REVISTA PRESEI INTERNAŢIONALE – Oamenii care influenţează soarta planetei

“Leonardo DiCaprio, Mark Zuckerberg şi Francois Hollande printer cele mai influente personalităţi din lume în 2016”, potrivit revistei Time.

“Directorul FMI, Christine Lagarde, preşedintele francez, François Hollande, precum şi actorul american Leonardo DiCaprio, fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg sau vedeta TV Caitlyn Jenner se numără printre personalităţile cele mai influente din lume în anul 2016, conform listei cu 100 de nume întocmite de revista Time. Publicaţia nu a realizat un clasament, ci prezintă un amestec eclectic de personalităţi şi celebrităţi internaţionale şi de persoane mai puţin cunoscute. ''De la fiecare dintre ei putem învăţa câte ceva'', conform redactorilor revistei Time, care consideră că persoanele nominalizate "reprezintă, într-un mod sau în altul, progresul". Fiecare personalitate este caracterizată sumar de o altă personalitate, niciodată de un ziarist, conform regulilor de întocmire a listei. Lista este împărţită în cinci categorii: ''pionieri'', ''giganţi'', ''artişti'', ''lideri'' şi ''simboluri''. În rândul "liderilor" figurează anul acesta directorul FMI, Christine Lagarde, a cărei caracterizare a fost scrisă de preşedintele Rezervelor Federale Americane, Janet Yellen, şeful diplomaţiei americane, John Kerry, cancelarul german, Angela Merkel, preşedintele francez, François Hollande, noul preşedinte argentinian, Mauricio Macri, noul premier canadian, Justin Trudeau, sau cunoscuta politiciană Aung San Suu Kyi din Myanmar, al cărei portret este semnat de însuşi preşedintele american, Barack Obama. De asemenea, la această categorie apar şi numele unor politicieni americani aflaţi în cursa pentru preşedinţia americană, Donald Trump, Hillary Clinton, Bernie Sanders şi Ted Cruz. La categoria rezervată "simbolurilor" se remarcă prezenţa lui Leonardo DiCaprio, actor şi militant pentru mediu, a cărui caracterizare este semnată de John Kerry, dar şi prezenţa cântăreţei britanice Adele, despre care a scris actriţa Jennifer Lawrence, şi a regizorului mexican Alejandro Gonzalez Inarritu. Cu o caracterizare semnată de vicepreşedintele american Joe Biden, Papa Francisc a fost inclus în categoria "giganţilor", alături de Mark Zuckerberg şi soţia sa, Priscilla Chan, caracterizaţi de Bill şi Melinda Gates. Din rândul "artiştilor" fac parte în acest an actriţa Charlize Theron, designerul chinez Guo Pei şi actorul Mark Rylance, al cărui portret a fost semnat de regizorul Steven Spielberg”, mai citim în revista Time.

“Prince, maestrul meticulous al muzicii pop, a murit la 57 de ani”, titrează The New York Times.

“Cantatetul american Prince a fost gasit decedat in resedinta sa Paisley Park din Minnesota. Avea 57 de ani. ''Confirm, cu profund regret, că legendarul interpret Prince Roger Nelson a murit la reşedinţa sa din Paisley Park în această dimineaţă'', a afirmat reprezentanta sa, Yvette Noel-Schure. Site-ul TMZ.com., care a anunţat primul această veste tristă pentru lumea muzicii, a precizat că trupul neînsufleţit al lui Prince a fost descoperit la reşedinţa sa din Paisley Park, Minnesota, în dimineaţa zilei de joi"

„Prince, superstar și pionier al muzicii americane, a murit la vârsta de 57 de ani”, titrează The Guardian, în pagina electronică.

