“Cel putin 14 persoane au murit in sudul Californiei, in urma unor puternice schimburi de focuri. Cei doi suspecti au fost ucisi”, scrie portalul de stiri Business Insider.
“Poliţia americană a ucis doi atacatori, un bărbat şi o femeie, care au omorât 14 persoane şi au rănit alte 17 după ce au deschis focul în timpul unei petreceri la Inland Regional Center, un centru de servicii sociale pentru persoane cu dizabilităţi din oraşul San Bernardino, în California. Câteva ore mai târziu, poliţia care îi urmărea pe atacatori a deschis focul asupra unui vehicul de teren, la aproximativ trei kilometri de locul atacului, iar un bărbat şi o femeie îmbrăcaţi în ţinute paramilitare, cu arme de asalt, pistoale si care probabil transportau explozivi au fost ucişi, a anunţat comandantul poliţiei din San Bernardino, Jarrod Burguan. Preşedintele Barack Obama a fost informat despre situaţie şi a cerut să fie ţinut la curent cu dezvoltarea evenimentelor, a anunţat un oficial de la Casa Albă. Acesta este cel mai grav atac armat din SUA după cel de la o şcoală din Newtown, Connecticut, din urmă cu trei ani, care s-a soldat cu moartea a 26 de copii şi adulţi”, mai scrie Business Insider.
“Trista rutina a atacurilor din SUA”, scrie Le Monde.
“Preşedintele american Barack Obama a adresat condoleanţe familiilor victimelor atacului armat din oraşul californian San Bernardino şi a deplâns scenele care se repetă pe întreg teritoriul Statelor Unite şi sunt "fără echivalent în lume". "Sunt măsuri pe care le-am putea lua, nu pentru a elimina toate aceste atacuri armate, dar pentru a ameliora şansele ca ele să nu se producă atât de frecvent", a declarat Barack Obama la postul CBS, vorbind despre legi "de bun simţ" asupra controlului armelor. "Niciodată nu ar trebui să considerăm că aceasta face parte din cursul normal al lucrurilor", a ţinut să menţioneze preşedintele american care doreşte de multă vreme înăsprirea legislaţiei privind armele, dar se loveşte de opoziţia Congresului dominat de republicani. "Nu cunoaştem încă motivaţiile agresorilor, dar ce ştim este că sunt măsuri pe care le putem lua pentru ca americanii să fie mai în siguranţă", a afirmat Barack Obama, lansând din nou un apel la unitate pe această temă, "dincolo de clivajele politice". În urmă cu o săptămână, preşedintele Statelor Unite a denunţat, în termeni identici, lipsa de acţiune a Congresului în acest sens, după un atac armat la un centru de planning familial în Colorado.”
“Raiduri aeriene in Siria. Primele bombardamente britanice impotriva ISIS”, titreaza The Guardian, in pagina electronica.
“Marea Britanie a lansat joi dimineata primele lovituri aeriene în Siria, contra poziţiilor grupării Statul Islamic, la câteva ore după unda verde din partea parlamentului, a anunţat Ministerul Apărării. Avioane Tornado ale Royal Air Force au "efectuat prima operaţiune ofensivă deasupra Siriei în cursul căreia au lansat o serie de lovituri", a subliniat un purtător de cuvânt al ministerului. "Parlamentul a luat o decizie bună pentru a păstra securitatea ţării – acţiunea militară în Siria face parte dintr-o strategie mai largă", şi-a exprimat bucuria David Cameron pe contul său de Twitter. Preşedintele american Barack Obama, care conduce coaliţia aliaţilor în Siria, a salutat votul. "De la declanşarea campaniei împotriva ISIS, Marea Britanie a fost unul dintre partenerii noştri cei mai preţioşi", a dat el asigurări într-un comunicat, subliniind că Statele Unite aşteaptă cu nerăbdare ca forţele aeriene britanice să se alăture operaţiunilor din Siria.”
“Nou val de arestari in scandalul de coruptie de la FIFA”, titreaza The New York Times.
“Autoritățile elvețiene au început o nouă serie de arestări joi dimineata în cadrul anchetei de corupție în fotbalul internațional, condusă de oficiali din Statele Unite. Mai mult de 10 persoane este de asteptat sa fie puse sub acuzare, au declarat oficialii cu atributii in aplicarea legii. Cel puțin o parte din arestările de joi dimineata au avut loc în același hotel de lux unde alți oficiali FIFA au fost arestați în luna mai. Poliția elvețiana a intrat in hotelul Baur au Lac, pe o usa secundara la 6 dimineata, ora locala. Un manager de hotel le-a spus turistilor aflati in hol să părăsească proprietatea din cauza "unei situații extreme." Actuali si fosti oficiali din fotbal sunt acuzati de înșelătorie, spălare de bani și fraudă, au declarat autoritățile. Noile acuzații lovesc lideri ai fotbalului din America Centrala si de Sud. Alfredo Hawit din Honduras și Juan Ángel Napout din Paraguay se afla printre cei arestati in aceasta dimineata. Hawit este președintele CONCACAF, Confederația regionala care include America de Nord și Centrală și Caraibe. Napout este președintele CONMEBOL, Confederația din America de Sud. Ambii sunt vicepresedinti FIFA și membri ai Comitetului Executiv.”
„UE investigheaza McDonalds”, titreaza The Wall Street Journal.
„McDonalds devine al a 4-a companie multinationala din SUA care este vizata de autoritățile de reglementare ale Uniunii Europene, ca parte a unei investigații privind presupuse afaceri fiscale ilegale, au declarat două persoane familiare cu problema. Comisia Europeană, autoritatea de reglementare antitrust a UE este de așteptat să anunțe joi că a deschis o ancheta pentru a stabili dacă regimul fiscal al lanțului fast-food in Luxemburg încalcă legislația UE, au spus cele doua surse.”
„Dilma Rouseff: Procedura de destituire contra presedintelui Braziliei”, citim in publicatia germana Der Spiegel.
„Preşedintele Camerei Deputaţilor din Brazilia, Eduardo Cunha, a lansat o procedură de destituire contra preşedintelui de stânga al Braziliei, Dilma Rousseff, bazată pe acuzaţii de falsificare a conturilor de stat în 2014 şi 2015. "Acesta înseamnă autorizarea deschiderii procedurii, nu pentru judecata pe fond, care îi revine comisiei speciale a Camerei inferioare ce va putea să o accepte ori să o respingă", a declarat în cursul unei conferinţe de presă Eduardo Cunha, adversar înverşunat al Dilmei Rousseff.”