“După 14 ani, America îşi aduce aminte de evenimentele tragic de la 11 Septembrie 2001, scrie site-ul Dogonews.com
“11 Septembrie 2015 marchează cea de-a 14-a aniversare a uneia dintre cele mai tragice zile din istoria Americii. Atunci, în 2001, aproape 3.000 de civili nevinovați şi-au pierdut viața într-unul dintre cele mai grave şi mortale atacuri teroriste comise pe pământ american. Organizate de organizația extremistă islamistă Al Qaeda și de liderul acesteia Osama Bin Laden, atentatele au condus la "războiul global împotriva terorismului", și a schimbat viața noastră, așa cum o știam, pentru totdeauna. Ceremonii de comemorare vor fi organizate pe tot teritoriul Statelor Unite, printre care şi un serviciu memorial la centrul recent deschis pentru vizitatori în Pennsylvania, la locul unde s-a prăbuşit unul dintre cele patru avioane deturnate de terorişti. În întreaga ţară vor fi ţinute momente de reculegere pentru a comemora cele mai sângeroase atacuri teroriste comise vreodată pe teritoriul SUA, în care au murit 2.977 de persoane. Un nou centru memorial a fost deschis joi în memoria victimelor zborului 93 al companiei United Airlines, al patrulea avion deturnat care s-a prăbuşit în Pennsylvania după ce pasagerii şi echipajul s-au luptat cu teroriştii de la bord pentru a contracara un atac asupra Washingtonului. La New York, este planificată o ceremonie la Muzeul şi Memorialul Naţional 11 septembrie, unde membrii familiilor vor citi numele victimelor atacurilor din 2001 şi a celor ucişi în atacul terorist din 1993 asupra World Trade Center. La Washington, pentru familiile victimelor vor fi organizate servicii memoriale la Pentagon Memorial”, mai scrie Dogonews.com
“Comemorare 9/11 în lumină – în spatele scenei ”, titrează The Wall Street Journal.
“Anuala Comemorare în Lumină, care aduce un omagiu tuturor celor care şi-au pierdut viaţa în atentatele de la 11 Septembrie 2001 constă în 88 de lumini care folosesc 7000 de watts fiecare. Este un material video despre ceea ce se întâmplă în spatele spectacolului care comemorează victimele atentatului din 11 Septembrie 2001.”
“Democraţii, victorie pentru Obama în privinţa programului nuclear Iranian”, scrie The New York Times.
“Democraţii din Senat au obţinut joi o victorie majoră pentru președintele Obama, blocând o rezoluție republicană de respingere a acordului nuclear cu Iranul. Senatul american a respins cu 42 de voturi contra şi 58 de voturi pentru, rezoluţia de dezaprobare propusă de republicani, care l-ar fi împiedicat pe liderul de la Casa Albă să suspende sancţiunile americane contra Teheranului. Pentru adoptarea documentului ar fi fost nevoie de 60 de voturi. Toate cele 42 de voturi împotriva rezoluţiei de dezaprobare au provenit de la senatori democraţi sau independenţi. Patru senatori democraţi au votat însă alături de republicani pentru susţinerea acestei moţiuni. Preşedintele american Barack Obama a salutat respingerea rezoluţiei republicane, liderul de la Casa Albă apreciind că votul este o ''victorie pentru diplomaţie, pentru securitatea naţională a SUA şi pentru securitatea lumii''. ''Sunt impresionat că atât de mulţi senatori au judecat acest acord pe baza meritelor lui şi sunt recunoscător pentru sprijinul solid al parlamentarilor şi cetăţenilor deopotrivă'', a afirmat Obama.”
“Ceva s-a rupt în mine: angajata unei televiziuni ungare îşi cere iertare pentru că a lovit refugiaţi”, scrie The Guardian, în pagina electronică.
“Petra László – care se confruntă cu acuzații penale după ce a fost filmată lovind doi copii – spune că "nu este rasistă”, dar a intrat în panică după ce cordonul poliției s-a rupt. Justiţia ungară a deschis o anchetă penală împotriva jurnalistei. Imaginile cu această operatoare de televiziune, lovind cu piciorul imigranţi şi încercând să le pună piedică altora, au stârnit reacţii puternice în Ungaria şi în străinătate, în contextul în care Budapesta a fost deja criticată pentru atitudinea sa faţă de imigranţi. Două mici partide de opoziţie au depus o plângere penală împotriva jurnalistei, la scurt timp după ce înregistrarea video a început marţi să circule pe reţelele de socializare. Un “zid al ruşinii” pe Facebook, care include fotografii, imagini video şi comentarii cu privire la incident, a primit susţinerea a mii de internauţi. Postul de televiziune N1TV, apropiat extremei drepte, a anunţat de marţi seara că Petra Laszlo a fost dată afară 'pentru comportament inacceptabil.”
„Moscova validează o anchetă a ONU în privinţa utilizării armelor chimice în Siria”, scrie Le Monde.
„ONU va putea lansa ancheta privind recentele atacuri cu arme chimice în Siria, atribuite de ţările occidentale regimului lui Bashar al-Assad, dup[ ce Rusia şi-a ridicat obiecţiile. Consiliul de securitate adoptase în unanimitate în 7 august o rezoluţie prin care crea un “mecanism comun de anchetă” între ONU şi Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice OIAC. Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a propus apoi ca această misiune să fie încredinţată unui grup de trei experţi independenţi şi a cerut aprobarea Consiliului pentru a-i recruta. Dar Rusia, care prezidează Consiliul de Securitate în septembrie, întârzie să răspundă. Potrivit diplomaţilor, Moscova cere garanţii asupra mai multor puncte, în special cu privire la respectarea suveranităţii aliatului său sirian şi la finanţare. Ban Ki-moon a adresat miercuri o scrisoare ambasadorului rus Vitali Ciurkin în care îl asigură că ONU va “consulta rapid” Damascul pentru a încheia un acord asupra funcţionării misiunii de anchetă şi că cererile de acces pe teren vor fi “rezonabile”. Guvernul sirian este invitat să coopereze plenar cu anchetatorii. Rusia ar vrea, de asemenea, ca anchetatorii să cerceteze utilizarea armelor chimice în Irak de către jihadiştii din grupul Statul Islamic. Dar aceasta ar necesita o nouă rezoluţie şi acordul guvernului irakian. Statul islamic este suspectat că a atacat în august combatanţi kurzi cu gaze sarin în Irak şi în nordul Siriei. SUA, Marea Britanie şi Franţa acuză armata siriană că ar fi efectuat atacurile chimice, unele dintre ele cu clor în stare gazoasă. Rusia, dimpotrivă, consideră că nu există probe împotriva aliatului său sirian, pe care a căutat întotdeauna să-l protejeze în cadrul Consiliului.”