REVISTA PRESEI INTERNAŢIONALE – Austria este noua ţară lovită de criza imigranţilor

“Criza migranţilor din Europa pune în pericol frontierele deschise”, titrează The Wall Street Journal.

“Marea întrebare în aflată pe buzele tuturor în weekend-ul trecut la reuniunea grabnică a țărilor europene de-a lungul ultimei rute a migranţilor spre Germania a fost: Care este viitorul frontierelor deschise în Europa. După ce Serbia, Croaţia şi Slovenia au început să ia măsuri pentru a organiza fluxul de migranţi ce vin în Europa pe aşa-numita rută a Balcanilor, blocajele care s-au format anterior la graniţele dintre ele s-au mutat acum la frontiera sloveno-austriacă, unde mii de persoane au petrecut noaptea de miercuri spre joi de ambele părţi ale graniţei. Conform agenţiei slovene de presă STA, după ce în cursul nopţii au venit dinspre Croaţia trei trenuri pline cu migranţi, joi dimineaţă la ora locală 06:00 în tabăra slovenă de refugiaţi de la Sentilj se aflau 4.271 de migranţi care aşteptau permisiunea să intre în Austria, cu obiectivul a-şi continua mai departe călătoria către alte state din vestul Europei, mai ales Germania. Cum această tabără este plină, mulţi migranţi au fost duşi în tabere improvizate şi care nu sunt prevăzute cu încălzire. Şi de cealaltă parte a frontierei, în zona localităţii austriece Spielfeld, circa 4.000 de migranţi au dormit în corturi de campanie, de asemenea fără încălzire. Miercuri după-amiază în acest punct se aflau circa 6.000 de persoane, dintre care numai 2.000 au fost transferate către alte tabere din Austria. În urma presiunilor Comisiei Europene, Serbia, Croaţia şi Slovenia au început să colaboreze efectiv pe teren pentru a organiza fluxul de migranţi, astfel încât să se evite trecerea haotică a graniţelor. Dar în timp ce aceste ţări par să fi reuşit – cel puţin pentru moment – să se coordoneze, blocajele de la graniţa sloveno-austriacă arată că acum deficienţele de organizare apar în Austria, care în plus a anunţat marţi, prin vocea ministrului de interne Johanna Mikl-Leitner, că va ridica un gard la frontiera cu Slovenia”, mai scrie Wall Street Journal.

“Rivalitatea dintre Iran şi Arabia Saudită pune în pericol negocierile privind Siria”, citim în The New York Times.

“Miniştrii afacerilor externe ai Statelor Unite, Rusiei, Turciei şi Arabiei Saudite s-au întâlnit joi seară la Viena pentru a lucra la o soluţie politică la criza din Siria. Această reuniune, care a fost precedată de o întâlnire între şeful diplomaţiei americane John Kerry şi omologul său iranian Mohammad Javad Zarif, este urmată vineri în capitala Austriei de o reuniune lărgită cu participarea altor diplomaţii regionale şi europene, dintre care Iranul, pentru a evoca perspectivele unei soluţionări a crizei din Siria, unde război civil a făcut peste 250.000 de morţi din 2011. Este pentru prima dată când Iranul şiit, care sprijină militar şi financiar regimul preşedintelui Bashar al-Assad, este reprezentat într-o reuniune internaţională asupra Siriei. Până acum Statele Unite şi Arabia Saudită, care susţin rebeliunea majoritar sunită, au refuzat ca Teheranul să participă la proiecte de negocieri. "Acum este timpul să i se acorde Iranului un loc la masă", a estimat Kerry joi la Viena. Intervievat de BBC, ministrul de externe saudit, Adel al-Jubeir, a asigurat cu toate acestea că nu are nicio îndoială că preşedintele al-Assad ar trebui să părăsească puterea, o problemă ce îi divizează pe actorii dosarului. "El va pleca fie după un proces politic, fie după ce va fi răsturnat prin forţă", a declarat ministrul saudit.”

“Pentagon: “Suntem în război în Irak”, scrie portalul de ştiri american Business Insider.

“Pentagonul a recunoscut că trupele americane sunt angajate "în luptă" în Irak, după ce anterior anunţase că misiunea militarilor SUA este una de instruire și asistență acordată forțelor de securitate irakiene împotriva militanţilor Statului Islamic. Colonelul Steve Warren, purtător de cuvânt al Pentagonului a declarat: "Suntem în luptă Adică, desigur, aceasta este o zonă de conflict. Este un război în desfăşurare în Irak… Noi suntem aici.”

“Marea Chinei de Sud: China avertizează că Statele Unite ar putea declanşa un război în urma actelor provocatoare”, scrie The Guardian, în pagina electronică.

“China a avertizat Statele Unite că "actele sale periculoase și provocatoare" în Marea Chinei de Sud ar putea duce la "un incident minor care stârnește un război". Amiralul Wu Shengli, comandantul flotei navale militare chineze l-a avertizat pe omologul său american, amiralul John Richardson în timpul discuțiilor avute într-o videoconferinţă privind dezamorsarea tensiunilor în regiune. "În cazul în care Statele Unite continuă cu acest tip de acte periculoase, provocatoare, ar putea apărea o situație serioasă între ambele părți pe mare și în aer, sau chiar un incident minor care poate fi o scânteie de război," a declarat Wu. "Sper ca partea americană prețuiește situație bună dintre marina China și cea a SUA, care nu s-a construit cu uşurinţă și cred că partea americană va avea grijă ca acest tipuri de incidente nu se vor mai întâmpla ", a declarat amiralul Wu Shengli.”

„Finalul Legii copilului unic în China: o decizie care se impunea”, scrie Le Monde.

„China a anunţat oficial încetarea politicii copilului unic şi toate cuplurile chineze vor avea dreptul să aibă doi copii, potrivit unui comunicat difuzat de Partidul Comunist Chinez. Această decizie istorică survine în urma unei relaxări a acestei politici în urmă cu doi ani, când Beijingul le-a permis cuplurilor de chinezi să aibă doi copii dacă unul dintre părinţi era copil unic. Măsura adoptată este menită să îndepărteze preocupările privind dezechilibrul dintre populaţia de sex feminin şi cea de sex masculin şi să combată îmbătrânirea populaţiei. Anunţul, ce pune capăt a 35 de ani de politică criticată deseori pentru abuzuri – cu ar fi avorturile impuse – era aşteptat după numeroase apeluri în acest sens din partea unor experţi chinezi de la agenţii oficiale sau institute de cercetare. Decizia a fost luată în cursul celei de-a cincea plenare a Comitetului Central al PCC, ce s-a încheiat joi, după patru zile de lucrări consacrate adoptării celui de-al 13-lea plan cincinal 2016-2020. Minorităţile din China nu sunt supuse politicii de limitare a naşterilor, iar chinezii din mediul rural au dreptul să aibă doi copii dacă primul născut este fetiţă.”