Vasile Dîncu a declarat miercuri, 2 februarie, că armata română se află în mijlocul unui proces de creştere a capacităţii operaţionale. În acest context, spune ministrul Apărării, există „scenarii pentru toate situaţiile”.
Revine stagiul militar pentru persoanele tinere? Vasile Dîncu a spus clar: Avem nevoie de soldaţi din toate categoriile
Așadar, ministrul Apărării a vorbit, printre altele, despre proiectul privind stagiu militar voluntar, de care sunt interesaţi mulţi tineri care vor să facă pregătire militară, în condiţii moderne.
„Aceste trupe care vor veni completează trupele americane existente în acest moment, înainte de a veni aceşti 1.000 de soldaţi, avem aproape 1.000 de oameni care sunt deja în România, şi care completează forţa noastră armată”, a declarat Vasile Dîncu la Profit TV.
Amintim că declarația acestuia a fost făcută după anunţul SUA privind desfăşurarea de trupe suplimentare în Europa de Est, inclusiv în România.
Armata română este pregătită
„Noi suntem pregătiţi în acest moment, avem scenarii pentru toate situaţiile, ne-am pregătit în teatrele de operaţii, am făcut achiziţii importante în ultima vreme. (…) Suntem în mijlocul unui proces de creştere a capacităţii operaţionale a Armatei române. Aceste lucruri care vin şi le facem cu repeziciune, acum, completează de fapt o postură a României la Marea Nagră, importantă. Suntem consideraţi în NATO un furnizor de securitate în zonă, ne vom adapta această capacitate”, a completat ministrul.
De asemenea, acesta a vorbit și despre stagiul militar voluntar, explicând că proiectul vizează ca tinerii să facă voluntar stagiul militar. Mai mult, tinerii îşi pot face o meserie din asta.
„Am avut multe întrebări, pe forumuri, despre condiţii, cât durează, dacă sunt plătiţi. Definitivăm aceste detalii, credem că va fi un succes, sunt mulţi tineri care vor să facă pregătire militară, în anumite condiţii moderne, a unor perioade mai scurte şi cred că va fi o foarte bună posibilitate de a face o triere şi a completa resura umană din zona militară. Avem nevoie de soldaţi profesionişti, de tehnicieni din toate domeniile, pentru că o armată modernă nu e doar din infanterişti, care înseamnă inima sistemului ci şi de informaticieni, specialişti chiar din ştiinţe socio-comportamentale. Războiul hibrid cere soldaţi din toate categorile”, a conchis Vasile Dîncu.