"Potrivit şerifului comitatului Carver, cântăreţul american Prince, decedat joi la 57 de ani în apropiere de Minneapolis, a fost găsit în stare de inconştienţă într-un lift al studiourilor de înregistrare situate în reşedinţa sa. Când poliţia şi serviciile medicale de urgenţă au sosit la faţa locului după un apel telefonic, ''au găsit un bărbat adult inconştient în lift", a precizat şeriful Jim Olson într-un comunicat. Echipele de salvare au încercat resuscitarea, fără succes, a spus el. Prince Rogers Nelson a fost declarat decedat la ora locală 10.07, a mai menţionat şeriful, adăugând că o anchetă este în curs de desfăşurare pentru a determina circumstanţele morţii. Personalitate de excepţie, Prince şi-a lansat primul album, "For You", în 1978 şi a devenit un superstar internaţional în 1982, cu LP-ul "1999". În cariera sa a obţinut 7 premii Grammy, iar interpretarea sa din pauza Finalei Campionatului de Fotbal American Super Bowl din 2007 a fost caracterizată drept una dintre cele mai bune performanţe live din toate timpurile. Albumele sale s-au vândut în peste 100 de milioane de exemplare.”

“Volkswagen si SUA au ajuns la un acord privind scandalul emisiilor”, titrează The Wall Street Journal.

“Constructorul auto german Volkswagen şi autorităţile americane au ajuns la "un acord de principiu" în scandalul falsificării emisiilor poluante, a anunţat joi judecătorul federal Charles Breyer. Acordul prevede că Volkswagen va plăti "despăgubiri importante" pentru proprietarii autovehiculelor echipate cu un motor diesel care utilizează un soft care falsifică testele de emisii poluante. Termenii financiari ai acordului nu au fost dezvăluiţi însă judecătorul federal Charles Breyer a precizat că Volkswagen va oferi unui număr de aproximativ 500.000 de proprietari de vehicule echipate cu un motor diesel opţiunea de a le răscumpără autovehiculul sau să de a-l modifica astfel încât să respecte normele de poluare. În plus, Volkswagen va înfiinţa un fond destinat finanţării măsurilor de protecţie a mediului. Joi, 21 aprilie era termenul limită stabilit de un juriu federal pentru ca VW să anunţe cum va repara vehiculele afectate. În septembrie 2015, EPA – Agenţia pentru Protecţia Mediului din SUA a acuzat VW că a instalat un soft care permitea maşinilor să îndeplinească standardele referitoare la poluare în timpul testelor, dar nu şi în timpul operaţiunilor normale. VW a recunoscut că a utilizat softul care a permis ca nivelul emisiilor unui număr de 580.000 de vehicule diesel fabricate din 2009 să fie de 40 de ori mai ridicat decât cel permis, conform standardelor legale din SUA.”

„FBI-ul ar fi plătit peste un milion de dolari pentru a debloca un iPhone în cazul San Bernardino”, scrie Le Monde.

„FBI a plătit peste un milion de dolari unor hackeri pentru a debloca iPhone-ul unuia dintre autorii atentatului de la San Bernardino – California, a afirmat joi directorul FBI, James Comey. Întrebat la Londra, cu prilejul unei conferinţe privind securitatea, despre cât a plătit FBI pentru a debloca aparatul, James Comey a răspuns: "Mult". "Cu siguranţă, mai mult decât voi câştiga până la finalul mandatului în acest post, în şapte ani şi patru luni. Însă, în opinia mea, a meritat", a dezvăluit el, potrivit unei retransmisii video a conferinţei Aspen Security Forum. Salariul lui James Comey este de 14.900 de dolari pe lună. Factura pentru deblocarea ar fi, în consecinţă, mai mare de 1,3 milioane de dolari. Apple s-a aflat în acest an în centrul unei confruntări cu justiţia americană, refuzând să ajute poliţia să ocolească măsurile de securitate pentru ajunge la conţinutul cifrat al mai multor iPhone-uri, aparţinând mai ales unuia dintre autorii atentatului de la San Bernardino în California, soldat cu 14 morţi pe 2 decembrie sau unui traficant de droguri la New York. În ce priveşte afacerea San Bernardino, procedura judiciară a fost în final abandonată după ce FBI a reuşit să deblocheze aparatul datorită intervenţiei unei terţe părţi neidentificate. Potrivit directorului FBI, acest proces a dus la crearea unei "pieţe în întreaga lume" pentru a debloca un iPhone 5C sub sistemul de exploatare iOS 9, modelul utilizat de Syed Farook care a murit împreună cu soţia sa în schimbul de focuri cu poliţia după atacul lor.”