Revista Capital, 30 de ani de la înființare. Au fost premiate personalități și companii care au contribuit la dezvoltarea României în ultimele trei decenii

Revista Capital a sărbătorit miercuri seară, 7 decembrie, 30 de ani de la prima sa apariție prin organizarea unei gale aniversare ce a avut loc la Phoenicia Hotels. În cadrul evenimentului au fost premiate personalități și companii care au contribuit la dezvoltarea României în ultimele trei decenii.

De asemenea, a fost lansat și anuarul Capital Top 300 Cei Mai Bogați Români, care este disponibil începând de astăzi pentru toți cititorii la punctele de difuzare a presei și prin comandă online pe www.edituradecarte.ro.

Personalități de marcă, premiate la Gala Capital

Gala Premiile Capital s-a bucurat de participarea a numeroase personalități din lumea politică, a afacerilor, din mass-media, cultură, medicină și sport.

Emil Constantinescu, Călin Popescu Tăriceanu, Prof. Acad. Dr. Leon Dănăilă, Prof. Dr. Irinel Popescu, Prof. Univ. Dr. Radu Bălănescu,  Marcel Iureș, Ion Cristoiu, Tudor Gheorghe, Victor Ciutacu, Camelia Potec sau Alin Petrache sunt doar câteva dintre numele cu rezonanță care au dat curs invitației echipei Capital de a participa la eveniment.

În cadrul serii de gală, revista Capital în parteneriat cu Phoenicia Grand Hotel a organizat și o licitație cu lucrări plastice realizate de tineri artiști. Lucrările puse în joc au fost în număr de 61 și toate și-au găsit proprietari noi la Gala Premiilor Capital, ediția 2022.

Cine au fost câștigătorii premiilor

Primele premii ale serii de gală au fost acordate de Dan Andronic, proprietarul Editurii Evenimentul si Capital.

Emil Constantinescu – Președintele care a condus România în linia întâi a politicii mondiale. El a fost liderul român care a inițiat parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii.
Nicolae Ciucă – Trei decenii în slujba României. Un militar de carieră pur-sânge reprezintă unul din cele mai bune produse ale școlii militare românești și care, din toamna anului trecut, conduce Guvernul României. Premiul a fost ridicat de Ciprian Cătălin Hojda, Consilier de stat la Cancelaria Primului Ministru Guvernul României.
Călin Popescu Tăriceanu – Omul politic care a parafat integrarea României în Uniunea Europeană. El este premierul sub conducerea căruia România s-a integrat în Uniunea Europeană, la 1 ianuarie 2007.


Ion Cristoiu – Formatorul presei scrise românești post-decembriste și maestrul multor jurnaliști de valoare pe care îi regăsim astăzi peste tot în peisajul presei autohtone.


Victor Ciutacu – Cel mai urmărit talk show de televiziune din România. Inspirat și sclipitor, Victor s-a impus în galeria celor mai importanți teleaști de astăzi.
Robert Turcescu – Permanenta adaptare a talk show-ului politic. Un jurnalist cu o amprentă aparte în audiovizualul nostru.

A doua serie de premii a fost înmânată de Virgil Munteanu, Director Executiv Editura Evenimentul și Capital.

Marcel Iureș – Universalitatea actului teatral. Marcel Iureș rămâne un talent fabulos care, pentru mulțumirea semenilor, și-a asumat golgota unui șir de întruchipări memorabile și irepetabile.
Niro Investment Group – Trei decenii de investiții și dezvoltare. Premiul a fost ridicat de Clitemnestra Gâdea- președinte Consiliu de Administratie Niro Investment Group.
Grupul Fildas – Catena – Lider in domeniul pharma de peste 30 de ani. Premiu a fost ridicat de Alexandru Vlad, Vicepreședinte Fildas Catena.
Mohammad Murad – Încredere și investiții în turismul românesc. De departe cel mai mare investitor în turismul românesc, având hoteluri atât în București, cât și pe Litoral.
Prof. Acad. Dr. Leon Dănăilă – Introducerea în România a tehnologiei microscopice în intervențiile pe creier.


Prof. Univ. Dr. Radu Bălănescu – Management medical performant în pediatrie
Mirel Curea – Trei decenii de investigații. Mirel Curea este un ziarist care expiră anchete, inspiră investigații. Între ele, caută un subiect nou. La oferirea premiului lui Mirel Curea a contribuit, esențial, și Carolina Andronic, fiica lui Dan Andronic.

Sorin Andreiana, redactor-șef al Revistei Capital a oferit a  treia parte din premiile serii.

Robert Șova, fost Președinte CECCAR – Expertiză de top în consultanță contabilă. CECCAR a devenit o garanție a corectitudinii și expertizei, iar aceasta se datorează președintelui organizației, Robert Șova.
Aurel Andrei, președinte CECCAR  București – Susținerea antreprenoriatului românesc prin servicii contabile de calitate.
Adrian Năstase – Integrarea României în NATO și încheierea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană. Premiu a fost ridicat de Cristian Winzer, secretar general al Fundației Europene Titulescu.

Mugur Isărescu – Asigurarea stabilității macro-economice în ultimele trei decenii. Dan Suciu, purtător de cuvânt BNR, a ridicat premiul.
Prof. Dr. Irinel Popescu – Introducerea chirurgiei robotice în România. În 2008, Irinel Popescu a introdus chirurgia robotică în România și, în 2012, a pus bazele Centrului de Excelență în Medicina Translațională (CEMT) din cadrul Institutului Clinic Fundeni.

