"SUA întăresc Estul Europei pentru a-l descuraja pe Putin”, titrează The New York Times
„Președintele Obama intenționează să crească în mod substanțial desfășurarea de arme grele, vehicule blindate și alte echipamente pentru țările NATO din Europa Centrală și de Est, o mişcare despre care oficialii administraţiei spun că are drept scop descurajarea Rusiei. Casa Albă intenționează să aloce pentru armament și echipamente peste 3,4 miliarde de dolari suplimentar faţă de cheltuielile militare în Europa în 2017, au declarat mai mulți oficiali, de patru ori mai mult decât bugetul actual de 789 de milioane de dolari. Armele și echipamentele vor fi folosite de forțele americane și NATO, asigurându-se astfel că alianța poate menține o luptă completă în regiune, în orice moment. "Această măsură reflectă un răspuns pe termen lung la un mediu de securitate schimbat în Europa. Reflectă o situație nouă, în cazul în care Rusia devene un actor mult mai dificil." Nu este clar modul în care Rusia va reacționa la prezența militară fortificată de-a lungul flancului estic al NATO. De anul trecut, guvernul lui Putin încearcă să detensioneze relaţiile cu Occidentul. Oficialii au declarat că guvernul rus doreşte ca Statele Unite și Europa să suspende sancțiunile economice, sugerând că tensiunile după noile angajamente militare nu vor escalada”, mai scrie New York Times.
„OMS declară virusul Zika Urgenţă Globală de Sănătate Publică”, titrează The Wall Street Journal.
“Organizaţia Mondială a Sănătăţii consideră că răspândirea virusului Zika, transmis prin înţepătura unei specii de ţânţar, constituie ''o urgenţă globală de sănătate publică'' întrucât poate fi corelată cu creşterea numărului de nou-născuţi cu malformaţii congenitale înregistraţi în Brazilia în ultima vreme. La finalul unei reuniuni a comitetului de urgenţă, directorul general al OMS, Margaret Chan, a declarat presei că este nevoie de un răspuns coordonat la nivel mondial pentru această problemă, dar a afirmat că nu este necesară impunerea unor restricţii comerciale sau de călătorie. OMS a primit recomandarea privind desemnarea virusului Zika drept o "urgenţă globală" din partea unui comitet de experţi independenţi. Această decizie creează cadrul unei acţiuni internaţionale rapide şi fixează noi priorităţi de cercetare. Brazilia, ţara cea mai afectată de virusul Zika, a tras semnalul de alarmă în luna octombrie, în faţa unui număr neobişnuit de mare de cazuri de microcefalie în nord-estul ţării. De atunci, în această ţară au fost înregistrate 270 de cazuri confirmate de microcefalie şi aproape 4.000 de cazuri suspecte, faţă de doar 147 în 2014. În Europa şi în America de Nord, zeci de cazuri de infecţie cu virusul Zika au fost raportate în rândul celor care se întorceau din concediu sau din călătorii de afaceri din ţările afectate de epidemie.”
“Ted Cruz câştigă scrutinul republican din Iowa, democraţii sunt divizaţi”, scrie Le Monde.
“Senatorul ultraconservator de Texas Ted Cruz a câştigat luni alegerile primare republicane în statul american Iowa. Miliardarul Donald Trump şi senatorul Marco Rubio concurează la mică distanţă unul de altul pentru locul al doilea. Potrivit primelor rezultate difuzate de televiziunile americane, Ted Cruz a obţinut în jur de 28 % din voturi în acest stat rural, primul care a votat pentru a-l desemna pe candidatul fiecărui partid în cursa pentru preşedinţie. În faţa susţinătorilor săi, Ted Cruz – care a beneficiat de voturilor adepţilor Bisericii evanghelice, 63 % dintre alegători în Iowa – şi-a început discursul invocându-l pe Dumnezeu, iar apoi a lansat: “Viitorul preşedinte al SUA nu va fi ales de canalele media, de establishment-ul de la Washington, de lobbyşti, ci de popor, poporul American”. Donald Trump, multă vreme în fruntea sondajelor, a primit circa 24 % din voturi, urmat îndeaproape de Marco Rubio, cu 23 %. Donald Trump, care a suscitat polemici prin poziţia sa antiimigraţie şi antimusulmană, i-a mulţumit lui Ted Cruz, recunoscând că nu este decât al doilea, şi a lansat: “Sunt onorat, sunt onorat”. Ţinta sa este de acum statul New Hampshire, unde vor avea loc următoarele alegeri primare, în 9 februarie. El a promis victorie susţinătorilor săi.”
“Alegeri primare democrate în SUA: Clinton şi Sanders, umăr la umăr”, scrie The Guardian.
“Bernie Sanders a afirmat că este la "cvasiegalitate" cu rivala sa Hillary Clinton în alegerile primare democrate din statul american Iowa în vederea învestirii la alegerile prezidenţiale. Luni la miezul nopţii, fosta şefă a Departamentului de Stat al SUA obţinuse 49,8% din voturile democraţilor, faţă de 49,6% pentru Bernie Sanders, conform numărării sufragiilor în 94 % din circumscripţii. "Locuitorii din Iowa au trimis un mesaj foarte profund establishment-ului politic, establishment-ului economic şi establishment-ului canalelor media", a declarat Sanders. El a susţinut în faţa partizanilor săi sloganul democratic "o persoană – un vot. Nu miliardari care cumpără alegeri." Hillary Clinton, considerată favorită pe plan naţional, a evitat să-şi clameze victoria, declarându-se doar "entuziastă la ideea dezbaterii cu senatorul Sanders în cea mai buna manieră de a duce lupta pentru America". "Noi trebuie să fim uniţi, viziunea şi candidaţii republicani ne-ar diviza", a declarat ea în faţa susţinătorilor proprii. "Să câştigăm acum învestitura", a lansat Hillary Clinton.”
“WhatsApp a ajuns la 1 miliard de utilizatori”, scrie BBC.com
“Populara aplicaţie de mesagerie pentru telefonul mobil WhatsApp a anunţat luni seară că a depăşit pragul simbolic de un miliard de utilizatori, ceea ce înseamnă că şi-a dublat audienţa de la preluarea de către Facebook la începutul lui 2014. “Începând de astăzi 1 miliard de persoane utilizează WhatsApp. Aproape o persoană din şapte din întreaga lume utilizează WhatsApp în fiecare lună pentru a rămâne în contact cu cei apropiaţi, cu prietenii şi cu familia”, a informat grupul într-un mesaj publicat pe blogul său oficial. Prioritatea anunţată de fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, atunci când a preluat WhatsApp, în ceea ce a fost cea mai mare achiziţie derulată de reţeaua de socializare, a fost creşterea numărului de utilizatori. Înainte de a fi preluată de Facebook, WhatsApp avea 450 de milioane de utilizatori lunari activi şi realiza vânzări anuale de doar 10,8 milioane de dolari, majoritatea generate graţie abonamentului anual de 0,99 dolari. Luna trecută, însă, Facebook a informat că va renunţa la abonamentul anual de un dolar iar WhatsApp va deveni un serviciu gratuit. În 2014, Facebook a acceptat să plătească peste 19 miliarde de dolari pentru a prelua WhatsApp, un preţ şocant la acea dată având în vedere faptul că era vorba de o companie tânără şi de dimensiuni reduse la acea dată. Tranzacţia s-a încheiat anul trecut iar în final Facebook a plătit un preţ de aproximativ 22 de miliarde de dolari din cauza evoluţiei acţiunilor WhatsApp.”