“Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, va efectua o vizită în Cuba "în săptămânile următoare", a informat miercuri seară un oficial american. "Joi, administraţia va anunţa un turneu al preşedintelui în America Latină, în special în Cuba, în săptămânile următoare", a declarat acest oficial. Vizita istorică va ilustra în mod spectaculos apropierea dintre cele două ţări foste inamice după o jumătate de secol de tensiuni. Ar fi prima vizită a unui şef al administraţiei americane din ultimii 88 de ani. Ultima vizită a unui preşedinte american în exerciţiu pe insula situată în largul coastelor Floridei a fost efectuată în 1928 de preşedintele Calvin Coolidge”, mai scrie Wall Street Journal.
“Un atentat cu maşină capcană în capital Turciei s-a soldat cu 28 de morţi”, titrează Le Monde.
“Atentatul cu maşină capcană care avizat miercuri seară vehicule militare în centrul capitalei turce a făcut cel puţin 28 de morţi şi 61 de răniţi, a anunţat purtătorul de cuvânt al guvernului de la Ankara. "Acest atac terorist laş a costat viaţa a 28 de persoane, 61 de cetăţeni fiind răniţi", a declarat presei purtătorul de cuvânt, vicepremierul Numan Kurtulmus, care a promis că executivul va face "lumină deplină" asupra acestui atentat. "Autorii acestui atentat vor fi găsiţi", a dat el asigurări. Potrivit primelor informaţii, ar putea fi vorba despre un atacator de naţionalitate siriană. Preşedintele islamist-conservator, Recep Tayyip Erdogan, a promis să riposteze după atentat. "Să se ştie că Turcia nu va ezita să recurgă în orice moment, în orice loc şi cu orice ocazie la dreptul său la legitimă apărare", a afirmat Recep Tayyip Erdogan într-un comunicat. SUA au condamnat ferm atentatul din plin centrul Ankarei şi au dat asigurări aliatului lor turc în legătură cu sprijinul lor. "Exprimăm condoleanţe familiilor celor care şi-au pierdut viaţa şi le dorim însănătoşire grabnică răniţilor. Ne reafirmăm puternicul parteneriat cu Turcia, aliatul nostru în cadrul NATO, pentru a lupta împotriva ameninţărilor teroriste comune". O reuniune prevăzută joi la Bruxelles între un grup de 11 ţări membre ale UE numite "voluntare" pentru a-şi repartiza mai mulţi refugiaţi sosind din Turcia a fost anulată în urma sângerosului atentat de la Ankara.” UPDATE Autorul atentatului sângeros comis miercuri seară în capitala turcă Ankara şi soldat cu 28 de morţi ar fi un cetăţean sirian, identificat pe baza amprentelor digitale, scrie cotidianul pro-guvernamental Yeni Safak, în ediţia electronică de joi. Publicaţia nu precizează surse informaţiei şi nu există deocamdată posibilitatea confirmării ei. Atentatul nu a fost revendicat. Potrivit cotidianului menţionat, atentatorul, identificat sub numele de Salih Necar, a intrat în Turcia cu valul de refugiaţi din Siria.
“Siria: loviturile aeriene ruse ;I siriene continuă, chiar într-un mod mai intens ca până acum, spune un oficial militar american”, scrie Reuters.com
“Atacurile aeriene desfăşurate de Rusia şi regimul lui Bashar al-Assad în Siria continuă şi chiar s-au intensificat, în pofida unui acord privind încetarea ostilităţilor care ar urma să fie instituit până la sfârşitul acestei săptămâni, potrivit unui purtător de cuvânt militar american. “Bombardamentele continuă într-un ritm susţinut”, a indicat colonelul Steve Warren, un purtător de cuvânt al coaliţiei internaţionale la Bagdad. “Noi nu am văzut nicio scădere a intensităţii. Aceasta mai degrabă a crescut”, a adăugat el, precizând că armata americană a remarcat o utilizare sporită a avioanelor tactice, a lansărilor de rachete balistice cu rază scurtă de acţiune şi a bombelor-butoi aruncate de elicoptere siriene. Bombele-butoi sunt dispozitive improvizate constând în butoaie umplute cu explozibil şi şrapnel. “Această indiferenţă periculoasă pentru victimele civile nu face decât să complice situaţia şi prelungeşte suferinţa civililor', a mai spus el. Grupul internaţional de sprijin pentru Siria, care reuneşte 17 ţări şi trei organizaţii multilaterale – între care SUA, Rusia, Iran, Arabia Saudită, Turcia, Uniunea Europeană şi ONU – a convenit acum o săptămână la Munchen asupra unui acord de 'încetare a ostilităţilor de acum într-o săptămână” şi deschiderea unor coridoare umanitare.”
