În primul număr din 2021, revista Evenimentul Istoric aduce în atenția publicului un dosar incendiar din perioada Securității din România: Dosarele lui Pacepa și ale altor nouă „trădători” condamnați de Ceaușescu”.
În orice serviciu de informaţii externe, şi mai ales în unul care se ocupă şi cu poliţia politică, există convingerea că nu pot fi excluse total cazurile de trădare în propriile rânduri, dată fiind complexitatea situaţiilor în care se poate afla un ofiţer de informaţii şi forţele care acţionează asupra sa. Pentru a se limita acest fenomen sunt luate o serie întreagă de măsuri care să împiedice acţiunea contrainformativă a adversarului, concomitent cu verificarea permanentă şi calificată a propriilor ofiţeri. În cazul spionajului românesc din perioada comunistă aceste măsuri au fost frumoase în teorie dar mediocre, de cele mai multe ori, în practică. Corupţia şi clientelismul au năpădit şi această zonă a Securităţii, creându-se astfel nu numai condiţiile dar şi motivele pentru defectările unor ofiţeri români în Occident. Cauzele şi formele de manifestare ale acestui fenomen prezent în întregul bloc socialist (România avea, la rândul ei, în 1989, un număr important de ofiţeri „defectori”) nu pot fi înţelese fără o minimă cunoaștere a organizării şi activităţii Direcţiei Generale de Informaţii Externe (DGIE) între anii 1951-1978, pe care puteți să le descoperiți în noul număr al revistei.
Ce poți citi în cele 116 pagini din Evenimentul Istoric
Citește pe larg în cele 116 pagini și alte subiecte incintante ca analiza unui fenomen istoric: Gloria și decăderea Statului Național – Legionar, povestea fascinantă a singurei nave americane capturată de Coreea de Nord sau află dacă Regele Boris al III-lea al Bulgariei a fost otrăvit în avionul care-l aducea de la Hitler în numărul 35 al revistei Evenimentul Istoric, de vineri, 29.01.2021, disponibilă pe piață.
Nu ratați nici concursurile Evenimentul Istoric prin care puteți câștiga abonamente, mai multe detalii aflați parcurgând cele 116 pagini ale revistei.
Iar dacă vrei să colecționezi revista, te invităm să te abonezi! Poți opta pentru un abonament în varianta print, accesând https://agoramag.ro/abonamente/abonamente-evenimentul-istoric sau poți să te bucuri de versiunea online a revistei, direct pe tableta, computerul sau telefonul tău, accesând https://agoramag.ro/abonamente/abonamente-evenimentul-istoric?product_id=441.
Și pentru că ne face plăcere să susținem pasionații de istorie, am pregătit și o super ofertă: achiziționează de pe www.agoramag.ro un abonament Evenimentul Istoric pe 12 luni și primești cadou întreaga colecție 2019.