„SUA şi Rusia tocmai au susţinut o conferinţă de presă pasiv-agresivă anunţând încetarea ostilităţilor în Siria”, scrie portalul de ştiri Business Insider.
„Principalii actori ai dosarului sirian au căzut de acord, în noaptea de joi spre vineri, la München, să pună în aplicare o "încetare a ostilităţilor" parţială în Siria în termen de o săptămână şi asupra unui acces extins al ajutorului umanitar pentru populaţia civilă, a anunţat secretarul de stat american John Kerry. "Am convenit asupra unei încetări a ostilităţilor în întreaga ţară într-o săptămână", a declarat şeful diplomaţiei americane într-o conferinţă de presă. Accesul la ajutorul umanitar va trebui extins la o serie de oraşe. Negocierile inter-siriene ar trebui de asemenea "reluate cât mai curând posibil", a adăugat Kerry. "Încetarea ostilităţilor la nivel naţional" stabilită de puterile mondiale să fie implementată în Siria într-o săptămână nu se va aplica la gruparea militantă Statul Islamic, a precizat secretarul de stat american John Kerry”, mai citim în Business Insider.
“Siria: încetarea ostilităţilor într-o săptămână, într-un acord la Munchen”, titrează The Guardian, în pagina electronică.
“Parţile implicate în conflictul din Siria au ajuns la un acord de încetare a focului, care va intra în vigoare într-o săptămână”, a anunţat secretarul de Stat american, John Kerry. “Reuniunea celor 17 ţări ale Grupului Internaţional de Susţinere a Siriei ISSG de la München a avut de asemenea ca rezultat un acord pentru "accelerarea şi extinderea" livrării de ajutor umanitar cât mai curând începând de luni, a mai precizat Kerry. Secretarul de Stat american, ministrul rus de externe Serghei Lavrov şi emisarul ONU Staffan de Mistura au purtat negocieri aproape şase ore cu miniştri de externe europeni şi din Orientul Mijlociu înainte de anunţarea încetării ostilităţilor, cu câteva ore înaintea Conferinţei de Securitate de la München. Reuniunea ISSG a avut loc înaintea discuţiilor de pace programate să fie reluate pe 26 februarie la Geneva. Înalţi diplomaţi din Iran şi Arabia Saudită – puteri regionale considerate cheie pentru orice armistiţiu durabil şi tranziţie politică în Siria – au participat la discuţii. A fost prima lor întâlnire după ce aceste ţări au rupt relaţiile diplomatice la începutul lunii ianuarie. Ostilităţile pe teren în Siria s-au intensificat în ultimele zile, înaintea discuţiilor”.
“Hammond: Acordul de pace din Siria necesită o schimbare de atitudine din partea guvernului sirian şi a Rusiei”, scrie site-ul orient-news.net
“O încetare a ostilităţilor în Siria poate avea succes doar dacă Rusia îşi opreşte loviturile aeriene pentru a sprijini înaintarea forţelor guvernamentale siriene împotriva opoziţiei, a declarat ministrul britanic de Externe, Philip Hammond. "Dacă este implementat complet şi corect… acest acord va fi un pas important spre oprirea crimelor şi suferinţelor în Siria", a afirmat Hammond într-un comunicat. "Dar acordul va reuşi numai dacă există o schimbare majoră de atitudine din partea regimului sirian şi a celor care-l sprijină", a notat el. "Rusia, în special, pretinde că atacă grupări teroriste dar încă bombardează constant grupuri non-extremiste, inclusiv civili. Pentru ca acest acord să funcţioneze, aceste bombardamente trebuie oprite: nicio încetare a ostilităţilor nu va rezista dacă grupurile opoziţiei moderate continuă să fie vizate, a subliniat Hammond.”