“Sute de rebeli înarmaţi au trecut frontier turcă în Siria”, scrie The Guardian, în pagina electronică.
“Cel puţin 500 de rebeli sirieni au traversat miercuri frontiera turcă pentru a merge în oraşul sirian Azaz din provincia Alep, unde rebeliunea a înregistrat o serie de înfrângeri în faţa armatei şi a forţelor kurde, potrivit unui ONG. "Cel puţin 500 de rebeli au traversat postul de frontieră Bab Al-Salame pentru a merge în oraşul Azaz de unde vor să acorde un ajutor important insurgenţilor în faţa înaintării forţelor kurde în nordul provinciei", a declarat directorul Observatorului sirian pentru drepturile omului OSDO, Rami Abdel Rahmane. "Transferul rebelilor s-a făcut sub supravegherea autorităţilor turce", a adăugat el. "Este vorba despre luptători islamişti şi neislamişti, toţi înarmaţi", a continuat directorul OSDO, fără să ofere alte detalii. La 14 februarie, aproape 350 de rebeli au trecut graniţa pe la postul Atme, dotaţi cu arme uşoare şi grele. În urma unei vaste ofensive a armatei sprijinite de loviturile aeriene ruse, rebelii au pierdut mai multe oraşe şi localităţi din provincia Alep care este considerată bastionul lor. Profitând de slăbirea insurgenţilor, forţele kurde, care caută să realizeze propriul proiect de autonomie, au înregistrat progrese. Alarmată de înaintarea forţelor kurde în apropierea graniţei sale, Turcia, care susţine rebeliunea împotriva lui Bashar Al-Assad, a bombardat după miezul nopţii pentru a cincea zi consecutiv poziţiile deţinute de acestea, în special la Tall Rifaat.”
“Donald Tusk: Nu există nicio garanţie că se va ajunge la un acord cu Marea Britanie la summit-ul UE”, scrie Afp.com
“Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat miercuri că nu poate garanta că summitul UE care începe joi, la Bruxelles, va aduce un acord asupra reformelor pe care Marea Britanie le-a solicitat pentru a rămâne în blocul comunitar. “După consultările din ultimele ore, trebuie să mărturisesc cu sinceritate: nu există nicio garanţie că vom ajunge la un accord”, a scris Tusk în invitaţia către cei 28 de lideri europeni, în ajunul summitului UE consacrat în special discutării solicitărilor de reformă ale Londrei. “Avem opinii diferite asupra unor chestiuni politice şi sunt pe deplin conştient că va fi dificil să le depăşim. De aceea, fac apel să rămânem constructive”, a adăugat el. Donald Tusk susţine că summitul va fi “un moment crucial pentru unitatea UE”, avertizând că pierderea unităţii “ar fi o înfrângere atât pentru Marea Britanie, cât şi pentru Uniunea Europeană şi în acelaşi timp o victorie geopolitică pentru cei care încearcă să ne divizeze”. Planul propus de Tusk va fi supus aprobării liderilor statelor membre ale UE în cadrul summitului de joi şi vineri de la Bruxelles, iar dacă va trece de această etapă măsurile legislative concrete ce vor rezulta vor trebui să fie votate de Parlamentul European. Pe lângă aşa-numita “frână de urgenţă”, ce prevede posibilitatea suspendării ajutoarelor sociale în condiţiile menţionate, planul mai prevede, în principal, şi crearea unui aşa-numit mecanism al “cartonaşului roşu”. Prin acest mecanism, parlamentele ţărilor membre ar putea bloca o iniţiativă legislativă a Comisiei Europene, dacă cel puţin 55% din parlamentele naţionale votează de asemenea împotriva ei.”