„Şeful comunităţii de Intelligence din SUA: ISIS poate organiza în SUA atacuri în stil Europa”, scrie CNN.com
„Gruparea Statul Islamic este capabilă să comită în Statele Unite atacuri comparabile cu cele de la Paris şi Bruxelles, a estimat miercuri coordonatorul agenţiilor de Informaţii americane, James Clapper, într-un interviu la CNN. “Ei au această capacitate”, a declarat coordonatorul a 17 agenţii de informaţii din SUA. “Acesta este un lucru care ne îngrijorează foarte mult în Statele Unite, că ei pot pregăti un raid aşa cum au făcut-o la Paris sau Bruxelles”, a adăugat Clapper. Atacurile de la Paris, în diferite cartiere ale capitalei franceze şi pe Stade de France, la 13 noiembrie 2015, au făcut 130 de morţi. Cele de la Bruxelles la 22 martie 2016, în metrou şi aeroport, 32 de morţi. Aceste atacuri revendicate de Statul Islamic par să aibă legătură cu aceeaşi celulă a organizaţiei jihadiste. Dar alţi responsabili americani, intervievaţi de asemenea de CNN în cadrul aceluiaşi program, nu sunt chiar de aceeaşi părere. “Aici, în Statele Unite, avem de-a face cu o ameninţare mai mică decât în Europa”, a estimat mai ales preşedintele Barack Obama. În interviul acordat James Clapper a avertizat de asemenea că lumea nu va termina cu extremismul islamist atât timp cât persistă dezechilibrele economice şi socio-economice fundamentale şi zonele scăpate de sub controlul statului. Fără un răspuns mai eficient la aceste probleme fundamentale, “cred că vom lupta pentru o lungă perioadă de timp, fie împotriva grupării Statul Islamic sau a altor grupuri”, a asigurat James Clapper. Alte grupuri extremiste se vor naşte din gruparea Statul Islamic, în acelaşi mod în care SI s-a născut din mişcarea Al Qaida, a explicat James Clapper. “Cred că vom fi într-o perpetuă stare de suprimare a acestor grupuri", a mai spus oficialul american pentru CNN.
“O înregistrare video arată că moartea unui Navy Seal a fost rezultatul unor luptei intense cu ISIS”, titrează The Guardian în pagina electronică.
“O înregistrare video obţinută de Guardian arată luptele grele duse de forţele speciale din SUA, comandourile kurde şi luptătorii Statului Islamic în această săptămână, confruntare în care un memtru al Navy Seal a fost ucis. Înregistrarea – realizată cu un telefon mobul în Timpul luptelor care au durat o jumătate de zi – inregistrarea care arată încă o dată că militari americani sunt angajaţi în lupte intense în Irak. Furnizată publicaţiei britanice de un locotenent dintr-o unitate de elită a kurzilor Peshmerga, înregistrarea arată mai multe vehicule care sosesc sub un tir puternic în apropiere de Tel Osqof, un oraș creștin situat la aproximativ 30 kilometri nord de Mosul. Pe fondul schimbului de focuri, luptătorii Peshmerga și cel puțin 6 soldați americani se adăpostesc în spatele unui camion, pe un drum ce duce în oraș. Unul dintre americani pare să spună "Nu am armă", în timp ce altul îi răspunde: "Am o armă aici.”
„Kerry cere tuturor părților implicate să respecte armistiţiul de 48 de ore din oraşul sirian Alep”, scrie Deutsche Welle.