“NATO studiază posibilitatea participării directe la coaliţia anti-jihadistă”, citim pe news.yahoo.com
“NATO studiază posibilitatea de a participa direct la coaliţia împotriva grupării jihadiste Statul Islamic, a anunţat joi şeful Pentagonului, Ashton Carter. “Analizăm posibilitatea ca NATO să se alăture coaliţiei ca membru”, a indicat responsabilul american în timpul unei conferinţe de presă desfăşurate la Bruxelles după reuniunea miniştrilor apărării din statele Alianţei. Unele dintre cele 28 de state membre participă individual la coaliţia antijihadistă condusă de SUA, dar Alianţa ca entitate a preferat până în prezent să nu se implice. “Ca nou membru, NATO ar contribui cu capacităţile sale unice, precum şi cu experienţa sa în consolidarea capacităţilor partenerilor, în instruirea trupelor terestre şi în acţiunile de stabilizare post-conflict', a explicat secretarul american al Apărării. El a precizat că detaliile posibilei implicări a NATO în operaţiunile împotriva jihadiştilor vor fi discutate de aliaţi în zilele şi săptămânile următoare.”
„Papa Francisc şi Patriarhul Kiril se întâlnesc vineri la Havana în „mare bucurie”, informează RadioVaticana.va
„Papa Francisc a plecat vineri dimineaţă de la Roma în prima sa vizită în calitate de Suveran Pontif în Mexic, care se va încheia în 18 februarie. Înainte însă va face o escală la Havana, unde va avea o întâlnire istorică cu patriarhul Bisericii ortodoxe ruse, Kiril. Papa Francisc se întâlneşte pe aeroportul Jose Marti cu patriarhul Kiril. Întâlnirea de pe aeroportul capitalei cubaneze va fi prima dintre capii Bisericilor catolică şi ortodoxă. Apoi papa se va îmbarca într-un avion al companiei Alitalia pentru a pleca spre Ciudad de Mexico, unde va fi primit de preşedintele ţării, Enrique Peńa Nieto. Jorge Bergoglio este primul papă latino-american care vizitează Mexicul şi timp de şase zile el se va deplasa în patru state: Estado de México, Chiapas, Michoacán şi Chihuahua şi va vizita şase oraşe. În timpul şederii sale în Mexic, Papa Francisc va oficia cinci liturghii, un Angelus şi şapte predici şi va fi înconjurat în orice moment de un amplu dispozitiv de securitate, implicând desfăşurarea a 13.000 de poliţişti federali.”
“Christine Lagarde, unic candidat la şefia FMI”, scrie Le Monde.
“Fostul ministru de Finanţe francez, Christine Lagarde este singurul candidat la postul de director general al Fondului Monetar Internaţional, potrivit unui comunicat de presă publicat de instituţia financiară internaţională. Actualul mandat de cinci ani al lui Christine Lagarde expiră în luna iulie, iar desemnarea sa pentru un nou mandat este practic asigurată, în condiţiile în care până miercuri seara, când a expirat termenul limită pentru depunerea candidaturilor, nu a apărut niciun alt contracandidat. Lagarde şi-a anunţat oficial candidatura în data de 22 ianuarie şi până acum a primit sprijinul mai multor state din Europa, America de Nord şi America Latină. Consiliul de Administraţie al FMI urmează să o audieze pe Lagarde pentru a putea lua o decizie "cât mai rapid posibil". Desemnarea oficială a lui Christine Lagarde pentru un nou mandat în fruntea FMI ar urma să fie făcută până la începutul lunii martie.”
“SUA: Ocuparea ilegală a unui parc natural din Oregon s-a încheiat după ce ultimii militanţi s-au predat”, titrează The New York Times.
“Ultimii militanţi într-un parc natural din statul american Oregon s-au predat joi, marcând sfârşitul a 40 de zile de ocupaţie de către o mişcare armată antiguvernamentală, în timpul căreia un militant a fost ucis într-un schimb de focuri cu forţele de ordine. Poliţia federală FBI a anunţat "reţinerea fără niciun incident a ultimilor ocupanţi ai parcului naţional Malheur. Ocuparea parcului, o rezervaţie naturală situată într-o regiune retrasă a statului Oregon, a început la 2 ianuarie după o manifestaţie în sprijinul a doi crescători de vite locali, condamnaţi la închisoare pentru incendierea unor terenuri federale. Cei doi fermieri s-au prezentat de bunăvoie la penitenciar pentru a-şi executa pedeapsa şi s-au desolidarizat de ocuparea parcului.”