“D-na Jo Cox, parlamentar britanic, a fost asasinată, fapt ce aruncă dezbaterea privind Brexit în dezordine”, titrează The Wall Street Journal.
“Deputata britanică pro-UE Jo Cox, membră a Partidului Laburist, de opoziţie, a murit după ce a fost atacată la Birstall, în nordul Angliei, a anunţat poliţia locală, cu o săptămână înainte de referendumul privind ieşirea sau rămânerea ţării în Uniunea Europeană. Jo Cox a murit după ce a fost împuşcată şi înjunghiată de mai multe ori după o întâlnire în circumscripţia unde era aleasă. Poliţia a precizat că în zonă a fost arestat un bărbat de 52 de ani. Aleasă în 2015, Joe Cox era mamă a doi copii. Premierul britanic David Cameron a transmis pe Twitter că moartea lui Joe Cox este o tragedie. “Ea a fost un membru angajat şi implicat al parlamentului”, a adăugat prim-ministrul”, mai scrie Wall Street Journal.
”Asasinarea lui Jo Cox: şoc şi durere după morțea unui membru al Parlamentului", titrează The Guardian, în pagina electronică.
“Soțul îndoliat al lui Jo Cox, parlamentara laburistă împușcată şi înjunghiată mortal, le-a cerut oamenilor să lupte împotriva "urii care a ucis-o", în timp ce poliţiştii investigează dacă asasinarea ei are motivaţie politică. În vâstă de 41 de ani şi mamă a doi copii mici, Jo Cox a fost victima unui atac comis la lumina zilei în faţa circumscriptiei West Yorkshire, din care făcea parte, de un bărbat care, potrivit a doi martori, ar fi strigat în timpul atacului "Marea Britanie mai întâi!". Primul asasinat comis asupra unui parlamentar în timpul mandatului de când irlandezii republicani l-au omorât pe Ian Gow în 1990 a năucit Westminster și a dus la suspendarea până sâmbătă a campaniei electorale pentru referendumul de săptămâna viitoare. Cox luase parte miercuri la un eveniment important de campanie în favoare menţinerii în UE a Marii Britanii, desfăşurată pe fluviul Tamisa. Poliția a arestat un bărbat în vârstă de 52 de ani, numit de localnici Thomas Mair, care a fost descris ca folosind un pistol "de modă veche" și un cuțit în timpul atacului, survenit cu puțin timp înainte de ora locală 13. Martorii oculari au spus că atacatorul s-a apropiat de Jo Cox în faţa bibliotecii publice din Birstall. A acostat-o şi a împușcat-o de trei ori, apoi a înjunghiat-o în mod repetat. Fostul lucrător în serviciile de caritate, Jo Cox a fost declarată moartă la ora locală 13:48 de un echipaj medical venit de urgenţă la faţa locului.”
„Dupa asasinarea lui Jo Cox, presa britanică denunță un "atac împotriva democrației", scrie Le Monde.
„Un atac împotriva umanității, idealismului și a democrației…" The Guardian descrie pe larg incidentul care a dus la moartea lui Jo Cox, parlamentar britanic laburist ucis, joi, la Birstall, în Anglia. "Jo a fost un membru profund implicat în partidul său, precum și modul în care politica poate face diferenta nu doar aici, ci şi în întreaga lume", scrie jurnalista Laura Kuenssberg pe site-ul BBC. Yorkshire Post a salută memoria "fiicei, mamei şi femeii politician, care a încercat să facă tot posibilul pentru toţi cei cu care s-a întâlnit în timpul vieții sale scurte." Pentru cotidianul local, Jo Cox a întruchipat această "nouă generație de parlamentari care doresc să restabilească încrederea distrusă de alții", " relația dintre Westminster și alegători nu a fost niciodată atât de tensionată." În The Independent, Sadi Khan, noul primar laburist din Londra relatează primele sale întâlniri cu ceea ce nu era încă membru al Parlamentului, dar și-a petrecut primii ani ai carierei sale lucrând pentru organizațiile non-guvernamentale: "Am știut că are pasiune pentru dreptate socială și egalitate în Parlament și că va lupta din greu pentru comunitatea sa în Westminster, aşa cum a făcut-o pentru mulți alții din întreaga lume. "O femeie animată de un ideal", a spus Guardian:" O societate în care oamenii se pot simți bine în diferențele dintre ei." O parte esențială a democrației noastre constă în faptul că oamenii au acces deplin și liber la reprezentanţii lor", spune parlamentarul conservator Andrew Mitchell, într-un omagiu adus doamnei Cox, publicat pe site-ul Telegraph.”
„Catastrofă în sondaje: Trump se prăbușeşte”, citim în publicaţia germană Der Spiegel.
“El își imaginează toate acestea într-un stil foarte mare. Vedetelor sportive, cântăreți, actori. Toți trebuie să vină spre el, iar el vrea să aibă mai multe discursuri. Cu toate acestea, nimeni nu vrea să sărbătorească în partid. Motivul: Cifrele lui Donald Trump sunt dezastruoase. Trei mari studii au fost publicate în această săptămână, iar toate acestea au reprezentat vești proaste pentru miliardar. Potrivit Bloomberg, Trump este in prezent cu 12 puncte procentuale în spatele lui Hillary Clinton. Potrivit Reuters, diferenţa este de 9 puncte, potrivit CBS News, 6 puncte. În toate sondajele recente, Trump rămane sub 40 la sută.”
„Zeci de diplomaţi americani îi cer lui Obama să acţioneze împotriva regimului Assad în Siria”, titrează The New York Times.
„50 de diplomaţi americani au format un grup “dissident” cerând ca Statele Unite ale Americii să lanseze o acţiune militară împotriva regimului de la Damasc. Departamentul de Stat, condus de secretarul de stat John Kerry, a recunoscut joi seara existenţa unei telegrame diplomatice scrisă de un grup de angajaţi ai departamentului cu privire la situaţia din Siria”. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, John Kirby, a refuzat să dezvăluie conţinutul exact al acestei telegrame diplomatice, New York Times afirmă că această telegramă solicită în mod explicit lovituri militare americane împotriva regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad. “Examinăm în prezent această telegramă care a apărut foarte recent”, a afirmat Kirby. Potrivit publicaţiei, telegrama este un scurt memorandum semnat de 50 de diplomaţi şi angajaţi ai Departamentului de Stat american. Semnatarii telegramei solicită recurgerea la lovituri cu rachete sau cu drone americane. Telegrama consideră evidentă şi incontestabilă logica morală de a acţiona pentru a pune capăt numărului mare de victime şi suferinţelor în Siria după cinci ani de război teribil”, potrivit New York Times. Potrivit ziarului american, responsabilii americani critică în telegramă “status quo-ul din Siria care va continua să provoace situaţii din ce în ce mai grave din punct de vedere umanitar, diplomatic şi al terorismului”. Strategia preşedintelui Obama în conflictul sirian a provocat una dintre cele mai importante controverse asupra politicii externe în dublul său mandat. Washingtonul conduce o coaliţie militară internaţională care a lansat 13.000 de bombardamente aeriene începând cu vara anului 2014 împotriva grupării jihadiste Stat Islamic în Siria şi Irak.”