„Regimul sirian şi-a anunţat intenţia de a respecta începând de joi un armistiţiu de 48 de ore la Alep în nordul ţării, al doilea oraş ca mărime din Siria, unde peste 280 de persoane au fost ucise de la reluarea ostilităţilor pe 22 aprilie. ”Un armistiţiu va fi pus în aplicare la Alep timp de 48 de ore începând de joi la 1.00 ora locală”, potrivit unui comunicat al comandamentului forţelor armate publicat de agenţia oficială de presă SANA şi televiziunea de stat. Anterior în aceeaşi zi, Departamentul de Stat a anunţat că Statele Unite şi Rusia au convenit să restabilească armistiţiul între regim şi rebeli în provincia Alep şi oraşul cu acelaşi nume supus de la 22 aprilie unor lupte intense. Un calm precar domnea în timpul zilei de miercuri în oraşul divizat între sectoare controlate de rebeli şi sectoare proregim, după bombardamente nocturne consecutive şi lupte grele marţi, cele mai violente după mai mult de un an. Washingtonul şi Moscova au negociat de la începutul săptămânii o reînnoire a acordului de încetare a ostilităţilor care a fost respectat timp de mai multe săptămâni de la intrarea în vigoare la 27 februarie. De la reluarea ostilităţilor la Alep pe 22 aprilie, 284 de persoane, dintre care 57 de copii şi 38 de femei, au fost ucise în violenţele marcate de raiduri aeriene intensive ale regimului şi bombardamente cu artileria grea ale rebelilor, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului.”
„Rusia spune ca va crea trei noi divizii pentru a contracara mutarea NATO”, titrează The Wall Street Journal.
“Ministerul rus al Apărării va crea două divizii noi în districtul militar Vest şi o divizie în districtul militar Sud pentru a contracara creşterea capacităţilor NATO la frontierele Federaţiei Rusiei, a declarat miercuri ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu. “Ministerul Apărării a adoptat o serie de măsuri pentru contracararea creşterii forţelor NATO în imediata apropiere a frontierelor ruse”, a indicat Şoigu, miercuri, într-o reuniune a ministerului. Astfel, două noi divizii vor fi desfăşurate până la sfârşitul anului la frontiera de vest a Rusiei şi una în sudul ţării. La ora actuală sunt în curs de desfăşurare măsuri pentru amenajarea bazelor unde vor fi instalate aceste trei noi structuri, a mai spus generalul Şoigu. Ministrul Şoigu anunţase încă în ianuarie crearea a trei noi divizii în vestul Rusiei. Mai târziu s-a aflat că o unitate motorizată va fi desfăşurată la Rostov pe Don, în sud, iar altele două în regiunile Smolensk, din vest şi Voronej, din sud-vest. Fiecare din cele trei divizii, aşa cum s-a anunţat anterior, va avea aproximativ 10.000 de persoane în componenţa sa. Această nouă declaraţie a lui Şoigu survine după ce secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunţat o consolidare a capacităţilor Alianţei în Est, care s-ar putea traduce prin desfăşurarea sub formă de rotaţie a patru batalioane cu echipamentele asociate în ţările baltice şi în Polonia. SUA vor, de altfel, să desfăşoare – prin rotaţii succesive – o brigadă blindată în Europa de Est – 4.200 de soldaţi – din februarie 2017 şi prevăd creşterea de patru ori în anul următor, la 3,4 miliarde de dolari, a cheltuielilor destinate întăririi prezenţei militare americane în Europa.”
„Dl. Kasich l-a lăsat singur pe dl. Trump în cursa pentru candidatura republicană”, scrie Le Monde.
“Donald Trump nu mai are oficial niciun adversar în cursa pentru învestitura republicană pentru Casa Albă după retragerea oficială miercuri a guvernatorului de Ohio, John Kasich. “În timp ce îmi suspend campania azi, sunt convins, cu o credinţă profundă, că Domnul mă va ghida pe calea cea bună”, a declarat John Kasich la Columbus, în Ohio, confirmând informaţiile mass-media americane din timpul zilei. Guvernatorul moderat republican, apreciat în statul său, nu l-a menţionat pe Donald Trump în discursul ţinut şi nu a declarat că îl sprijină. El a abandonat cursa la mai puţin de 24 de ore după senatorul de Texas Ted Cruz, în urma victoriei lui Donald Trump în alegerile primare din Indiana marţi. Miliardarul newyorkez este acum singurul candidat într-o cursă ce număra la început până la 17 candidaţi republicani. Cu toate că nu a obţinut încă majoritatea de 1.237 delegaţi necesari pentru învestitură, el i-ar obţine la ultimele scrutine ce vor avea loc până la 7 iunie, aşa cum a fost planificat, în pofida retragerii celorlalţi candidaţi. Convenţia naţională republicană va avea loc la Cleveland, în Ohio, între 18 şi 21 iulie.”