacă acolo multe ONG-uri o să fie foarte bucuroase”, a explicat politicianul.

Simion este de părere că implementarea unei astfel de măsuri ar asigura un control mai riguros asupra fondurilor publice alocate ONG-urilor și ar contribui la consolidarea încrederii publicului în aceste organizații, într-un cadru economic transparent.

Unde ar fi mers subvenția pentru campanie

În altă ordine de idei, amintim că o investigație realizată de Newsweek România sugerează că George Simion, liderul AUR și candidat la alegerile prezidențiale din 2024, ar fi utilizat subvenția de stat destinată campaniei sale electorale în scopuri personale. Conform acestei anchete, fondurile ar fi fost redirecționate către companii apropiate.

Conform publicației menționate, partidul ar fi primit aproximativ 1.800.000 de lei de la începutul campaniei prezidențiale. Se susține că majoritatea acestei sume ar fi fost direcționată către firme și organizații cu legături strânse cu conducerea partidului, în special cu George Simion și Marius Lulea, fondatorul AUR și propunerea partidului pentru funcția de premier. Mai multe puteți citi aici.