Alecu Racoviceanu, coordonator Revista Evenimentul Istoric, a înmânat a patra serie de premii:

Daniel Jinga – Prezența Operei Naționale București pe o scenă pariziană după șase decenii. Daniel Jinga este cel care a Daniel Jinga ne-a redeschis porțile Parisului pentru operan românească.
Părintele Arhimandrit Iustin Miron – 30 de ani de Credință în Neamul Românesc. Părintele Iustin Miron este starețul mănăstirii Oașa și zice că adesea „simte” întreaga fire ca pe o simfonie.
Corina Crețu – Expertul care a administrat cel mai mare buget public. Din poziția de comisar pentru politică regională, în perioadă 2014-2019, Corina Crețu a administrat un buget de aproximativ 352 de miliarde de euro. Expertul European nu a venit la Gală, dar a transmis un frumos mesaj video.
Dragoș Anastasiu – Inițierea proiectului Rethink România. Anastasiu este fondatorul și președintele Rethink România, proiectul prin care un grup de antreprenori își propun să contribuie la schimbarea României.

Alexandru Turcu, redactor al Revisti Capital, a înmânat cea de a cincea serie de premii.

Adrian Homan –Trei decenii de construcții durabile. Construcții SA Sibiu, compania condusă de Adrian Homan, este una dintre cele mai vechi firme cu capital sută la sută românesc și una dintre firmele care are un istoric în contrucții civile industriale și infrastructură de 70 de ani.
Gruia Stoica – Crearea celui mai mare grup feroviar privat din Sud-Estul Europei. George Dinu, CFO Grampet Grup, a ridicat premiul.
Reciclad’OR – Cinci ani de performanță și sustenabilitate în reciclare și economie circular. Premiul a fost ridicat de Denise Deleanu – COO Reciclador.
Cris-Tim – Trei decenii de lidership în domeniul alimentar. Lucia Bobuleț – Manager Dezvoltare Organizațională CRISTIM, a ridicat premiul Capital.

Andreea Lăcătuș, Marketing Manager Editura Evenimentul și Capital a înmânat a șasea serie de premii Capital.

Anghel Iordănescu – Cele mai bune rezultate din istoria naționalei la un Campionat Mondial de fotbal. Iordănescu ne-a dus până în sferturile de finală la Cupa Mondială din 1994. Din nefericire, antrenorul nu a fost prezent la Gala Capital.
Camelia Potec – Organizarea primului campionat european de natație în România. În 2015, după doar doi ani de la preluare mandatului, Potec organizează în România un Campionat Internațional de Înot, primul după 34 de ani.
Alin Petrache – Calificarea naționalei de rugby la Cupa Mondială din 2023. Sub conducerea sa, naționala de rugby a reușit calificare la Cupa Mondială ce se va desfășura anul viitor în Franța
Tudor Gheorghe – Bardul conștiinței românești. Tudor Gheorghe a devenit un depozitar generos al frumosului românesc. Nici domnia sa nu a putut participa, dar ne-a transmis un mesaj video.
Top 300 cei mai bogați români, ediția 2022

Ca în fiecare decembrie, la Gală a fost lansat și Top 300 cei mai bogați români – ediția 2022. Acest top rămâne, în continuare, unul de mare impact, cu creșteri spectaculoase și noi intrari. Astfel, frații Pavăl, deținătorii Dedeman, fac un salt uriaș față de ediția din 2021, cu o creștere fabuloasă de aproape un miliard de lei, de la 2,9 la 4 miliarde, datorată în cea mai mare parte afacerilor imobiliare pe care le dezvoltă grupul condus de cei doi. Doar în noiembrie, ei au achiziționat șapte cladiri de birouri deținute de CA Immo pe care s-au plătit 380 de milioane de euro.

Și Ion Țiriac, care se află pe locul doi anul acesta, a făcut mișcări spectaculoase. Spre exemplu, Banca Transilvania a cumpărat, în iunie, Țiriac Leasing de la omul de afaceri, după ce, în ianuarie, Țiriac vânduse Turneul de la Madrid (Madrid Open) cu o sumă impresionantă: 360 de milioane de dolari. De asemenea, miliardarul a mai cumpărat și un avion de 9,5 milioane de USD pentru compania sa aeriană, Țiriac Air.

Topul de anul acesta mai include și trei new entry: Matei Zaharia, Ioan Stoica și Virgil Lixandru. Ioan Stoica este profesor de informatică la Univesitatea Berkeley și președinte al companiei Databricks. Averea acestuia este estimată la 1,5 miliarde de euro. Matei Zaharia a fost studentul lui Ioan Stoica și este CTO al Databricks. Revista Forbes estimează că Matei are tot circa 1,5 miliarde de euro. În fine, Virgil Lixandru, care controlează firma EuroVial din Constanța, a intrat în top, cu o avere estimată la până 30 de milioane de euro.

Gala Premiilor Capital a fost realizată cu sprijinul partenerilor: Catena, Reciclad’OR, Phoenicia Hotels, Rewire Interior Design și Galeria Romană. Revista Capital Top 300 Cei mai Bogați Români este disponibilă la punctele de difuzare a presei și online pe www.edituradecarte.ro.