“Arabia Saudită a anunţat crearea unei coaliţii islamice antiteroriste din 34 de ţări, între care Egipt, Pakistan şi Senegal, a anunţat marţi agenţia oficială SPA, care publică o listă cu ţările participante, din care lipsesc Irakul şi Iranul. Această coaliţie, sub conducerea Arabiei Saudite, va dispune de un centru de comandă cu baza la Riad pentru a “sprijini operaţiunile militare în lupta împotriva terorismului”, a adăugat agenţia. Această coaliţie demonstrează “preocuparea lumii islamice pentru combaterea terorismului şi ea trebuie să fie un partener în lupta globală împotriva acestui flagel”, a spus prinţul moştenitor saudit şi ministru al Apărării, Mohamed Ben Salman, într-o conferinţă de presă la Riad. Arabia Saudită, care conduce o coaliţie arabă împotriva rebelilor şiiţi în Yemen, face parte dintr-o coaliţie internaţională, care, sub conducerea SUA, combate gruparea jihadistă Statul Islamic ce ocupă zone vaste în Siria şi Irak. Întrebat dacă noua coaliţie se va dedica luptei împotriva Statului Islamic, prinţul Mohamed, fiul monarhului saudit, a subliniat faptul că această coaliţie va combate “orice fel de organizaţie teroristă”. Alte zece ţări musulmane, inclusiv Indonezia, sprijină noua coaliţie şi ar putea adera mai târziu la aceasta, potrivit agenţiei de presă SPA”, mai scrie Foxnews.com
“Barack Obama îi avertizează pe liderii Statului Islamic într-un discurs: "Voi sunteţi următorii!", scrie The Guardian.
“Barack Obama a încercat să se reafirme ca şi Comandant Suprem, luni, alaturi de comandanţi militari americani la Pentagon şi avertizându-i pe liderii Statului Islamic: "Voi sunteţi următorii!" Într-o declaraţie de 8 minute, cu ecouri ale discursului fostului preşedinte George W. Bush care spunea după atentatele de la 11 Septembrie „Wanted, dead or alive” Obama a apărut cu intenția de a-i sfida pe criticii care-l acuză că nu este agresiv cu jihadiștii din Irak și Siria. Flancat de vicepresedintele Joe Biden, secretarul Apărării, Ashton Carter și trei generali, Obama a condamnat liderii ISIS, despre care a spus că sunt huligani, hoți și ucigași și a confirmat moartea lui Mohammed Emwazi, un britanic cunoscut sub numele de "Jihad Ioan", într-un raid aerian. "Îi vom stoarce inima, vom face viaţa grea ISIL în dorinţa acestei grupări de a răspândi teroarea și propaganda sa în restul lumii", a afirmat președintele, folosind un acronim pentru grupul extremist.”
“Divergenţe între Rusia şi Occident în privinţa tacticii adoptate în Siria”, titrează The Wall Street Journal.
“Tacticile militare ale Rusiei din Siria diferă atât de mult de cele ale SUA și aliații săi, astfel că ar putea fi imposibil ca cele două părţi să opereze împreună, au declarat oficiali americani şi europeni, complicând eforturile de creare a unui parteneriat între Moscova și Occident împotriva Statului Islamic. Raidurile ruseşti, unele vizând grupurile rebele sprijinite de SUA, au fost mult mai puțin precise decât cele ale coaliției conduse de SUA, atunci când vine vorba de a evita daune colaterale, spun unii oficiali din Vest.”
„UE relansează procesul negocierilor de aderare a Turciei”, scrie Le Monde.
“Uniunea Europeană şi Ankara au reluat luni negocierile de aderare a Turciei la blocul comunitar, prin deschiderea unui nou capitol după mai mulţi ani de impas. Capitolul 17, referitor la politica economică şi monetară, a fost deschis luni, în cadrul unei conferinţe interguvernamentale convocate la două săptămâni după un summit extraordinar care a vizat întărirea cooperării între cele două părţi în privinţa crizei migranţilor. “Dinamica pozitivă în relaţia UE-Turcia continuă”, a comunicat pe Twitter delegaţia Turciei la Bruxelles, din care au făcut parte vicepremierul Mehmet Simsek, ministrul de externe Mevlut Cavusoglu şi cel al afacerilor europene, Volkan Bozkir. În acest fel, “numărul capitolelor deschise se ridică la 15”, a precizat ministrul de externe luxemburghez Jean Asselborn, a cărui ţară deţine preşedinţia în exerciţiu a UE, vorbind despre “un nou elan” şi despre “revitalizarea procesului de aderare” a Turciei. “Este de la sine înţeles că Uniunea are nevoie de un partener strategic care este Turcia într-un mare număr de dosare internaţionale, fie că este vorba de migraţie, lupta antiteroristă, securitatea energetică, economia, comerţul, clima, şi mă opresc aici", a enumerat ministrul luxemburghez, într-o conferinţă de presă. Turcia a început negocierile de aderare la UE în 2005, dar acestea băteau pasul pe loc din cauza opoziţiei Germaniei şi a Ciprului, mai ales.”
“Diplomaţii europeni avertizează SUA în privinşa ameninţării vizelor”, scrie dailymail.co.uk
“Diplomaţiile celor 28 de ţări membre UE au ameninţat luni Statele Unite cu eventuale represalii dacă impun din motive de securitate vize unor cetăţeni europeni care până în prezent erau exceptaţi. În urma atentatelor jihadiste de la Paris din 13 noiembrie şi în contextul luptei contra ameninţării teroriste, Camera Reprezentanţilor a adoptat săptămâna trecută, cu sprijinul administraţiei democrate, un proiect de lege ce îi va obliga pe europenii care, din 2011, au mers în Irak, Iran, Siria sau Sudan să ceară o viză în scop turistic sau profesional de scurtă durată în Statele Unite. Legea, dacă este adoptată şi de Senat, îi va viza, de asemenea, pe posesorii de dublă cetăţenie, de exemplu franco-sirieni sau britanico-sudanezi, chiar dacă nu au mers niciodată în aceste ţări. Până în prezent, cetăţenii din 38 de ţări bogate, printre care 23 de state europene, beneficiază de un program de scutire de vize, numit ESTA şi care constă în completarea unui formular pe internet. Acest lucru nu împiedică serviciile consulare americane să efectueze verificări şi să controleze intrările acestor călători pe teritoriul naţional.”