“Banca Populară a Chinei a stabilit joi un curs al yuanului faţă de de dolar, de 6.4010. Acest nivel este cu 0,22% mai slab decât nivelul de închidere a cursului dolar/yuan de ieri, fixat la 6.387 și 1,11% mai slab decât scăderea de miercuri, cand cursul a fost fixat la 6.3306. Acesta este cel mai scăzut curs al yuanului din Octombrie 2012 până acum. Moneda Chinei a slăbit pentru a treia zi consecutiv, de când Banca Populară Chineză a devalorizat yuanul marți. Instituţia bancară centrală a prăbuşit controlat moneda chineză cu aproape 2%, cea mai mare scadere într-o zi a din istoria acesteia, mai scrie Business Insider.
“China devalorizează yuanul pentru a treia zi consecutiv”, citim în Le Monde.
“China a redus, pentru a treia zi consecutiv, cu mai mult de 1% rata de referință a yuanului fata de dolar, accentuând devalorizarea de facto a monedei sale. Este a treia zi consecutiv în care Banca Centrală a Chinei reduce drastic rata de referință, care a pierdut deja 2% marţi, apoi aproximativ 1,6% miercuri. Este cea mai bruscă depreciere înregistrată de moneda chineză din 2005. Yuanul a pierdut în total aproape 4% din valoarea sa în 48 de ore. Joi, moneda chineză a continuat să piardă teren, dar diferența dintre curs și rata de referință s-a redus semnificativ. Spre deosebire de Statele Unite sau zona euro, care lasă liberă piaţa valutară, China stabilește administrativ în fiecare dimineaţă o rată zilnică în jurul căreia moneda nu poate varia mai mult de 2%, în sus sau în jos. În determinarea cursului, înainte de fiecare sesiune, autoritatea sondează actorii pieței valutare și urmăreşte evoluţia principalelor valute. Aceste devalorizări succesive sunt văzute ca un efort puternic al Beijingului pentru a revigora comerțul exterior și o economie aflată în continuă încetinire.”
„Cum încearcă China să-şi stabilizeze economia”, titrează The New York Times.
„Într-o mișcare bruscă, Banca Centrală a Chinei a devalorizat marţi yuanul cu aproape 2%, cea mai mare scădere de la modernizarea a cursului de schimb în 1994. Devalorizare este ultima măsură dintr-o serie de mişcari care au avut loc în ultimele două luni pentru a da un impuls economiei chineze aflate încetinite. China a anuntat ca va permite forțelor pieței să joace un rol mai mare în valoarea monedei. Mutarea are de asemenea drept scop susţinerea economiei, prin îmbunătățirea exporturile chineze.”
„Datele economiei chineze dezamăgesc încă o dată”, titirează The Wall Street Journal.
“China a dat publicităţii cifre economice slabe care subliniază motivele Beijing pentru a devaloriza yuanului, precum și presiunea care apasă pe liderii națiunii de a găsi noi surse de creștere pentru economia în incetinire a ţării. Creșterea producției industriale, de investiții în active fixe și vânzări cu amănuntul au încetinit toate în luna iulie, după cum a raportat Biroul Național de Statistică din China, la doar câteva zile după publicarea datelor care arată că exporturile au scăzut brusc. Economistii a spus că cele mai recente cifre, împreună cu dorința de a face ratele de schimb mai atractive au alimentat decizia-surpriză a Beijingului de devaloriza yuanul cu 2,8% marți și miercuri.”
“44 persoane au murit şi alte peste 400 au fost rănite într-o serie de explozii care au avut loc în oraşul Tianjin din China”, scrie The Guardian, în pagina electronică.
“Puternice explozii s-au produs miercuri seară într-un depozit de produse inflamabile din oraşul-port Tianjin din nordul Chinei. Cel puţin 44 persoane şi-au pierdut viaţa. Potrivit ziarelor chineze, deflagraţiile s-au produs după ce mai multe încărcături de explozivi au luat foc în depozitul unde erau stocate. Cel puţin 500 de personae au fost de asemenea rănite. Potrivit imaginilor difuzate la televiziunea CCTV, o minge de foc şi coloane de flăcări au ţâşnit în sus, luminând cerul şi aruncând nori de praf la zeci de metri în aer. Răniţii au fost transportaţi la spitalele din apropiere, conform ziarului Beijing News, în timp ce un angajat de la un alt spital, citat de aceeaşi sursă, a anunţat că un număr tot mai mare de răniţi sunt aduşi la urgenţă.”