„Identificarea celor trei atacatori sinucigași care au ucis cel puțin 31 de morți și 250 de răniți, în aeroport și o stație de metrou din Bruxelles, a confirmat suspiciunile investigatorilor: atacurile din 13 noiembrie din Franța și cele din capitala belgiană, patru luni mai târziu, au fost comise de aceeași celulă franco-belgiană al cărei nucleu s-a format acum peste un an în jurul figurii lui Abdelhamid Abaaoud. Cei trei atentatori sinucigași de la Bruxelles, toți de naționalitate belgiană, fac parte dintre suspecții cei mai căutați în ancheta atacurilor din 13 noiembrie. Cu toate acestea, această celulă este departe de a fi neutralizată. Potrivit datelor obhţinute de Le Monde, doi posibili complici, a căror identitate este în continuare necunoscută sunt căutaţi în prezent pe străzile din capitala belgiană. Unul dintre ei i-a însoţit pe cei doi sinucigași la aeroport. O fotografie dată publicităţii de poliția belgiană îl arată ascuns sub o pălărie și ochelari cu lentile fumurii, împingând un cărucior de bagaje în care vedem un rucsac. Aceasta geanta a explodat din cauza instabilității explozivilor pe care ii conţinea după sosirea geniştilor, fără a provoca victime”, mai scrie Le Monde.
„Vânătoare după masacrul de la Bruxelles. Doi fraţi, identificaţi ca atentatori sinucigaşi”, titrează The New York Times.
„Khalid El Bakraoui a fost identificat după amprente ca autorul atacului de la staţia de metrou Maelbeek din Bruxelles, în timp ce fratele său Ibrahim a fost identificat în acelaşi mod ca unul dintre autorii atentatelor de la aeroportul Zaventem, a declarat miercuri procurorul general al Belgiei, Frédéric Van Leeuw. Un al treilea suspect în atentatele de marţi de la Bruxelles este încă în libertate. Acesta, un bărbat care potrivit imaginilor de pe camerele de supraveghere era îmbrăcat cu o jachetă deschisă la culoare şi pălărie, avea în geantă “încărcătura explozivă cea mai important”, a precizat el.
„Atentatorii sinucigași de la Bruxelles au legături cu atacurile de la Paris”, titrează The Guardian, în pagina electronică.
„Toţi cei trei sinucigași din atacurile de la Bruxelles au au avut legături cu celula teroristă aflată în spatele carnagiu lui noiembrie de la Paris. Unul dintre ei este un militant islamist care a fost deportat din Turcia în Iunie anul trecut. Unul dintre cei trei kamikaze, Ibrahim El Bakraoui, care apare în mijloc în fotografia dată publicităţii de poliţia belgiană, a fost arestat în sudul Turciei, în oraşul Gaziantep, în iunie 2015 şi expulzat în Belgia. Cu toate acestea, el a fost pus în libertate de autorităţile acestei ţări, a declarat miercuri la Ankara preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. “Unul din cei care au participat la atacul de la Bruxelles a fost arestat în iunie 2015 la Gaziantep. El a fost expulzat pe 14 iulie 2015, conform informaţiilor ambasadei belgiene', a afirmat preşedintele turc. “Autorităţile belgiene nu au confirmat legăturile sale cu jihadiştii şi l-au eliberat, în pofida avertizărilor noastre că era un luptător terorist străin”, a adăugat Erdogan.
“Polonia îşi modifică politica privind imigranţii după atacurile de la Bruxelles”, scrie The Wall Street Journal.
“Polonia nu mai este pregătită să-i preia pe cei 7.500 de refugiaţi pe care a acceptat să-i primească în cadrul negocierilor cu Uniunea Europeană, a afirmat miercuri premierul polonez, Beata Szydlo, invocând atacurile teroriste de la Bruxelles. Potrivit televiziunii poloneze Superstacja, dna Szydlo a spus că ''nu vede nici o posibilitate ca refugiaţii să vină în Polonia'' după atacurile teroriste din capitala belgiană. Predecesoarea Szydlo, Ewa Kopacz, de orientare liberal-conservatoare a fost de acord ca Polonia să preia refugiaţi după negocierile cu UE. Varşovia trebuia să primească iniţial 400 de solicitanţi de azil în acest an. Partidul dnei Szydlo, Lege şi Justiţie – naţional-conservator, de guvernământ, a alimentat temerile în legătură cu refugiaţii musulmani în timpul campaniei electorale înainte de a ajunge la putere anul trecut. Pawel Soloch, consilierul pe probleme de securitate al preşedintelui Andrzej Duda, a avertizat, de asemenea, în legătură cu numărul crescând de refugiaţi în Polonia. ''Să avem grijă ca 10.000 să nu se transforme în 100.000'', a declarat miercuri Soloch la canalul TVN24, adăugând că numărul mare de refugiaţi ar putea spori ameninţarea cu terorismul în ţară.”
“Obama, pentru un nou început cu Argentina”, scrie CNN.
“Preşedintele SUA, Barack Obama, aflat în vizită în Argentina, l-a felcitat miercuri pe noul preşedinte al acestei ţări, Mauricio Macri, pentru reformele sale economice şi a declarat că îl consideră un lider pentru America Latină. În timp ce majoritatea ţărilor din regiune au basculat spre stânga în anii 2000, Washingtonul şi-a exprimat satisfacţia pentru noua direcţie economică şi diplomatică a Argentinei, condusă în prezent de un preşedinte liberal. Barack Obama s-a declarat “impresionat de reformele sale rapide pentru a conecta Argentina la economia mondială şi la comunitatea internaţională”, în cursul unei conferinţe de presă comune cu omologul său argentinian la palatul prezidenţial din Buenos Aires. “Nu doar lumea economică ia act despre schimbările în curs la Buenos Aires. Lumea observă. Sub preşedinţia lui Mauricio Macri, Argentina îşi reia rolul tradiţional de lider în regiune”, a spus Barack Obama. În ultimele luni, Buenos Aires a ridicat controlul schimburilor, restricţionarea importurilor şi permite de acum întreprinderilor străine să-şi repatrieze beneficiile. Chiar şi vechiul conflict asupra datoriei datând din criza economică din 2001 este pe cale să fie reglementat. După ani de protecţionism în timpul administraţiei preşedinţilor de stânga Nestor şi Cristina Kirchner, politica dusă de noul guvern este de natură să-i asigure pe investitori. 'Ca dovadă a acestei încrederi în Argentina, numeroase întreprinderi anunţă noi investiţii de milioane de dolari', a remarcat Obama. Aceste măsuri vor permite celei de-a treia economii din America Latină să-şi regăsească creşterea, după doi ani de stagnare, a mai spus el.”